3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant 1 Chleb domowy


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

  • 1 łyżka kminku (lub inne dodatki)
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 5 dkg drożdży (pół kostki)
  • 500 ml letniej wody
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 szklanki płatków owsianych (górskie, nie błyskawiczne)
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 500 g mąki pszennej
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia wrzucić 500 g mąki Closed lid (odważyć). Dodać dodatki (płatki owsiane, słonecznik, siemie lniane), sól, cukier. 

    2. Włączyć mieszanie Counter-clockwise operation (obroty wsteczne poz. 2-3). Do mieszających się składników dodawać pokruszone pół kostki drożdży. 

    3. Dodać kminek namoczony w odrobinie wrzątku, można wypłukać go podgrzaną letnią wodą. Po dodaniu kminku wlać resztę wody do naczynia i przełączyć maszynę na wyrabianie ciasta Dough mode, czas 2,5 min. 

    4. Wyłączyć, odczekać kilka minut, w tym czasie można włączyć piekarnik na 170 stopni C i nasmarować foremkę olejem i wusypać mąką. Ponownie włączyć wyrabianie ciasta Dough mode, czas 3 min. 

    5. Po wyrobieniu przelać ciasto do foremki, powinno się lepić, można sobie pomóc kopystką zmoczoną zimną wodą. Delikatnie potrząsnąć foremką, żeby ciasto się ułożyło.

    6. Postawić na kilka minut w ciepłym miejscu, niech jeszcze chwilę urośnie. Wstawić do piekarnika. Piec 30 minut z termoobiegiem i kolejne 30 minut bez w temp. 170 stopni C. Po godzinie chleb jest pachnący i gotowy. Zaraz po upieczeniu posmarować skórkę wodą, żeby była błyszcząca.

    SMACZNEGO

     

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy