3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

żytni chlebek na zakwasie


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • 340g zakwasu żytniego(u mnie 6 dniowy),10g drożdży świeżych,500g mąki zytniej chlebowej,10g soli,290g wody
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. wlać wodę do naczynia wrzucić drożdże podgrzać 2min/37st/obr1,dodac pozostałe składniki i wyrobić 4.30min// przełozyć ciasto do foremki wyłożonej papierem,wygładzic mokrą łyzką i odstawić na 2 godz do wyrosniecia powinno podwoić się,nastawić w tym czasie piekarnik do 230st przed wstawieniem chlebka włożyć naczynie z wodą na 5 min przed pieczeniem.Piec pierwsze 10min w tej temp.póxniej zmniejszyc na 200st i piec 20-25min

    wystudzic 

    na zdjęciu pierwszym juz minęla pierwsza godzinka wyrastania,na drugim zdjęciu druga godzinka

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

chlebek kroimy po całkowitym wystudzeniu


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chlebek wietny wyszed modelowo Bardzo smaczny...

    Zgłoszony przez edytka_33 na maja 24, 2017 at 10:44.

    Chlebek świetny , wyszedł modelowo. Bardzo smaczny. PolecamSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, a proszę o podpowiedź

    Zgłoszony przez barmarc na maja 29, 2015 at 17:38.

    Witam, a proszę o podpowiedź jak zrobić zakwas do chleba. Dziękuję

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • piecze sie i w domciu pachnie

    Zgłoszony przez Evita_1703 na lutego 11, 2015 at 19:57.

    piecze sie i w domciu pachnie bosko

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pewnie że tak Ilonko,wooooww

    Zgłoszony przez agulinka na listopada 16, 2013 at 11:56.

    pewnie że tak Ilonko,wooooww 8 miesięcy mam nadzieję że ja tak wytrwam.Masz mocny zakwas myslę ze urośnie ładnie ale aktywny dokarmisz go oczywiście dzień wcześniej Love Cooking 6

    Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com


     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dzisiaj mam w planach upiec

    Zgłoszony przez ilonaw na listopada 16, 2013 at 09:06.

    dzisiaj mam w planach upiec chlebek tmrc_emoticons.;)  mój zakwas ma już 8 miesięcy to chyba już bez tych drożdzy zrobie tmrc_emoticons.;)  , jak mi radzisz Agnieszko ? pozdrawiam Love  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze