3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ZAKWAS ŻYTNI


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

ZAKWAS ŻYTNI

  • 3 łyżki Maki żytniej typ 2000
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 6
    2min
    Czas całkowity 2min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Zakwas żytni z mąki typ 2000
  1. Wszystkie składniki włożyć do słoika najlepiej 1L. Wody musi być tyle żeby zakwas nie był ani za rzadki ani za gęsty. Odstawić na ok 24 h.
  2. Po 24 h zakwas można już używać do wypieków. Codziennie dokarmiamy go łyżka wody I łyzka maki. Jak zapomnimy go dokarmić to nic nie szkodzi napewno sie nie zepsuje. Jak zacznie pachnieć octem to znak ze trzeba go dokarmić. Zakwas można mrozić lub przechowywać w lodówce. Ja swoj trzymam w lodowce a jak mam zamiar upiec chleb to dzień wczesniej go wyciagam zeby zaczał pracować.
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Mój słoik ma 1 L . Pozdrawiam Ola

    Zgłoszony przez Ola 87 na grudnia 9, 2016 at 20:25.

    Mój słoik ma 1 L . Pozdrawiam Ola

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepraszam słoik większy o pojemności 1,5 l

    Zgłoszony przez judytar na grudnia 9, 2016 at 19:48.

    Przepraszam słoik większy o pojemności 1,5 l

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja mój zakwas mam już 4 lata przechowuję...

    Zgłoszony przez judytar na grudnia 9, 2016 at 19:47.

    ja mój zakwas mam już 4 lata przechowuję go w lodówce w słoiku 0,7 l . jest go 1/3 słoika . przed pieczeniem chleba wyciągam wieczorem z lodówki dodaję 4-5 łyżek mąki i ok 50 ml dość ciepłej wody ale nie gorącej, wymieszam i zostawiam na noc ,rano mieszam i pomownie dodaję makę i ciepłą wodę żeby był prawie pełny słoik, musi miec konsystencje kwaśnej śmietany jak zacznie "pracować" a to widać bo są pęcherzyki powietrza to odlewam do chleba tyle aby znowu została 1/3 słoika i ponownie chowam do lodówki . czasami dodaję do niego resztki ciasta z chleba które wyskrobię z miski w której robiłam chleb. No i często do niego mówię i chwalę go że tak ładnie rośnieSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze