Składniki
1 porcja/porcje/porcji
chleb
- 300 g ciepłej wody
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka otrąb
- 12,5 g świeżych drożdży
- 400 g ziarna orkiszu
-
6
1h 40min
Czas całkowity 50minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Ziarno orkiszu włóż
"Blokada naczynia miksującego" i zmiel 1min/10 (podłóż pod miarkę ręcznik papierowy) Przełóż do innego naczynia
Włóż do
"Blokada naczynia miksującego" woda,drożdże ,miód wymieszaj 10sek/3 ,mąka sól,oliwę (oprócz płatków i otrąb)
Wyrób 3min/
"Ciasto"
Przełóż do keksówki wysmarowanej oliwą i wysypaną otrębami na 45min
Posyp po wierzchu płatkami ,sezamem , czarnuszką lub makiem(wybór należy do Ciebie)
Rozgrzej piekarnik do 200*C i wstaw foremkę na 50min
Studź na kratce wyjęte z formy
Smacznego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Chleb bardzo szybko rośnie i ciasto po zarobieniu może być luźniejsze to nie wada
Jeżeli używasz drożdzy suchych to 1/2 opakowania wystarczy .
Jest to lżejsza wersja chleba
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo prosty przepis. ...
Bardzo prosty przepis.
Pachnie pięknie, a za 20min wyjmę go z piekarnika
Ewelajnadzika: oczywiście że trzeba odważyć...
Ewelajnadzika: oczywiście że trzeba odważyć osobno . Ja to robię na wadze kuchennej.
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Jak zrobić 12,5 g drozdzy? Trzeba sobie odwazyc...
Jak zrobić 12,5 g drozdzy? Trzeba sobie odwazyc osobno czy to pomylka?
Pyszny, nie raz znajdzie się w mojej kuchni....
Pyszny, nie raz znajdzie się w mojej kuchni.
U mnie z mąki orkiszowej graham
Rewelacyjny przepis! Szczerze polecam!
Rewelacyjny przepis! Szczerze polecam!
No i chyba wykorzystam mąkę
No i chyba wykorzystam mąkę orkiszową,bo u nas nie ma orkiszu.
Jak nie dostaniesz orkiszu to
Jak nie dostaniesz orkiszu to wykorzystaj mąkę orkiszową
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Jak dostanę orkisz to zaraz
Jak dostanę orkisz to zaraz będę piekła,jestem ciekawa smaku chlebka
Rewelacja, szybki, prosty i
Rewelacja, szybki, prosty i jaki smaczny!
Chlebek bardzo dobry Robiłam
Chlebek bardzo dobry
Robiłam już parę razy. Mam podobny przepis ze strony mojewypieki.com.
Ja robię z gotowej mąki orkiszowej, bo taką dysponuję. Ostatnio dodałam też słonecznik.
A! I mam taki zwyczaj, że zawsze ok.10-15 min przed końcem pieczenia wyjmuję chlebki z foremki i dopiekam je, dzięki czemu mam wypieczoną skórkę na całym chlebku, tak jak lubię ja i moja rodzinka
Pozdrawiam
Przepis genialny Chleb
Przepis genialny
Chleb wyszedł super. Co prawda muszę uważać na sól, bo nie wiem jak u was ale nie każda sól to sól
Więc smakowo wyszło za mało, ale jest ok 
Przepraszam Natalko ale
Przepraszam Natalko ale dopiero zauważył
am to pytanie jeżeli weźmiesz standardową (około 30cm)będzie niższy bo orkiszowe są ciężkie i mniej wyrastają ale w mniejszej jak najbardziej .Ja sobie dopasowywałam w ten sposób ,że każdy chleb piekłam w różnych formach i wybierałam optymalną dla mnie
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Dziękuje i polecam inne moje
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
przepis się sprawdził ,
przepis się sprawdził , szytbko sprawnie smacznie
Tak oczywiście ,że można z
Tak oczywiście ,że można z gotowej mąki i to też prawda ,że ilość ziaren to ilość mąki
Życzę udanego wypieku 
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
A czy można z gotowej mąki
A czy można z gotowej mąki orkiszowej (pełnoziarnistej)? Jeśli tak, to mąki tyle co ziarna? Pozdrawiam!
piekłam już ten z książki,
piekłam już ten z książki, czas na Twój Haniu

tylko zastanawiam sie nad wielkoscia keksowki??
Bardzo się cieszę ,że
Bardzo się cieszę ,że smakował
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Wczoraj piekłam - wyszedł
Wczoraj piekłam - wyszedł super
Nie widzę powodu żeby się nie
Nie widzę powodu żeby się nie udał
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Zaraz zabieram się za
Zaraz zabieram się za pieczenie tylko muszę lecieć po orkisz! Mam nadzieję, że mi wyjdzie, pozdrawiam
Dziękuję za komentarz i
Dziękuję za komentarz i polecam z musli
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Chlebek upieczony jest
Chlebek upieczony jest naprawdę super .Jeszcze upiekę dosypując musli ale ten bez dodatku POLECAM Pozdrawiam Gosia
Dziewczyny spróbujcie tego
Dziewczyny spróbujcie tego chleba dosypując 50g musli tropikalnego .
To dopiero rewelacja 
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Grażynko na pewno nie
Grażynko na pewno nie pożałujesz
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Haniu Twoje chlebki są
Haniu Twoje chlebki są smaczne i zawsze wychodzą, dziękuję za kolejny przepis który dodałam do wypróbowania
Pozdrawiam 
Dziękuję za uznanie ten jest
Dziękuję za uznanie ten jest o niebo lżejszy a tak samo smaczny .To opinia mojego syna .Życzę smacznego
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Haniu lubię Twoje chlebki
Haniu lubię Twoje chlebki więc ten dodaję do wypróbowania i napewno w sobotę upiekę.Pozdrawiam