3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Chleb turecki


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Chleb turecki

  • 3 łyżki kawy zbożowej (np. ,,Inki")
  • 50 gramów rodzynek
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 gramów drożdże świeże, lub 16 g suszonych
  • 300 g ciepłej wody
  • 50 gramów śliwka suszona, bez pestki
  • 6
    3h 40min
    Czas całkowity 3h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

  1. 1. Do wkładamy wszystkie składniki w podanej kolejności (rodzynki i śliwki dodać razem). i wyrabiamy 2 min./.
  2. 2. Przełożyć gotowe ciasto (uwaga bardzo klejące) do wąskiej blaszki / keksówki /podłużnego prodiża posmarowanej olejem (ciasto nie przywże i łatwiej będzie nam wyjąć po upieczeniu.
  3. Ciasto wyrównujemy , przykrywamy kocem/ grubym ręcznikiem i odstawiamy na około h w ciepłe miejsce aż wyrośnie (Można wsadzić do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 70*C, nieotwierając dzwiczek, pozostawić do wystygnięcia.
  4. Piec ok. 40 min. w temp. 180-200*C..
    ( Piekarnik ustawiony na górę i dół bez termoobiegu, blachę położyłam na środkowej kradce. )
  5. Po upieczeniu poczekać do wystygnięcia. I można konsumować tmrc_emoticons.)
    Smacznego
  6. czyszczenie
  7. 1.Płuczemy pod bieżącą zimną wodą i zmywamy ręką tyle ile się uda.
    2.Do Wlewamy zimną wodę około 0.6 litra( musimy przykryć ostrza).
    3. Dodajemy 2 łyżki sody oczyszczonej.
    4. Wyciskamy połowę soku z cytryny.
    5. Dodajemy 250 ml octu.
    6. Dodajemy parę kropli płynu do naczyń.
    7. Całość mieszamy przez 15 min obr. 3.
    8. Płuczemy I gotowe.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
11

Porady

Jeżeli nie udało nam się dokładnie doczyscic ostrzy jest na to rada do [color=#353535; font-family: Georgia, 'Times New Roman', Times, serif; font-size: medium; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: #ffffff; text-decoration-thickness: initial; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; display: inline !important; float: none]Dodajemy tyle wody, aby pokryć ostrza, a następnie wrzucamy skorupki jaj. Przyciskamy Turbo 15-20 razy. Płuczemy i wycieramy lub [/color]
[color=#353535; font-family: Georgia, 'Times New Roman', Times, serif; font-size: medium; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: #ffffff; text-decoration-thickness: initial; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; display: inline !important; float: none]Aby wysuszyć misę Thermomix do czystego i mokrego wkładamy ścierkę i mieszamy [/color]czas 15 s/obroty WSTECZNE 2[/b]


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy