Przejdź do treści

Forum Rogaliki z różą

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

Robię właśnie rogaliki z różą według przepisu z "Miodowgo tygodnia.."

Kolejnośc składników zachowana a i tak ciasto nie wyszło- składniki kompletnie się ze sobą nie połączyły tmrc_emoticons.aw

Ktos miał podobny przypadek?


Ciasto kompletnie nie wyszło. nie nadawało się do wałkowania i właśnie wylądowało w koszu tmrc_emoticons.aw

Jeśli ktoś zna przyczyne to proszę o pomoc.


Nie moge skojarzyc o jaki przepis chodzi ? Moglabys wstawic tutaj ? Zobaczymy wtedy co jest co tmrc_emoticons.smile tmrc_emoticons.smile tmrc_emoticons.smile Pozdrawiam tmrc_emoticons.smile tmrc_emoticons.smile


Mam tą książkę, ale rogalików wg tego przepisu nie robiłam. tak na pierwszy rzut oka to jest pomyłka z masłem i śmietaną. Na 500g mąki w cieście krucho-drożdżowym powinno być 150-180 g masła/margaryny i tylko 80-100g kwaśnej, gęstej śmietany.  tmrc_emoticons.puzzled  Porównam jeszcze z innym przepisem i dam znać  tmrc_emoticons.smile  Szkoda, że ciasto wyrzuciłaś... Można było pozostawić na blaszce do wyrośnięcia, poukładać owoce (np. rabarbar) posypać kruszonką i byłoby ciasto zamiast rogaliuków...   tmrc_emoticons.smile  


Ja korzystam z przepisu na Rogaliki drożdżowe z książki "Słodkie inspiracje" na str.29. Jeśli nie masz tej książki to podaję proporcje:

600g mąki + 250 g masła + 3 żółtka + 30 g drożdży + 150 g śmietany 12% = krucho drożdżowe ciasto na pyszne rogaliki. Można nadziewać je konfiturą z róży, powidłami śliwkowymi, kremem orzechowym... Robię różne wersje i za każdym razem rogaliki wychodzą.

Najważniejsze, to się nie zrażać  tmrc_emoticons.smile  Pozdrawiam i życzę kulinarnych sukcesów  tmrc_emoticons.smile  


W moim przepisie nie ma żadnej śmietany!

Podaję składniki z książki:

500g mąki, 1 łyżka cukry, 200g masła lub margaryny, 40g drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 żółtka, 1 jajko, 150g powideł, 2łyżki konfitury z róży.

Tego ciasta nie dało się uratować. Nie wyrosło, i nie było lekko kruche tylko poprostu konsystencja mąki była;/

 


Dziwne??? mamy na myśli tą samą książkę? "Miodowy tydzień z Thermomixem" ? W kokieteryjnej środzie, pierwszy zestaw, na stronie 24 jest deser: Rogaliki z różą... Mam stare wydanie tej książki, tzn  sprzed 4 lat, kiedy kupowałam TM  tmrc_emoticons.smile Mam też nowe wydanie, bo jako PH, potrzebne mi na pokazy... W obu książkach przepis ten sam:

500g mąki, 1 łyżka cukru, 100 g masła lub margaryny, 40g drożdży, 2 zółtka, 1 białko, 180g gęstej śmietany, np.18% =to jest przepis na ciasto

a do nadziania jest: 150 g powideł śliwkowych+ 2 łyżki konfitury z róży, cukier puder do posypania

Nie ma w nim proszku, bo niby po co, skoro są drożdże?

Od kiedy masz tą książkę?


Elu , w mojej nowiutkiej książce (na pokazy) na str.24 jest dokładnie taki sam przepis jak podaje Winignam. tmrc_emoticons.puzzled Czyżby różne ksiązki? :O jedne z błędami , drugie po korektach? Nie wiem , bo tych rogalików  nie piekłam. Ale numer!

Vinignam , na pocieszenie, z tejże ksiązki  zrób sobie  fantastyczne "roladki z wędzonego boczku ze śliwką" ze str.45 SUPER! 

Na marginesie: ja osobiście wolę korzystać z nowych książek, tych grubszych. Tytułów nie wymieniam, bo ich jest sporo. Są lepiej dopracowane przepisy, krok po kroku napisane jak wykonywać i składniki też ułożone w takiej samej kolejności.  tmrc_emoticons.bigsmile  Moja córka też kiedyś natknęła się na błędy (już nie pamiętam w jakiej książce). Jeszcze ja wtedy nie miałam TM i nie było przepisowni. tmrc_emoticons.wink


tmrc_emoticons.love Kochane tmrc_emoticons.love W mojej nowiutkiej książce, mam przepis,który podaje Vinignam i Gabrysia.Dziękuję Elu już nanoszę poprawkę tmrc_emoticons.love


Drogie Panie,

piszę w zastępstwie prawdziwej Mixi (która właśnie rozpoczęła urlop tmrc_emoticons.smile). Jestem zaskoczona, że udało się Paniom nabyć książkę Miodowy tydzień z błędnym przepisem. Mam gorącą prośbę, proszę sprawdzić numer ISBN na tylnej okładce, nowsze wydanie ma numer 978-83-916199-8-8. Jeśli posiadacie książkę z tym numerem i macie zły przepis, to będę bardzo zmartwiona tmrc_emoticons.aw ...

Druga Mixi tmrc_emoticons.wink

 


tmrc_emoticons.love Witaj Druga Maxi tmrc_emoticons.love Przykro mi, ale numer ISBN się zgadza 978-83-916199-8-8,książkę mam 20 miesięcy tmrc_emoticons.smile Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.love


No to wygląda na to, że jestem zmartwiona...  tmrc_emoticons.aw

Jeśli któraś z pań jest zainteresowana najbardziej aktualnym przepisem, to służę pomocą. Proszę dać znać, a spróbuję podesłać aktualną wersję.

Przepraszamy jednocześnie za problemy z tym przepisem. Niestety proces weryfikacji niektórych przepisów trwa dość długo i zdarza się, że w części książek (na przykład z poprzedniego wydruku) zdarzają się błędy tmrc_emoticons.aw Zwłaszcza w starszych książkach. Ubolewamy nad tym, ale i też pracujemy nad poprawą sytuacji.

pozdrawiam serdecznie

Druga Mixi tmrc_emoticons.bigsmile


Mixi wrote:

Drogie Panie,

piszę w zastępstwie prawdziwej Mixi (która właśnie rozpoczęła urlop tmrc_emoticons.smile). Jestem zaskoczona, że udało się Paniom nabyć książkę Miodowy tydzień z błędnym przepisem. Mam gorącą prośbę, proszę sprawdzić numer ISBN na tylnej okładce, nowsze wydanie ma numer 978-83-916199-8-8. Jeśli posiadacie książkę z tym numerem i macie zły przepis, to będę bardzo zmartwiona tmrc_emoticons.aw ...

Druga Mixi tmrc_emoticons.wink

 Sprawdziłam, też mam taki sam numer ISBN, czyli nowe wydanie . tmrc_emoticons.sad


@Gabi49 To niekoniecznie musi być najnowsze wydanie. Sprawdziłam i istnieją niestety dwa dodruki pod tym samym numerem ISBN. To jest możliwe, ponieważ numer ISBN zmienia się tylko w sytuacji poważnych i licznych zmian w publikacji.

Wszystkie osoby, które chciałyby bym wysłała aktualną wersję przepisu, proszę o podanie adresów mailowych w prywatnej wiadomości do Mixi. Wyślę wtedy plik PDF z przepisem.

Być może właściwa Mixi tmrc_emoticons.wink posiada te adresy, ale nie chcę jej tu za bardzo grzebać tmrc_emoticons.smile

Druga Mixi


Witaj Mixi II tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile  Nie posiadam ksiazki, ale przepis mnie interesuje tmrc_emoticons.smile tmrc_emoticons.smile  Moze moglabys wstawic go wlasnie tutaj, to skorzystam pewnie nie tylko ja ? tmrc_emoticons.smile tmrc_emoticons.smile tmrc_emoticons.smile  Dzieki za zastepstwo i pomoc tmrc_emoticons.bigsmile   Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.love tmrc_emoticons.love


Dziękuję Mixi-bis. Ja naniosłam sobie poprawki, które wpisała tutaj Ela . tmrc_emoticons.bigsmile


Rogaliki z różą

SKŁADNIKI

· 500 g mąki

· 40 g drożdzy

· 100 g masła lub margaryny

· 1 łyżka cukru

· 2 jajka

· 180 g śmietany, gęstej, np. 18%

· 150 g powideł śliwkowych

· 2 łyżki konfitury z róży

· 1 białko, do posmarowania rogalików

· cukier puder, do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Do naczynia miksującego włożyć mąkę, drożdże i masło, wymieszać 8 s/obr. 4.

2. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem powideł, konfitur i białka, wyrabiać 2 min/tinymce_custom_buttons.locked"tinymce_custom_buttons.locked" / tinymce_custom_buttons.corn"tinymce_custom_buttons.corn" .

3. Ciasto schłodzić, podzielić na trzy części, każdą rozwałkować w kształt koła na grubość ok. 1/2 cm. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.

4. Każde koło podzielić na 8 części (jak tort) i smarować powidłami wymieszanymi z konfiturą z róży, zwijać rogaliki, zaczynając od zaokrąglonego boku.

5. Posmarować białkiem i posypać cukrem pudrem.

6. Piec ok. 20 min, aż się zrumienią, następnie posypać cukrem pudrem.


Witam no niestety ja mam właśnie tą książkę z błędem tmrc_emoticons.aw Zapisałam sobie nowy przepis  być może kiedyś go wykorzystam tmrc_emoticons.smile Dziękuję wszystkim za pomoctmrc_emoticons.smile

 


winignam wrote:

W moim przepisie nie ma żadnej śmietany!

Podaję składniki z książki:

500g mąki, 1 łyżka cukry, 200g masła lub margaryny, 40g drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 żółtka, 1 jajko, 150g powideł, 2łyżki konfitury z róży.

Tego ciasta nie dało się uratować. Nie wyrosło, i nie było lekko kruche tylko poprostu konsystencja mąki była;/

Ja mam książkę z 2005 roku i mam identyczny przepis tmrc_emoticons.aw  Kurcze, jeżeli jest błąd, to firma powinna wymienić książkę.


Okazuje się, że ja niestety też mam książkę z błędem tmrc_emoticons.aw

 


 

Rogaliki z różą

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

5. Posmarować białkiem i posypać cukrem pudrem.

       MIXI II czy w pkt.5 Sposobu przyygotowania nie wkradł się też błąd ? Chodzi konkretnie o cukier puder na białku.

                   Pozdrawiam Monika 

 

 


Mixi wrote:

 Mam gorącą prośbę, proszę sprawdzić numer ISBN na tylnej okładce, nowsze wydanie ma numer 978-83-916199-8-8. Jeśli posiadacie książkę z tym numerem i macie zły przepis, to będę bardzo zmartwiona tmrc_emoticons.aw ...

Druga Mixi tmrc_emoticons.wink

Sprawdziłam (dopiero zauważyłam Twój wpis) i mam numer: ISBN 83-916199-8-2 - tzn. że chyba najstarsze wydanie tmrc_emoticons.sad


Konsultowałam tę kwestię (białka i cukru pudru) z naszą specjalistką od przepisów, wygląda na to, że nie jest to błąd (aczkolwiek autorzy innych przepisów na rogaliki stosują cukier gruboziarnisty), niemniej jednak po przeanalizowaniu całej sytuacji doszłyśmy do wniosku, że przepis ten jeszcze raz będzie przez nas testowany. O wyniku testu, dowiecie się pierwsze tmrc_emoticons.smile

Na chwilę obecną nic innego nie jestem w stanie Wam odpisać tmrc_emoticons.aw

Pozdrawiam

Mixi


Rogaliki można również przed pieczeniem tylko posmarować białkiem, a po upieczeniu posypać cukrem pudrem.