Składniki
Ciasto
- ½ kostka (5 dag) drożdży
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczkę soli
- ½ kg mąki (500) przesiać– można dać inną mąkę według uznania.
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 2 łyżki płatków owsianych (górskie)
- 2 łyżki słonecznika, podprażone na patelni
- 2 łyżki dyni, podprażone na patelni
- ½ litra ciepłej wody ( z kranu), (lub ¼ litra ciepłej wody i ¼ litra żuru z butelki)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do naczynia miksującego "Blokada naczynia miksującego" . Mieszamy na obrotach wstecznych "Obroty wsteczne" 4 s/Obr.4
Do sypkich składników dodac pozostałe składniki wymieszać na obrotach wstecznych"Obroty wsteczne" za pomocą kopystki 20 s/Obr. 4
Nagrzać piekarnik do 150° C (Termo obieg).
Masę wlać do połowy - wysmarowanych olejem i wysypanych mąką foremek (2 keksówki ) odstawić do wyrośnięcia – ciasto musi podwoić swoją objętość.
Piec: 30 minut w temp. 150° C (Termo obieg).
Foremki wysunąć, posmarować roztopionym masłem i piec dalej 30 minut w temp. 180° C (Termo obiegu).
Formy z chlebkiem wyjąć i postawić na ruszcie. Natychmiast odrobinę posmarować zimną wodą po wierzchu.
Po 10 minutach wyjąć z foremek i pozostawić do wystygnięcia.
Smacznego!
Wykonanie
Porady
Można wykonać w TM 21 i TM 31
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszny chleb, w smaku idealny, szybki i wypróbowany już kilka razy . 500g mąki mieszam: 300g pszennej razowej i 200g pszennej. Polecam !
Pyszny dziś piekłam poraz pierwszy i będe go teraz często piekła rewelacja POLECAM
"Blokada naczynia miksującego"
ulubiony chleb mojej rodziny
chleb bardzo smaczny, bardzo łatwy i szybki do zrobienia. polcam.
Bardzo dziękuję i pozdrawiam
Kocham gotować
Pyszny chlebek! Polecam gorąco
Prosty, szybki polecam i 100 razy wypróbowany
Kocham gotować
Bardzo łatwy przepis, to biorę się za pieczenie chleba
Wypróbuję w wersji z żurem
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Are you sure to delete this comment ?