3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chlebek ziarnisty


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • ½ kostka (5 dag) drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczkę soli
  • ½ kg mąki (500) przesiać– można dać inną mąkę według uznania.
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżki płatków owsianych (górskie)
  • 2 łyżki słonecznika, podprażone na patelni
  • 2 łyżki dyni, podprażone na patelni
  • ½ litra ciepłej wody ( z kranu), (lub ¼ litra ciepłej wody i ¼ litra żuru z butelki)
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 1h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Wykonanie
  1. Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do naczynia miksującego Blokada naczynia miksującego. Mieszamy na obrotach wstecznych Obroty wsteczne 4 s/Obr.4

    Do sypkich składników dodac pozostałe składniki wymieszać na obrotach wstecznychObroty wsteczne za pomocą kopystki 20 s/Obr. 4

    Nagrzać piekarnik do 150° C (Termo obieg).

    Masę wlać do połowy - wysmarowanych olejem i wysypanych mąką foremek (2 keksówki  ) odstawić do wyrośnięcia – ciasto musi podwoić swoją objętość.

    Piec: 30 minut w temp. 150° C (Termo obieg).

    Foremki wysunąć,  posmarować roztopionym  masłem i piec dalej   30 minut w temp. 180° C  (Termo obiegu).

    Formy z chlebkiem wyjąć i postawić na ruszcie. Natychmiast odrobinę posmarować zimną wodą po wierzchu.

    Po 10 minutach wyjąć z foremek i pozostawić  do wystygnięcia.

                                                                                                Smacznego!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Można wykonać w TM 21 i TM 31


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszny chleb, w smaku idealny, szybki i...

    Zgłoszony przez k8lap na listopada 18, 2016 at 14:39.

    Pyszny chleb, w smaku idealny, szybki i wypróbowany już kilka razy tmrc_emoticons.-). 500g mąki mieszam: 300g pszennej razowej i 200g pszennej. Polecam tmrc_emoticons.-) !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny dziś piekłam poraz

    Zgłoszony przez izka91 na września 2, 2015 at 21:13.

    Pyszny dziś piekłam poraz pierwszy  i będe go teraz często piekła rewelacja POLECAM

    Cooking 1Blokada naczynia miksującego

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ulubiony chleb mojej

    Zgłoszony przez kuriko na maja 11, 2015 at 19:29.

    ulubiony chleb mojej rodzinytmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chleb bardzo smaczny, bardzo

    Zgłoszony przez emetka na maja 2, 2015 at 12:18.

    chleb bardzo smaczny, bardzo łatwy i szybki do zrobienia. polcam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dziękuję i pozdrawiam

    Zgłoszony przez Aganiok na marca 11, 2015 at 22:22.

    Bardzo dziękuję i pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Kocham gotować Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny chlebek! Polecam

    Zgłoszony przez Aagatka36 na marca 11, 2015 at 20:39.

    Pyszny chlebek! Polecam gorąco tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Prosty, szybki polecam i 100

    Zgłoszony przez Aganiok na lutego 3, 2015 at 22:32.

    Prosty, szybki tmrc_emoticons.) polecam i 100 razy wypróbowany tmrc_emoticons.) 

    Kocham gotować Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo łatwy przepis, to

    Zgłoszony przez Edyta2608 na stycznia 31, 2015 at 19:37.

    Bardzo łatwy przepis, to biorę się za pieczenie chleba  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypróbuję w wersji z żurem

    Zgłoszony przez mikulina na stycznia 31, 2015 at 07:00.

    Wypróbuję w wersji z żurem tmrc_emoticons.)

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze