3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

szybki chlebek na zakwasie żytnim


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

ciasto chlebowe

  • 500 g aktywnego zakwasu(dokarmionego),800 g mąki pszennej typ 650,750 ml letniej przegotowanej wody,1 i 1/2 łyżki soli,dowolne ziarna opcjonalnie,2łyzki miodu

dodatki

  • 100g otrębów pszennych,50g kminku,mak i płatki owsiane opcjonalnie
  • 6
    10h 0min
    Czas całkowity 10h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Trudny
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

    ciasto chlebowe robione na dwa razy
  1. do naczynia w którym jest zaczyn dodać pozostałe składniki w kolejnosci(wodę dolewać stopniowo to wszystko zalezy od konsystencji ciasta nie moze byc za rzadkie ja dodałam 710g całość wyrobić 5min/Closed lid/Dough mode odczekać 20min i znowu wyrobić 4min/Closed lid/Dough modeGotowe ciasto przelewam do foremek wyłozonych papierem,odczekać aż wyrośnie w ciepłym miejscu,moje wyrastały ok 50min jak już wyszły poza foremkę,włożyłam do pieca nagrzanego do 230st na blaszce wlewam odrobinę wody na podstawkę na której sa chlebki lepsze parowanie

  2. przed wlożeniem spryskuję chlebek wodą skórka dzięki temu jest chrupiąca,jeden bochenek pięknie pęknął górę posypałam jeden makiem drugi opłatkami owsianymi,po włożeniu zmniejszam temperaturę na 200st góra i dół i piekę 45min,po 25 min zmniejszam na 190st jeśli widzę ze góra już jest przypieczona ustawiam na grzałka dół.Po upieczeniu trzymam ok 15min w piekarniku wyjmuje i studzę na kratce

  3. zakwas wyjąc z lodówki i dokarmic,jeśli mamy go przynajmniej połowe w słoiku to dokarmić raz jeśli mało to na dwa razy w odstępie 4godz.

    Jeśli jest dużo zakwasu to raz dodaję 200g mąki żytniej i 200g wody letniej przegotowanej mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce.

    zostawiam zaczyn na noć w naczyniuClosed lid przez noc pięknie będzie pracował,rano zrobić ciasto chlebowe

    Gotowy zakwas (aktywny)będzie bąbelkował i zwiększy objętość i bedzie pachniał kwaskiem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

jeśli chodzi o mąki mozna uzyć mieszanki np. 400 g mąki pszennej 650 i 400 g mąki orkiszowej

inspiracja po modyfikacji //gotuj.skutecznie.tv/2011/10/fenomenalnie-prosty-chleb-na-zakwasie/


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy