Składniki
0 porcja/porcje/porcji
ZAKWAS ŻYTNI
- łyżka drewniana lub plastikowa do mieszania zakwasu
- 1 słoik o pojemności ok. 1l
- 250 g letniej wody
- 250 g mąki żytniej typ.720 (lub razowej np. typ 2000)
- gumka recepturka do przytrzymania gazy
- gaza (do przykrycia słoika)
CHLEB
- 10 g czarnego sezamu (opcjonalnie)
- 30 g siemienia lnianego
- 50 g ziaren słonecznika
- 50 g ziaren dyni
- 1-1,5 łyżeczki soli kamiennej
- 420 g letniej wody
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 500 g mąki żytniej typ 720, (lub 250 g żytniej typ 720 i 250 g typ 2000)
-
6
40min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
- ZAKWAS
1 DZIEŃ
Godz. 8 : 100g mąki żytniej, 1 MT letniej wody, dokładnie mieszamy
Godz. 20: tylko mieszamy
2 DZIEŃ
Godz. 8: 50 g mąki żytniej, 1/2 MT letniej wody, dokładnie mieszamy
3 DZIEŃ
Godz. 8: 50 g mąki żytniej + 1/2 MT letniej wody, dokładnie mieszamy
Godz. 20: Tylko mieszamy
4 DZIEŃ
Godz. 8: 50 g mąki żytniej + 1/2 MT letniej wody, dokładnie mieszamy
Godz. 20: Tylko mieszamy
5 DZIEŃ
zakwas gotowy do pieczenia chleba - ZAKWAS w czasie produkcji najlepiej przechowywać w szafce, słoik przykrywamy gazą. Godziny są przykładowe.
CHLEB
1. do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, wyrabiać ciasto 2 min/ Interwał (kłosek)
2. keksówkę natłuścić olejem rzepakowym i posypać mąką żytnią lub wyłożyć papierem do pieczenia
3. do keksówki przełożyć ciasto na chleb, wyrównać wilgotną dłonią, przykryć ściereczką i odstawić na 10-12 godz. (ciasto można wyrobić wieczorem i piec rano)
4. wyrośnięty chleb spryskać delikatnie wodą, wstawić do rozgrzanego piekarnika temp. 210 st, piec na drugim poziomie piekarnika (od dołu) najlepiej na ruszcie przez ok 45 min, góra, dół
5. od razu po upieczeniu wyjąć chleb z keksówki i pozostawić do wystygnięcia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Nieużywany zakwas trzymamy w zamkniętym słoiku w lodówce (do 8 dni).
Gdy mamy ochotę na następną porcję chleba, należy wyjąć zakwas z lodówki i dokarmić go 100g mąki żytniej + 1MT letniej wody (możemy podwoić ilość składników gdy chcemy upiec więcej chlebów) i odstawić słoik przykryty gazą do szafki na 12 godz, po tym czasie zakwas znowu jest aktywny i możemy ponownie użyć go do wyrobienia ciasta na chleb
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzagillopez: SUPER
agillopez: SUPER
Chlebek rewelacja robilam juz chyba z 20 roznych...
Chlebek rewelacja robilam juz chyba z 20 roznych przepisow , ale ten wygrywa. Naprawde polecam. Nawet moj maz , ktory nie lubi ciemnego pieczywa powiedzial, ze bardzo dobry.
skrobya: U mnie też wyrasta 12 godzin. Zapraszam...
skrobya: U mnie też wyrasta 12 godzin. Zapraszam do skorzystania z innych moich przepisów.
Chleb rewelacja.Smakuje wszystkim domownikom,nawet...
Chleb rewelacja.Smakuje wszystkim domownikom,nawet dzieciom.Piekę go od miesiąca i zawsze wychodzi super, ale u mnie wyrasta 12 godzin.Dodaje ziarna jakie mam.W wersji słodszej z żurawiną tez jest super.
Robie półtorej porcji i piekę w 2 formach.
Psotka69: Super. Polecam przepisy z moje profilu...
Psotka69: Super. Polecam przepisy z moje profilu na przepisowni .
Jestem jeszcze na FaceBooku : Joanna Morawska Przedstawiciel Thermomix Polska - tutaj tez zamieszczam swoje zdrowe przepisy. Pozdrawiam
Super chlebek pychota 😋...
Super chlebek pychota 😋
Można kroić cienkie kromeczki i długo zachowuje świeżość POLECAM 😀
MT to skrót: miarka termomixa
MT to skrót: miarka termomixa
Najlepszy chleb jaki jadłam!!!
Najlepszy chleb jaki jadłam!!!
Bardzo smaczny i rośnie !!!!
Bardzo smaczny i rośnie !!!!
dorcia84: MT - miartka Thermomixa
dorcia84: MT - miartka Thermomixa
Witajcie, sory za glupie pytanie ale co to jest...
Witajcie, sory za glupie pytanie ale co to jest MT?
beamk:Tak
beamk:Tak
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam przepis na...
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam przepis na zakwas. Do tej porcji, którą zrobie pierwszego dnia codziennie dosypuję następną aż do piatego dnia?
Idii:Przepraszam ,że nie odpowiedziałam od razu...
Idii:Przepraszam ,że nie odpowiedziałam od razu na pytanie, ale powiadomienia o komentarzach jakoś do mnie nie dochodzą. Tak to ciasto jest ciężkie, żyto to ciężkie ziarno i dlatego dobrze by było jakby wyrastało ok. 12 godz. i najlepsze jest na drugi, trzeci dzień.
czy to ciasto ma być ciężkie? ledwo wyjęłam z...
czy to ciasto ma być ciężkie? ledwo wyjęłam z TM wyrośnie mi ?
Pozdrawiam wszystkich Katarzyna
Chleb rewelacja piekłam pierwszy raz ,zrobiłam z...
Chleb rewelacja piekłam pierwszy raz ,zrobiłam z siemieniem lnianym bo nie miałam nic innego w domu.Wyszedł super.
Bardzo dobra receptura na chleb. Polecam gorąco!
Bardzo dobra receptura na chleb. Polecam gorąco!
Genialny chlebu
Genialny chlebuś
Doskonały !!! Rodzina zachwycona Robiliśmy też...
Doskonały !!! Rodzina zachwycona
Robiliśmy też wersję z chia i czarnuszką.
Jest świetny! Już nie muszę kupować. Cała...
Jest świetny! Już nie muszę kupować. Cała rodzina się zachwyca!
Chleb godny polecenia. Przepis idealny. Nie...
Chleb godny polecenia. Przepis idealny. Nie chodzę do piekarni wolę swoje wypieki.
Jeżeli zwraca Pani uwagę na
Jeżeli zwraca Pani uwagę na składniki to proponuję nie korzystać z tradycyjnej pszenicy. Orkisz jest OK (choć to odmiana pszenicy, ale inaczej jest trawiona przez jelita). Bardzo serdecznie pozdrawiam
Zrobiłam kolejne podejście,
Zrobiłam kolejne podejście, dodałam tylko 10g drożdży i wyszło super. Mąkę dodałam mieszaną-pszenno-żytnio-orkiszową. Teraz będę robić regularnie. Następnym razem spróbuję już bez drożdży.
Bardzo dziekuję za
Bardzo dziekuję za informację, będę próbować. Dam znać jak wyszło. Pozdrawiam.
Mąka o przemiale 2000 jest
Mąka o przemiale 2000 jest baaardzo ciężka. Mogło tak wyjść, tzw. gniot. Proszę dokarmiać zakwas mąką o przemiale 2000 (ja tak dokarmiam zakwas), a do chleba użyć 350 gr mąki żytniej 720 i 150 gr mąki żytniej razowej (np.2000). Prosze dać znać czy wyszło. Pozdrawiam
Do zakwasu uzyłam mąki
Do zakwasu uzyłam mąki żytniej 720. Do chleba uzyłam żytniej 2000. Chlebek upiekłam, ale niestety tak jak myslałam- wyszedł nie wyrosniety, ciężki i mokry. Myslę, że to moze byc kwestia zbyt młodego zakwasu. Spróbuję teraz dodac troche drożdzy 5-10g i zobaczymy co wyjdzie.Czy drożdze dodać tak po prostu do składników ,czy rozpuścić je najpierw w wodzie? Zanim się poddam -podejmę jeszcze kilka prób, a może z pszenną mąką będzie łatwiej?
Można dodać drożdży żeby
Można dodać drożdży żeby uratować chleb. Ale doprawdy nie wiem dlaczego chleb nie wyrósł. Do tej pory nie miałam takich info od użytkowników. Jakie przemiału mąki Pani użyła??
Witam. Zakwas hodowałam 5 dni
Witam. Zakwas hodowałam 5 dni zgodnie z przepisem-w tym czasie widac było, że "pracuje'. Nastepnie wieczorem wyrobiłam chleb i zostawiłam do rana. Niestety chleb nie wyrósł ani troche. Czy mozna go jeszce uratowac dodajac np.drozdzy? Czy teraz to tylko do wyrzucenia sie nadaje? Nie wiem w czym błąd -zakwas niby ok, ale może jednak nie do końca...
mmmm, pycha
mmmm, pycha
Witam Pania, a ja dopiero
Witam Pania, a ja dopiero dzis przeczytalam Pani odpowiedz
...no ale juz kilkakrotnie pieklam chlebus mieszajac przerozne maki i nie zmieniajac proporcji wody wszystko rosnie pieknie ale musi byc to min 12 godz, a najlepiej ok 15. Ostatnio upieklam zytnio-gryczano-kukurydziano-jaglany na Pani przepisie. Przepyszny
pozdrawiam
Oczywiście, że tak. Ja
Oczywiście, że tak. Ja wykorzystuję ten zakwas do różych chlebów, z tym ,że wówczas proszę dodać mniej wody tj. 330-350gr, a zakwasu 180 gr. Mam taki przepis na przepisowni (wyszukiwanie: JOANNA MORAWSKA KOSZALIN, pokażą się wszystkie moje przepisy, polecam).
POZDRAWIAM
witam chlebus przepyszny:)
witam chlebus przepyszny
czy sadzi Pani czy na zakwasie zytnim ktory czeka teraz w lodowce mozna by bylo przygotowac wg tego przepisu np chleb z maki orkiszowej?
Chleb pyszny
Chleb pyszny
(Brak tematu)
Poczekałabym dobę i
Poczekałabym dobę i sprawdziła czy zakwas "zaczął pracować"
Nie powinno być różnicy
Nie powinno być różnicy
Witam, piekłam ten chlebek
Witam,
piekłam ten chlebek jest pyszny ale mam pytanie ponieważ moje dziecko nie lubi pestek dyni ani słonecznika czy jeśli pominę je w przepisie to muszę dodać więcej mąki?
Rewelacja. Wcześniej robiłem
Rewelacja. Wcześniej robiłem chcleb żytni na zakwasie ręcznie, ale wychodził stosunkowo twardy i dzieci nie bardzo chciały jeść. Ten mięciutki w środku bardzo, więc niknie w oczach
. POLECAM zdecydowanie.
A ja zaczęłam robić zakwas
A ja zaczęłam robić zakwas drugi dzień dałam tak jak trzeba ale zapomniałam w trzeci dzień dokarmic a jak by tego było mało w czwarty dzień dałam podwójna ilośc czyli 100 mąki i 100 wody. Czy musze zacząć od nowa??
Chleb wyszedł wspaniale, od
Chleb wyszedł wspaniale, od tej pory będę piekła tylko ten!
Chlebuś rośnie, zobaczymy co
Chlebuś rośnie, zobaczymy co z tego będzie!
Hmmmm, a wczesniej wychodził
Hmmmm, a wczesniej wychodził chleb?? Ja swój zakwas zrobiłam w sierpniu 2015 r i caly czas go dokarmiam. Prosze sprobowac postawić chleb do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (moze przy grzejniku).
Nie wiem dlaczego, ale od
Nie wiem dlaczego, ale od jakiegoś czasu chleb mi nie wysrasta. Uzywam tej samej mąki co zawsze. Chyba to probem z zakwasem, ale nie wiem dlaczego ;-(
klik308
Dziś zrobię zakwas i juz się
Dziś zrobię zakwas i juz się nie mogę doczekać chleba
Dziękuję
Dziękuję
Piekę w keksówce 12 x 30 cm.
Piekę w keksówce 12 x 30 cm.
O jakich wymiarach keksówka ?
O jakich wymiarach keksówka ?
Chleb przepyszny. Piekę z
Chleb przepyszny. Piekę z tego przepisu 2 razy w tygodniu. Zrezygnowałam z zakupów w piekarni. Przepis poleciłam najbliższym i wiem że im też chlebek bardzo smakuje. Lusia
:)
giwona napisał: Ile zakwasu
Przepraszam, że tak późno sie odzywam, ale nie zauważyłam komentarza. Do wyrobienia 1 bochenka chleba należy użyć 150 g zakwasu.