Witam wszystkich!
Lubię piec domowe bułeczki, nie smakują mi już te kupowane odkąd mam TM Ale choć robię to często, nadal szukam idealnego przepisu. Chciałabym używać jak najmniej mąki pszennej, wykorzystuję w związku z tym orkiszową, gryczaną, jaglaną, ryżową, Mielę ziarna lub kupuję mąki gotowe. Ale rzecz w tym, że nie zawsze efekt jest taki jakbym chciała. Dlatego mam dwa pytania:
1. Jak przystosowywać przepisy na chleb, by wychodziły z tego zgrabne bułeczki?
2. Które drożdże są najlepsze? Niektóre drożdże są kruche, a niektóre bardziej "gumowe" - nie wiem skąd te różnice i które trzeba wybierać.
A poza tym oczywiście proszę o sprawdzone przepisy na bułeczki, może ktoś ma takie "idealne" z jak najmniejszą ilością lub nawet z pominięciem mąki pszennej.
Dziękuję bardzo za wszelkie sugestie i porady!