Dzień dobry, Magi
Oczywiście wstałam gdy budzik zadzwonil ale tylko trochę wyspana; dochodzilam do siebie prawie pół godziny... Dopiero druga kawa postawiła mnie na nogi
Forum RODZAJE PRZYPRAW ICH KLASYFIKACJA I WŁAŚCIWOŚCI
Biore sie za robote dziewczyny
Na ile mi czas pozwoli, postaram sie uporzadkowac to jak najszybciej. Musze najpierw pospisywac, popatrzyc co sie powtarza, a potem ladna tabelka i wstawimy calosc na Przepisownie dla wszystkich
Jeszcze troche cierpliwosci
![]()
Czekamy Veroniko. Nie ma pospiechu.
Jasne Vercia poczekamy, nie pali się
jak nam wszystko poukładasz będzie super
![]()
wow
jestescie niesamowite
kasia
Postanowiłam jeszcze opisać wykorzystanie owoców i warzyw do mięs, nie będę zakładała nowego watku wpisuję wszystko tutaj ![]()
- śliwki, powidła ze śliwek a także suszone pasują do pieczonego schabu, rolady z boczku
- cytrusy - pomarańcze, cytryny - dodaje się do drobiu, aby wzbogacić ich smak, do duszonej kaczki lub pieczonej z farszem, do indyka i kurczaka
- gruszki - to uzupełnienie sosów, które dodajemy do duszonych mięs, możemy przygotowac połówki gruszek wypełnione żurawiną i dodać do kaczki lub indyka
- jabłaka - dodajemy do farszu do drobiu, do wieprzowiny - schabu, boczku, szynki a także do watróbki
- maliny - dodaje sie do sosu vinegret, do wątróbki, do potraw z dziczyzny
- winogrona, agrest oraz żurawina stanowią podstawę aromatycznych sosów do dziczyzny, konfiturę na bazie tych owoców serwujemy jako dodatek do mięs na zimno i pasztetów.
- Cukinia, bakłażan i kabaczek nadają się do faszerowania mięsem i zapiekania, dobrze komponują się z mozzarellą i żółtym serem, można dodawać do zup, sosów, surówek, ciast i konfitur.
![]()
Magi, niezwykle cenne te Twoje porady. Ja nie mam dużego doświadczenia w pichceniu, a łączenie owoców z mięsem to dla mnie zupełne nowości. Ja tak tradycyjnie, jak mnie kiedys nauczyła mama: prosto, zwyczajnie, bez większego polotu. Cóż, na naukę nigdy nie jest za późno!
Spróbuj Gabi, ja czasami je wykorzystuję, najczęściej jak piekę schab to dodaje suszone sliwki i morele, schabik jest pyszny i nie jest taki suchy
no i watróbka z dodatkiem duszonego jabłka i cebulki - pyszności
i żurawinka do pasztetów
![]()
Mmmmniam Gabi, mój dziadek zawsze dodawał do wątróbki takie ćwiartki jabłek, dobrze doprawiał majerankiem, jakie to było pyszne!!!
Dodawał też rodzynki, ale jakoś nie przypadły mi do gustu.
A jabłka też świetnie nadają się do smalcu, takie kwaśne, i do tego odrobina mleka, idzie zima, więc sezon na smalec wkrótce ![]()
Przepis na świetny smalec opublikowałam. Zapraszam do skorzystania!
Marzenko poraz kolejny sie powtarzam, ale ja przy WAS tyle się nauczyłam i jeszcze to nie koniec
ja podobnie jak Gabrysia nie łączyłam owoców z mięsem
ale to pomału sie zmienia w mojej kuchni i to dzięki wam
Serdedznie pozdrawiam
Fakt, o owocach nie pomyslalysmy, swietnie Magi
No dziewczyny, schab nadziewany sliwkami jest slynny, bierzcie sie do roboty
Kurczak z ananasem tez. Pyszne jest risotto z pomaranczami albo mandarynkami, przepis chyba podalam, nie pamietam. Wieprzowina z daktylami, baranina z granatem
![]()
Dziewczyny cieszę się, że mogę pomóc, coś napisać, i fajne jest to, że ktoś to wykorzysta
eksperymentujcie kochane a zobaczycie jakie pyszne dania Wam wyjdą
owoce podkreślają smak potraw
buziaczki kochane
Piersi z kurczaka z ananasem do ryżu robiłam, ale na patelni ,bo nie miałam TM ( to było kilka lat temu
)
Bardzo lubimy żurawinę ,ale nie wiem jak ją przyrządzić? Pozdrawiam
Przypomniałam sobie pyszne danie, którego dawno nie robiłam kotlet z kurczaka,indyka lub po prostu schabowy z plasterkiem szynki, plasterkiem ananasa i plasterkiem sera żółtego zapieczony w piekarniku, mniam pycha, muszę go zrobić ![]()
Produkuje i produkuje tabelke.... Sporo juz zdzialalam, ale jest tego sporo... Wieczory leca mi migiem
Dziewczyny, jeszcze cierpliwosci
Veronika, kochanie nikt Cię nie pogania
Godzina 1 w nocy a Ty siedzisz przed kompem?
Podziwiam Cię, kiedy Ty śpisz? My naprawdę cierpliwie poczekamy ile będzie trzeba
Jasne Verciu poczekamy
i tak jesteśmy pod wrażeniem, że zaczęłaś
super, pełen podziw
zatem czekamy na efekty ![]()
Dziewczyny, dobre wiadomosci
Jestem na etapie uzupelniania...
Dopisuje "braki".... co prawda, to najgorsza robota teraz, mozolna, ale to juz ostatni etap
Byloby zrobione szybciej, tyle, ze czasu brak.... Jak u wszystkich.... , co zreszta widac na Przepisowni
Praca, dzieci, szkola, zakupy, sprzatanie, gotowanie, pranie, prasowanie, itd. ... zaczelo sie.... Powiem Wam tylko, ze tabelka jest ogromniasta, dluga, zobaczymy jakie beda siupy z zamieszczeniem jej
Milego dnia
Ps. i ja zaczelam juz szkole, tanca, oczywiscie
Veroniko, miej wzgląd na skromne umiejętności niektórych użytkowników komutera.
![]()
Jasne, ze mam wzglad, Gabrysiu
Tabelka jest prosta.... Martwi mnie tylko fakt, czy komp nie bedzie robil mi problemòw z "wrzuceniem " jej na strone.... jest duza... Zawiera zreszta wszystko, cosmy popisaly i pare dodatkòw... Jest tego naprawde sporo.....
![]()
Może się uda Tobie i nam? Trzeba próbować, Veroniczko.
Tak tak czekamy i będziemy radzić razem jak będzie problem
dużo sie tego nazbierało
zobaczymy co z tego wyjdzie - ja jestem dobrej myśli ![]()