3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ŻYTNI CHLEB Z ZIARNAMI NA ZAKWASIE


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

ZAKWAS ŻYTNI

  • łyżka drewniana lub plastikowa do mieszania zakwasu
  • 1 słoik o pojemności ok. 1l
  • 250 g letniej wody
  • 250 g mąki żytniej typ.720 (lub razowej np. typ 2000)
  • gumka recepturka do przytrzymania gazy
  • gaza (do przykrycia słoika)

CHLEB

  • 10 g czarnego sezamu (opcjonalnie)
  • 30 g siemienia lnianego
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g ziaren dyni
  • 1-1,5 łyżeczki soli kamiennej
  • 420 g letniej wody
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 500 g mąki żytniej typ 720, (lub 250 g żytniej typ 720 i 250 g typ 2000)
5

Przygotowanie

  1. ZAKWAS

    1 DZIEŃ

    Godz. 8 : 100g mąki żytniej, 1 MT letniej wody, dokładnie mieszamy

    Godz. 20: tylko mieszamy



    2 DZIEŃ

    Godz. 8: 50 g mąki żytniej, 1/2 MT letniej wody, dokładnie mieszamy



    3 DZIEŃ

    Godz. 8: 50 g mąki żytniej + 1/2 MT letniej wody, dokładnie mieszamy

    Godz. 20: Tylko mieszamy



    4 DZIEŃ

    Godz. 8: 50 g mąki żytniej + 1/2 MT letniej wody, dokładnie mieszamy

    Godz. 20: Tylko mieszamy



    5 DZIEŃ

    zakwas gotowy do pieczenia chleba
  2. ZAKWAS w czasie produkcji najlepiej przechowywać w szafce, słoik przykrywamy gazą. Godziny są przykładowe.



    CHLEB

    1. do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, wymieszać przy pomocy kopystki 12s/obr.5

    2. keksówkę natłuścić olejem rzepakowym i posypać mąką żytnią lub wyłożyć papierem do pieczenia

    3. do keksówki przełożyć ciasto na chleb, wyrównać wilgotną dłonią, przykryć ściereczką i odstawić na 12 godz. (ciasto można wyrobić wieczorem i piec rano)

    4. wyrośnięty chleb spryskać delikatnie wodą, wstawić do rozgrzanego piekarnika temp. 200 st, piec na drugim poziomie piekarnika (od dołu) najlepiej na ruszcie przez ok 45 min, termoobieg

    5. od razu po upieczeniu wyjąć chleb z keksówki i pozostawić do wystygnięcia
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Nieużywany zakwas trzymamy w zamkniętym słoiku w lodówce (do 8 dni).

Gdy mamy ochotę na następną porcję chleba, należy wyjąć zakwas z lodówki i dokarmić go 100g mąki żytniej + 1MT letniej wody (możemy podwoić ilość składników gdy chcemy upiec więcej chlebów) i odstawić słoik przykryty gazą do szafki na 12 godz, po tym czasie zakwas znowu jest aktywny i możemy ponownie użyć go do wyrobienia ciasta na chleb


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Idii:Przepraszam ,że nie odpowiedziałam od razu...

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na września 8, 2018 at 22:38.

    Idii:Przepraszam ,że nie odpowiedziałam od razu na pytanie, ale powiadomienia o komentarzach jakoś do mnie nie dochodzą. Tak to ciasto jest ciężkie, żyto to ciężkie ziarno i dlatego dobrze by było jakby wyrastało ok. 12 godz. i najlepsze jest na drugi, trzeci dzień.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy to ciasto ma być ciężkie? ledwo wyjęłam z...

    Zgłoszony przez Idii na marca 29, 2018 at 21:06.

    czy to ciasto ma być ciężkie? ledwo wyjęłam z TM wyrośnie mi ?

    Pozdrawiam  wszystkich Katarzyna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb rewelacja piekłam pierwszy raz ,zrobiłam z...

    Zgłoszony przez Marzena Kwoka na marca 3, 2018 at 11:20.

    Chleb rewelacja piekłam pierwszy raz ,zrobiłam z siemieniem lnianym bo nie miałam nic innego w domu.Wyszedł super.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra receptura na chleb. Polecam gorąco!

    Zgłoszony przez West101 na listopada 27, 2017 at 09:54.

    Bardzo dobra receptura na chleb. Polecam gorąco!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Genialny chlebu

    Zgłoszony przez KasiaBallaun na lipca 6, 2017 at 17:27.

    Genialny chlebuśtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Doskonały !!! Rodzina zachwycona Robiliśmy też...

    Zgłoszony przez DorotaFit na kwietnia 15, 2017 at 23:17.

    Doskonały !!! Rodzina zachwycona tmrc_emoticons.) Robiliśmy też wersję z chia i czarnuszką.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jest świetny! Już nie muszę kupować. Cała...

    Zgłoszony przez MonikaP14 na marca 26, 2017 at 18:34.

    Jest świetny! Już nie muszę kupować. Cała rodzina się zachwyca!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb godny polecenia. Przepis idealny. Nie...

    Zgłoszony przez Karp na grudnia 14, 2016 at 17:19.

    Chleb godny polecenia. Przepis idealny. Nie chodzę do piekarni wolę swoje wypieki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeżeli zwraca Pani uwagę na

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na sierpnia 29, 2016 at 11:02.

    Jeżeli zwraca Pani uwagę na składniki to proponuję nie korzystać z tradycyjnej pszenicy. Orkisz jest OK (choć to odmiana pszenicy, ale inaczej jest trawiona przez jelita). Bardzo serdecznie pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam kolejne podejście,

    Zgłoszony przez edytka_33 na sierpnia 29, 2016 at 09:52.

    Zrobiłam kolejne podejście, dodałam tylko 10g drożdży i wyszło super. Mąkę dodałam mieszaną-pszenno-żytnio-orkiszową. Teraz będę robić regularnie. Następnym razem spróbuję już bez drożdży.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dziekuję za

    Zgłoszony przez edytka_33 na sierpnia 26, 2016 at 10:03.

    Bardzo dziekuję za informację, będę próbować. Dam znać jak wyszło. Pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mąka o przemiale 2000 jest

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na sierpnia 26, 2016 at 08:41.

    Mąka o przemiale 2000 jest baaardzo ciężka. Mogło tak wyjść, tzw. gniot. Proszę dokarmiać zakwas mąką o przemiale 2000 (ja tak dokarmiam zakwas), a do chleba użyć 350 gr mąki żytniej 720 i 150 gr mąki żytniej razowej (np.2000). Prosze dać znać czy wyszło. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do zakwasu uzyłam mąki

    Zgłoszony przez edytka_33 na sierpnia 24, 2016 at 07:41.

    Do zakwasu uzyłam mąki żytniej 720. Do chleba uzyłam żytniej 2000. Chlebek upiekłam, ale niestety tak jak myslałam- wyszedł nie wyrosniety, ciężki i mokry. Myslę, że to moze byc kwestia zbyt młodego zakwasu. Spróbuję teraz dodac troche drożdzy 5-10g i zobaczymy co wyjdzie.Czy drożdze dodać tak po prostu do składników ,czy rozpuścić je najpierw w wodzie? Zanim się poddam -podejmę jeszcze kilka prób, a może z pszenną mąką będzie łatwiej?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Można dodać drożdży żeby

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na sierpnia 23, 2016 at 22:32.

    Można dodać drożdży żeby uratować chleb. Ale doprawdy nie wiem dlaczego chleb nie wyrósł. Do tej pory nie miałam takich info od użytkowników. Jakie przemiału mąki Pani użyła??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam. Zakwas hodowałam 5 dni

    Zgłoszony przez edytka_33 na sierpnia 23, 2016 at 09:44.

    Witam. Zakwas hodowałam 5 dni zgodnie z przepisem-w tym czasie widac było, że "pracuje'. Nastepnie wieczorem wyrobiłam chleb i zostawiłam do rana. Niestety chleb nie wyrósł ani troche. Czy mozna go jeszce uratowac dodajac np.drozdzy? Czy teraz to tylko do wyrzucenia sie nadaje? Nie wiem w czym błąd -zakwas niby ok, ale może jednak nie do końca...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mmmm, pycha

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na sierpnia 17, 2016 at 07:46.

    mmmm, pycha

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam Pania, a ja dopiero

    Zgłoszony przez amri na sierpnia 16, 2016 at 22:53.

    Witam Pania, a ja dopiero dzis przeczytalam Pani odpowiedztmrc_emoticons.(...no ale juz kilkakrotnie pieklam chlebus mieszajac przerozne maki i nie zmieniajac proporcji wody wszystko rosnie pieknie ale musi byc to min 12 godz, a najlepiej ok 15. Ostatnio upieklam zytnio-gryczano-kukurydziano-jaglany na Pani przepisie. Przepysznytmrc_emoticons.) pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oczywiście, że tak. Ja

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na czerwca 7, 2016 at 21:44.

    Oczywiście, że tak. Ja wykorzystuję ten zakwas do różych chlebów, z tym ,że wówczas proszę dodać mniej wody tj. 330-350gr, a zakwasu 180 gr. Mam taki przepis na przepisowni (wyszukiwanie: JOANNA MORAWSKA KOSZALIN, pokażą się wszystkie moje przepisy, polecam).

    POZDRAWIAM Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam chlebus przepyszny:)

    Zgłoszony przez amri na czerwca 7, 2016 at 19:52.

    witam chlebus przepysznytmrc_emoticons.) czy sadzi Pani czy na zakwasie zytnim ktory czeka teraz w lodowce mozna by bylo przygotowac wg tego przepisu np chleb z maki orkiszowej?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb pyszny

    Zgłoszony przez elabroc na maja 17, 2016 at 09:58.

    Chleb pyszny tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na marca 29, 2016 at 17:51.

    tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Poczekałabym dobę i

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na marca 29, 2016 at 17:50.

    Poczekałabym dobę i sprawdziła czy zakwas "zaczął pracować"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie powinno być różnicy

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na marca 29, 2016 at 17:49.

    Nie powinno być różnicy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam,   piekłam ten chlebek

    Zgłoszony przez agabin na marca 8, 2016 at 12:37.

    Witam,

     

    piekłam ten chlebek jest pyszny ale mam pytanie ponieważ moje dziecko nie lubi pestek dyni ani słonecznika czy jeśli pominę je w przepisie to muszę dodać więcej mąki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja. Wcześniej robiłem

    Zgłoszony przez olo6353 na lutego 29, 2016 at 11:27.

    Rewelacja. Wcześniej robiłem chcleb żytni na zakwasie ręcznie, ale wychodził stosunkowo twardy i dzieci nie bardzo chciały jeść. Ten mięciutki w środku bardzo, więc niknie w oczach tmrc_emoticons.). POLECAM zdecydowanie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ja zaczęłam robić zakwas

    Zgłoszony przez Gosiek0406 na lutego 24, 2016 at 11:51.

    A ja zaczęłam robić zakwas drugi dzień dałam tak jak trzeba ale zapomniałam w trzeci dzień dokarmic a jak by tego było mało w czwarty dzień dałam podwójna ilośc czyli 100 mąki i 100 wody. Czy musze zacząć od nowa??  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb wyszedł wspaniale, od

    Zgłoszony przez Pola75 na lutego 11, 2016 at 08:43.

    Chleb wyszedł wspaniale, od tej pory będę piekła tylko ten!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebuś rośnie, zobaczymy co

    Zgłoszony przez Pola75 na lutego 10, 2016 at 12:35.

    Chlebuś rośnie, zobaczymy co z tego będzie!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hmmmm, a wczesniej wychodził

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na stycznia 22, 2016 at 18:25.

    Hmmmm, a wczesniej wychodził chleb?? Ja swój  zakwas zrobiłam w sierpniu 2015 r i caly  czas go dokarmiam. Prosze sprobowac postawić chleb do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (moze przy grzejniku). 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem dlaczego, ale od

    Zgłoszony przez IzaSkrobek na stycznia 8, 2016 at 16:00.

    Nie wiem dlaczego, ale od jakiegoś czasu chleb mi nie wysrasta. Uzywam tej samej mąki co zawsze. Chyba to probem z zakwasem, ale nie wiem dlaczego ;-(

    klik308

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziś zrobię zakwas i juz się

    Zgłoszony przez asiazab na grudnia 28, 2015 at 13:07.

    Dziś zrobię zakwas i juz się nie mogę doczekać chleba tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję

    Zgłoszony przez KarolinaMarcisz na grudnia 4, 2015 at 18:47.

    Dziękuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekę w keksówce 12 x 30 cm.

    Zgłoszony przez lussy na grudnia 4, 2015 at 18:41.

    Piekę w keksówce 12 x 30 cm.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • O jakich wymiarach keksówka ?

    Zgłoszony przez KarolinaMarcisz na grudnia 4, 2015 at 17:13.

    O jakich wymiarach keksówka ? tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb przepyszny. Piekę z

    Zgłoszony przez lussy na listopada 23, 2015 at 21:54.

    Chleb przepyszny. Piekę z tego przepisu 2 razy w tygodniu. Zrezygnowałam z zakupów w piekarni. Przepis poleciłam najbliższym i wiem że im też chlebek bardzo smakuje. Lusia tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  :) 

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na października 30, 2015 at 17:40.

     tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • giwona napisał: Ile zakwasu

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na października 30, 2015 at 17:38.

    giwona

    Ile zakwasu należy dodać? Bo nie zrozumiałam tmrc_emoticons.)

    Przepraszam, że tak późno sie odzywam, ale nie zauważyłam komentarza. Do wyrobienia 1 bochenka chleba należy użyć 150 g zakwasu. tmrc_emoticons.) 

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekę juz trzeci raz, robię

    Zgłoszony przez Balila na października 23, 2015 at 12:46.

    Piekę juz trzeci raz, robię dwie porcje. Za każdym razem rewelacyjny!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ile zakwasu należy dodać? Bo

    Zgłoszony przez giwona na września 20, 2015 at 12:33.

    Ile zakwasu należy dodać? Bo nie zrozumiałam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • muszę spróbować !    

    Zgłoszony przez wiesia w na września 5, 2015 at 00:34.

    muszę spróbować !   tmrc_emoticons.)

     

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze