3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ZAKWAS ŻYTNI


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

ZAKWAS ŻYTNI

  • 3 łyżki Maki żytniej typ 2000
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 6
    2min
    Czas całkowity 2min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Zakwas żytni z mąki typ 2000
  1. Wszystkie składniki włożyć do słoika najlepiej 1L. Wody musi być tyle żeby zakwas nie był ani za rzadki ani za gęsty. Odstawić na ok 24 h.
  2. Po 24 h zakwas można już używać do wypieków. Codziennie dokarmiamy go łyżka wody I łyzka maki. Jak zapomnimy go dokarmić to nic nie szkodzi napewno sie nie zepsuje. Jak zacznie pachnieć octem to znak ze trzeba go dokarmić. Zakwas można mrozić lub przechowywać w lodówce. Ja swoj trzymam w lodowce a jak mam zamiar upiec chleb to dzień wczesniej go wyciagam zeby zaczał pracować.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Mój słoik ma 1 L . Pozdrawiam Ola

    Zgłoszony przez Ola 87 na grudnia 9, 2016 at 20:25.

    Mój słoik ma 1 L . Pozdrawiam Ola

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepraszam słoik większy o pojemności 1,5 l

    Zgłoszony przez judytar na grudnia 9, 2016 at 19:48.

    Przepraszam słoik większy o pojemności 1,5 l

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja mój zakwas mam już 4 lata przechowuję...

    Zgłoszony przez judytar na grudnia 9, 2016 at 19:47.

    ja mój zakwas mam już 4 lata przechowuję go w lodówce w słoiku 0,7 l . jest go 1/3 słoika . przed pieczeniem chleba wyciągam wieczorem z lodówki dodaję 4-5 łyżek mąki i ok 50 ml dość ciepłej wody ale nie gorącej, wymieszam i zostawiam na noc ,rano mieszam i pomownie dodaję makę i ciepłą wodę żeby był prawie pełny słoik, musi miec konsystencje kwaśnej śmietany jak zacznie "pracować" a to widać bo są pęcherzyki powietrza to odlewam do chleba tyle aby znowu została 1/3 słoika i ponownie chowam do lodówki . czasami dodaję do niego resztki ciasta z chleba które wyskrobię z miski w której robiłam chleb. No i często do niego mówię i chwalę go że tak ładnie rośnieSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze