Składniki
na zakwas
- 600 g ziarna orkiszu
- 600 g letniej wody
- 600 g ziarna orkiszu
- 600 g letniej wody
-
6
120h 0min
Czas całkowity 120h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć 200 g ziarna orkiszu i zmielić 30 s/obr.10. Czynność powtórzyć z pozostałym ziarnem w porcjach 200 gramowych. Przełożyć do innego naczynia.
2. Do dużego słoika lub kamionki odmierzyć 200 g zmielonego ziarna i 200 g wody, wymieszać i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej.
3. Następnego dnia odjąć 1/4 ( 100 g ) mikstury, dodać 100 g mąki orkiszowej i 100 g letniej wody, pozostawić na kolejne 24 godziny w temperaturze pokojowej. Powtarzać te czynności przez 3 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia.
4. Zakwas przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce. Dokarmiamy łyżką mąki orkiszowej co 2 dni i niewielką ilością wody, tak by miał konsystencję gęstej śmietany. Przechowywany tak zakwas spokojnie będzie "żył" przez kilka tygodni, a nawet miesięcy. Wyjmujemy go z lodówki na kilka godzin przed przygotowywaniem ciasta chlebowego, dokarmiamy łyżką mąki okriszowej i mieszamy.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Zakwas należy przygotować na 5 dni przed planowanym wypiekiem chleba. Jeśli otrzymacie od znajomego łyżkę zakwasu pszennego lub żytniego lub orkiszowego, dodajcie go do tej mikstury, a zacznie pracować już po 12-15 godzinach i możecie z niego piec chleb już po 2 dniach.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPrzez pierwsze dni mąkę (zmielony orkisz) z...
Przez pierwsze dni mąkę (zmielony orkisz) z wodą przechowujemy w otwartym naczyniu w temeraturze pokojowej?
Podajcie proszę jakiś przepis
Podajcie proszę jakiś przepis na chleb z użyciem tego zakwasu.... U mnie zakwas już niedługo gotowy a nie mam do niego przepisu.
Znalazłam. Lama ze mnie i
Znalazłam. Lama ze mnie i tyle
Witam, czy ktoś może mi
Witam, czy ktoś może mi podpowiedzieć jak wykonać chlebek z takiego zakwasu?? Jestem tu "świaża", zrobiłam zakwas, a przepisu na chleb z niego jakoś nie moge ogarnąc
Chleb wychodzi rewelacyjny
Chleb wychodzi rewelacyjny
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Oprócz bazarku orkisz
Oprócz bazarku orkisz dostępny jest też w supermarketach, np w Carfourr
Pozdrawiam
Agata
gdzie można kupić orkisz?
gdzie można kupić orkisz?