3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

żytni chlebek na zakwasie


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • 340g zakwasu żytniego(u mnie 6 dniowy),10g drożdży świeżych,500g mąki zytniej chlebowej,10g soli,290g wody
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. wlać wodę do naczynia wrzucić drożdże podgrzać 2min/37st/obr1,dodac pozostałe składniki i wyrobić 4.30min/Closed lid/Dough mode przełozyć ciasto do foremki wyłożonej papierem,wygładzic mokrą łyzką i odstawić na 2 godz do wyrosniecia powinno podwoić się,nastawić w tym czasie piekarnik do 230st przed wstawieniem chlebka włożyć naczynie z wodą na 5 min przed pieczeniem.Piec pierwsze 10min w tej temp.póxniej zmniejszyc na 200st i piec 20-25min

    wystudzic 

    na zdjęciu pierwszym juz minęla pierwsza godzinka wyrastania,na drugim zdjęciu druga godzinka

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

chlebek kroimy po całkowitym wystudzeniu


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chlebek wietny wyszed modelowo Bardzo smaczny...

    Zgłoszony przez edytka_33 na maja 24, 2017 at 10:44.

    Chlebek świetny , wyszedł modelowo. Bardzo smaczny. PolecamSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, a proszę o podpowiedź

    Zgłoszony przez barmarc na maja 29, 2015 at 17:38.

    Witam, a proszę o podpowiedź jak zrobić zakwas do chleba. Dziękuję

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • piecze sie i w domciu pachnie

    Zgłoszony przez Evita_1703 na lutego 11, 2015 at 19:57.

    piecze sie i w domciu pachnie bosko

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pewnie że tak Ilonko,wooooww

    Zgłoszony przez agulinka na listopada 16, 2013 at 11:56.

    pewnie że tak Ilonko,wooooww 8 miesięcy mam nadzieję że ja tak wytrwam.Masz mocny zakwas myslę ze urośnie ładnie ale aktywny dokarmisz go oczywiście dzień wcześniej Love Cooking 6

    Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dzisiaj mam w planach upiec

    Zgłoszony przez ilonaw na listopada 16, 2013 at 09:06.

    dzisiaj mam w planach upiec chlebek tmrc_emoticons.;)  mój zakwas ma już 8 miesięcy to chyba już bez tych drożdzy zrobie tmrc_emoticons.;)  , jak mi radzisz Agnieszko ? pozdrawiam Love  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze