![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/0bg6mils-255ca-502987-cfcd2-e8d3y28s/80fb8961-a15b-4be0-a78e-c17cec40a0dc/main/zytni-chlebek-na-zakwasie.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/0bg6mils-255ca-502987-cfcd2-e8d3y28s/0f3fff6b-d685-4c8d-b012-9cc993d86e8a/main/zytni-chlebek-na-zakwasie.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/0bg6mils-255ca-502987-cfcd2-e8d3y28s/94d4b135-8535-42fd-b90e-c11a28a14431/main/zytni-chlebek-na-zakwasie.jpg)
- TM 31
Składniki
ciasto
- 340g zakwasu żytniego(u mnie 6 dniowy),10g drożdży świeżych,500g mąki zytniej chlebowej,10g soli,290g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
wlać wodę do naczynia wrzucić drożdże podgrzać 2min/37st/obr1,dodac pozostałe składniki i wyrobić 4.30min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" przełozyć ciasto do foremki wyłożonej papierem,wygładzic mokrą łyzką i odstawić na 2 godz do wyrosniecia powinno podwoić się,nastawić w tym czasie piekarnik do 230st przed wstawieniem chlebka włożyć naczynie z wodą na 5 min przed pieczeniem.Piec pierwsze 10min w tej temp.póxniej zmniejszyc na 200st i piec 20-25min
wystudzic
na zdjęciu pierwszym juz minęla pierwsza godzinka wyrastania,na drugim zdjęciu druga godzinka
Porady
chlebek kroimy po całkowitym wystudzeniu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Chlebek świetny , wyszedł modelowo. Bardzo smaczny. Polecam
Witam, a proszę o podpowiedź jak zrobić zakwas do chleba. Dziękuję
piecze sie i w domciu pachnie bosko
pewnie że tak Ilonko,wooooww 8 miesięcy mam nadzieję że ja tak wytrwam.Masz mocny zakwas myslę ze urośnie ładnie ale aktywny dokarmisz go oczywiście dzień wcześniej
![Cooking 6 Cooking 6](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/cooking_6.gif)
Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com
dzisiaj mam w planach upiec chlebek
mój zakwas ma już 8 miesięcy to chyba już bez tych drożdzy zrobie
, jak mi radzisz Agnieszko ? pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?