Składniki
Zakwas
- 300 g mąki żytniej razowej, lub żytniej typ 720
- 300 g letniej wody
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
100g mąki mieszamy z około 100g letniej wody tak, aby otrzymać papkę o konsystencji gęstej śmietany
pozostawiamy w ciepłym miejscu na 24 godziny
każdego kolejnego dnia dodajemy po 50 g mąki i tyle samo wody, do uzyskania tej samej konsystencji jak poprzednio
czynność powtarzamy przez 4 kolejne dni
Przepis na
Chleb Pszenno-Żytni Razowy z Zaparką://www.przepisownia.pl/przepisy/chleb-pszenno-%C5%BCytni-z-zapark%C4%85/445158
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Gotowy zakwas powinien mieć galaretowatą konsystencję.
Do wypieku pierwszego chleba powinno się użyć więcej zakwasu, póżniej używamy około 50g. Niewykorzystany zakwas przechowujemy w lodówce.
Kwas zawarty w zdrowym pieczywie poprawia przyswajalność wapnia oraz żelaza. Kwas działa także leczniczo na stany zapalne żołądka i jelit.
Prawdziwy zakwas jest ubogi w kwasy fitynowe, dla organizmu człowieka jest to ogromny plus, ponieważ w ten sposób lepiej przyswaja mikro i makroelementy.
Przepis na Chleb Pszenno-Żytni Razowy z Zaparką:
//www.przepisownia.pl/przepisy/chleb-pszenno-%C5%BCytni-z-zapark%C4%85/445158
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzwłaśnie chcę zrobić ten zakwas tylko proszę...
właśnie chcę zrobić ten zakwas tylko proszę oświeccie mnie
Po 24 h gdzie dajemy ten zakwas? Zostawiamy w temp pokojowej czy do lodówki?
A co po tych 4 dniach dalej karmimy codziennie?
Zrobiłam tem zakwas pare
Zrobiłam tem zakwas pare miesięcy temu i do dzis wychodzą na nim pyszne chlebki (piekę raz w tygodniu).
Witam Wszystkich. Zaczelam
Witam Wszystkich.
Zaczelam eksperymentowac z chlebem na zakwasie. Pare dni temu nastawilam nowy rzut, i... no coz, prawde mowiac, musze sie przyznac ze opuscilam jedno dokarmianie. Nie wiem czy to wlasnie jest powodem, czy jakis inny nie przewidziany przeze mnie czynnik odegral tu role, ale cos jest nie tak. Moj zakwas po podkarmieniu po troche wiecej niz 24 godzinach, nabral zapachu lekko winnego. Teraz jednak czuc lekki zapach drozdzy. Czy jest to natarulane? Nie jestem pewna czy powinnam zaczac od nowa. Czy moze mi ktos poradzic czy powinnam sie go pozbyc i zaczac od nowa, czy jest to naturalna rzecza? Dzieki z gory!
Dzięki za przepis
Dzięki za przepis
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Prosty w wykonaniu i godny
Prosty w wykonaniu i godny polecenia!
To jest najlepszy zakwas jaki
To jest najlepszy zakwas jaki znam. POZDRAWIAM. Lidka Abramowicz " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" width="19" height="19">" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/party.png" alt="" width="19" height="23">
Lidka Abramowicz
coś nie tak z linkiem do
coś nie tak z linkiem do chleba nie dizała
Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com
Dla mnie również, dziękuję
Dla mnie również, dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
Zakwas również można
Zakwas również można przechowywać w suchym ciemnym pomieszczeniu. Wystarczy dodać więcej mąki i zagniatać aż będą się robić takie granulki. Uzyskany suchy zakwas można baaardzo długo przechowywać. Dzień wcześniej wystarczy go namoczyć w celu uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Taki zakwas można spokojnie wykorzystać do ugotowania przysznego domowego żuru.Pozdrawiam.