Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
ZAKWAS ŻYTNI
- 3 łyżki Maki żytniej typ 2000
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ciepłej wody
-
6
2min
Czas całkowity 2minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- Wszystkie składniki włożyć do słoika najlepiej 1L. Wody musi być tyle żeby zakwas nie był ani za rzadki ani za gęsty. Odstawić na ok 24 h.
- Po 24 h zakwas można już używać do wypieków. Codziennie dokarmiamy go łyżka wody I łyzka maki. Jak zapomnimy go dokarmić to nic nie szkodzi napewno sie nie zepsuje. Jak zacznie pachnieć octem to znak ze trzeba go dokarmić. Zakwas można mrozić lub przechowywać w lodówce. Ja swoj trzymam w lodowce a jak mam zamiar upiec chleb to dzień wczesniej go wyciagam zeby zaczał pracować.
Zakwas żytni z mąki typ 2000
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMój słoik ma 1 L . Pozdrawiam Ola
Mój słoik ma 1 L . Pozdrawiam Ola
Przepraszam słoik większy o pojemności 1,5 l
Przepraszam słoik większy o pojemności 1,5 l
ja mój zakwas mam już 4 lata przechowuję...
ja mój zakwas mam już 4 lata przechowuję go w lodówce w słoiku 0,7 l . jest go 1/3 słoika . przed pieczeniem chleba wyciągam wieczorem z lodówki dodaję 4-5 łyżek mąki i ok 50 ml dość ciepłej wody ale nie gorącej, wymieszam i zostawiam na noc ,rano mieszam i pomownie dodaję makę i ciepłą wodę żeby był prawie pełny słoik, musi miec konsystencje kwaśnej śmietany jak zacznie "pracować" a to widać bo są pęcherzyki powietrza to odlewam do chleba tyle aby znowu została 1/3 słoika i ponownie chowam do lodówki . czasami dodaję do niego resztki ciasta z chleba które wyskrobię z miski w której robiłam chleb. No i często do niego mówię i chwalę go że tak ładnie rośnie