1 Bigos

3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bigos


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Bigos - dodatki

  • 1000 g woda
  • 20 g olej
  • 50 g marchew
  • 30 g seler
  • 30 g pietruszka korzeń

Bigos - baza

  • 25 g śliwka suszona
  • 20 g suszone grzyby
  • 100 g cebula
  • 800 g kapusta kiszona z beczki
  • 400 g boczek, wędzony

Przyprawy

  • 1 szczypty pieprz ziołowy
  • 14 kulek pieprz czarny
  • 1 płaskich łyżeczek przyprawa uniwersalna z TM
  • 8 kulek jałowiec
  • 1 płaskie łyżeczki do herbaty papryka słodka
  • 1 płaskich łyżeczek kminek
  • 3 liście liść laurowy
  • 8 kulek ziele angielskie
  • 1 szczypty pieprz czarny mielony
  • 1 kostek kostka bulionowa
  • 2 płaskich łyżek koncentrat pomidorowy
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 2h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1.  

    1.      Grzyby namoczyć w 200g wody dzień wcześniej

    2.      Rozdrobnić kapustę podzieloną na 4 równe części po 200g - obr 5 - 3s

    3.      Ćwiartki cebuli zemleć - obr 5 - 3s

    4.      Dodać olej - zeszklić cebulę - obr 1 Varoma - 5 min

    5.      Dodać pozostałe warzywa - zemleć obr 5 - 5s

    6.      Dodać kapustę, 800g wody, koncentrat pomidorowy, przyprawy, śliwki suszone, grzyby pocięte w paski - gotować Varoma wsteczne obr 1 - 60min

    7.      Boczek pokrajać na drobną kostkę, podsmażyć na patelni do rumianego koloru

    8.      Po godzinie gotowania w TM proponuję przełożyć całość do większego garnka i przestawić na kuchenkę, dodać wodę pozostałą z moczenia grzybów /polecam również dodać lampkę czerwonego wytrawnego wina/

    9.      Dodać podsmażony boczek - gotować na wolnym ogniu 40 min

    10.Tłuszcz pozostały ze smażenia boczku pozostawić na zasmażkę - dodać łyżkę stołową mąki - podsmażyć ciągle mieszając

    11.Dodać zasmażkę do bigosu - dosolić do smaku

    12.Gotować 20 min na wolnym ogniu

    13.Smacznego!

     

    INFORMACJA:

     

    W przypadku użycia kwaśnej kapusty warto ją odcisnąć, a przy bardzo kwaśnej kapuście należy przelać ją zimną wodą

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

TM można nakryć koszyczkiem zamiast miarki


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszności polecam

    Zgłoszony przez shangree na grudnia 21, 2017 at 22:21.

    Pyszności polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny bigos! Łatwo i

    Zgłoszony przez Jędrzej na lutego 11, 2016 at 22:11.

    Świetny bigos! Łatwo i szybko. Osobiście zamiast 400g boczku dałem 150g kiełbasy drobiowej, 150g wieprzowej i 150g boczku i jest tak jak lubię najbardziej. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja... smakuje jakby

    Zgłoszony przez pa_n_da na grudnia 31, 2015 at 12:01.

    Rewelacja... smakuje jakby był gotowany pare dni wcześniej!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy jaki udało mi się

    Zgłoszony przez patrycjakowalska na grudnia 25, 2015 at 16:00.

    Najlepszy jaki udało mi się zrobić, przepyszny tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szybki i smaczny

    Zgłoszony przez gonela na stycznia 1, 2015 at 20:24.

    Szybki i smaczny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czesc. Na bazie Twojego

    Zgłoszony przez Ula i Zyga na grudnia 28, 2013 at 16:33.

    Czesc. Na bazie Twojego przepisu robie bigosik. Jak skoncze podziele sie swoimi pomyslami na temat wariacji bigosowych  tmrc_emoticons.) . Pozdrawiam ! ps. przepis podoba mi sie - tylko tak jak wiele jest przepisow na bigos tak i tu mozna wszystko pozmieniac  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze