Składniki
1 porcja/porcje/porcji
chleb
- 1+1 łyżeczki cukru i soli
- 8 g drożdży świeżych
- 450 g ciepłej wody
- 520 g mąki chlebowej lub pszennej, ja używam chlebowa z Biedronki
- 100 g płatków owsianych górskich suchych
-
6
1h 5min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" dodaj wodę ,drożdże i łyżeczkę cukru
mąka ,płatki ,sól i dodatki smakowe (czosnek niedźwiedzi , siemie lniane ,suszone pomidory pokrojone ) według uznania łyżeczkę max dwie i wyrabiamy 5m/
"Ciasto"
Zostawiamy w
"Blokada naczynia miksującego" na około 2 godz Musi wyjść przez otwór w pokrywie
Jeszcze raz wyrobić 3m/
"Ciasto"
przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej na spodzie otrębami
wyrównać mokrymi dłońmi wierzch posypać makiem lub sezamem i zostawić na około 20min a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 220*C
przed wstawieniem spryskać piekarnik wodą
pieczemy 55-60min w tem . 220*C bez termoobiegu czyli w ustawieniu góra -dół
studzić na kratce
Kroić następnego dnia bo świeży jest tak dobry ,że zaraz wyparuje .
Smacznego
chlebek z płatkami
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Chleb bardzo uzależnia .Ja go piekę co 3 dzień .Świeżość zachowuje do końca do ostatniej kromki
Ponieważ coraz więcej zagląda tu użytkowników TM 5 który jest większy ;chleb musi powiększyć swoją objętość dwukrotnie
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzchleb pyszny. nie az tak bardzo przypieczony jak...
chleb pyszny. nie az tak bardzo przypieczony jak na zdjęciu ale chrupiąca skórka. piekłam 55 min. 200 stopni. zamiast świerzych drożdzy dałam w proszku takie specjalne do chleba które nie potrzebują cukru 9 g. nie lubimy cukru więc do chleba go nie dałamm bo rozumiem że cukier jest potrzebny do drożdzy. użyłam 200g mki orkiszowej jasnej 200g mąki orkiszowej ciemnej i 120 g mąki zwykłej białej tortowej. dodałam czosnek niedzwiedzi, łyżeczkę siemienia lnianego i oczywiście otręby jak w przepisie. dałam półtora łyżeczki soli i dla mnie jeszcze za mało. 2 łyczeczki i chleb byłby bardziej wyrazisty. tak czy inaczej najlepszy przepis na chleb który jak do tej pory znalazłam. a już chleb z masłem czosnkowym wlasniej roboty tym ze smietany z koperkiem to super.no i dałam na dół piekarnika foremkę do keksówki wypełnioną wodą juedy chleb się piekł. ostatni przepis chleba który robiłam był na 220 stopni i godzina czasu dla mnie chleb sie za bardzo spiekł więc jak dla mnie i mój piekarnik elektryczny 220 na początek potem zmniejszenie do 200 stopni 55 minut idealnie
Rabarbarek1982: na zdrowie
Rabarbarek1982: na zdrowie
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
NinkaB: bardzo mi miło
NinkaB: bardzo mi miło
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Chlebek faktycznie jest rewelacyjny . Polecam...
Chlebek faktycznie jest rewelacyjny . Polecam wszystkim. Piekłam chleb już z kilku różnych przepisów, ale jak na razie to ten jest mój numer 1. Dziękuję bardzo!
Przepyszny chlebek. Od dzisiaj nasz ulubiony
Przepyszny chlebek. Od dzisiaj nasz ulubiony
Bardzo dobry!
Bardzo dobry!
Chlebek rewelacyjny i pyszny. Nie kruszy się ...
Chlebek rewelacyjny i pyszny. Nie kruszy się
Dziękuję za przepis
chlebek super!!! tylko strasznie mi pękł,...
chlebek super!!! tylko strasznie mi pękł, zastanawiam siś dlaczego? Ktoś jeszcze tak miał?
Bardzo dobry nawet na trzeci dzień,nie kruszy...
Bardzo dobry nawet na trzeci dzień,nie kruszy się,tylko zdecydowanie dla mnie za mało soli
Mirawu: na pewno 8 gram. Pozdrawiam😊
Mirawu: na pewno 8 gram. Pozdrawiam😊
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Mam wątpliwości dot. drożdzy. Powinno być 8 g...
Mam wątpliwości dot. drożdzy. Powinno być 8 g czy 8 dkg?
Swietny przepis! Chleb wyszedł z pyszną...
Swietny przepis! Chleb wyszedł z pyszną chrupiąca skórka. Obawiałam sie tej rzadkiej konsystencji ciasta, ale efekt był zadowolający !
Chlebek pyszny, chrupiący i naprawdę uzależnia....
Chlebek pyszny, chrupiący i naprawdę uzależnia. Dziękuję za super przepis .
Bardzo dobry lepszy niż z garnka
Bardzo dobry
lepszy niż z garnka
Jeszcze raz tym razem z
Jeszcze raz tym razem z gwiazdkami bo warto
Nie macie pojęcia jak ja się
Nie macie pojęcia jak ja się cieszę,że Wam smakuje
Mogę poprosićo gwiazdki .Są one potrzebne innym użytkownikom a nie mnie ,bo ja ten przepis znam
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Uzależnił całą rodzinę Ze
Uzależnił całą rodzinę
Ze względu na dużą rodzinę pieczemy codziennie po dwa w różnych wersjach dodatkowych
Przyjaciele też zarażeni chlebomanią
To wspaniale . Cieszęsię że
To wspaniale .
Cieszęsię że smakował 
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Chleb rewelka
Chleb rewelka
Chleb rewelka
Chleb rewelka
Chlebek pyszny!! Domownicy
Chlebek pyszny!! Domownicy zachwyceni
Chleb z mąki przennej
Chleb z mąki przennej pełnoziarnistej wyszedł ok.
Chlebek piekłam już kilka
Chlebek piekłam już kilka razy. Jest przepyszny. Dodaję siemię lniane i czosnek niedźwiedzi. W TM5 daję 10g drożdży -po 2 godzinach wychodzi przez otwór w pokrywie.Czasem mieszam mąki- ostatnio robiłam z pszennej tortowej i żytniej.
Mam "trudny" piekarnik- więc 30 minut piekę w trybie góra dół 220 stopni, wtedy skórka się przypieka, potem zmniejszam do 200 stopni i piekę 30 minut w termoobiegu. przed pieczeniem chleb smaruję rozmąconym jajkiem. Nie uchowa się długo w chlebaku
Apropos innych przepisow,masz
Apropos innych przepisow,masz moze przepis na sprawdzone "niedzielne" buleczki?
Dziękuję Wam kochani za miłe
Dziękuję Wam kochani za miłe słowa i polecam inne moje przepisy Smacznego
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Chlebek przepyszny
Chlebek przepyszny
Rewelacja!!!!!!!
Rewelacja!!!!!!!
Oj tam to czekanie nie takie
Oj tam to czekanie nie takie długie ale smak rzeczywiście wspaniały .
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Naprawdę ten chlebek jest
Naprawdę ten chlebek jest przepyszny
Czas czekania odwdzięcza się pysznym smakiem.
Życzę im smacznego
Życzę im smacznego
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Wlasnie pieke dla tesciowej i
Wlasnie pieke dla tesciowej i szwagierki
oza Pozno mnie ostrzeglas 
Jeśli nie chcesz piec dla
Jeśli nie chcesz piec dla całej rodziny to nie obdarowywuj ich u Ciebie niech
jedzą,bo nic innego nie będziesz robiła tylko piekła

Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
U mnie Tez juz na
U mnie Tez juz na stale,innego nie pieke
a tu dobry pomysl mi Ktos podsunal aby sprezentowac taki chlebek kiedys rodzinie
Dziękuję za miłe słowa
Dziękuję za miłe słowa .Cieszę się że Wam też smakuje
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Chleb jest rewelacyjny ,
Chleb jest rewelacyjny , faktycznie uzależnia , znika w oka mgnieniu , u mnie zagościł już na stałę i na wynos dla rodzinki i znajomych.
Chlebek bardzo dobry, bardzo
Chlebek bardzo dobry, bardzo łatwo się robi jest super
Dla mnie jako "twórcy "
Dla mnie jako "twórcy " przepisu nie ma nic przyjemniejszego niż takie wpisy .Życzędużo pasji w używaniu TM
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
ChLebek pierwsza Klasa! A
ChLebek pierwsza Klasa! A jaki mieciutki...mielismy dzis pyszne sniadanko
jest Tak latwy w zrobieniu,ze möge robic go Co drugi trzeci dzien,bomba
No proszę następna
No proszę następna modyfikacja
Super i tak trzymać 
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
otatnio robiłam ten chlebek z
otatnio robiłam ten chlebek z mąki orkiszowej jasnej POLECAM
Chlebek super...wyrosl mi w
Chlebek super...wyrosl mi w ciagu godziny,tm 5 wyszedl przez otwor
juz nie möge sie doczekac aby sprobowac...oczywiscie wymierzalam Maki rozne ziarna na wierzch posypalam...Müsli
i ciekawa jestem efektu
)
Rewelacyjny chleb. Mało
Rewelacyjny chleb. Mało drożdży a tak pięknie ciasto rośnie. W TM5 też wyszło ciasto przez otwór w pokrywie
Polecam ten przepis bardzo.
Jeszcze jedna uwaga .Chleb
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Dziękuję za opinię i jak
Dziękuję za opinię
i jak zawsze powtarzam każdy z nas zna swój piekarnik , a jeśli chodzi o to ,że się spieka wystarczy przykryć folią aluminiową i tak zapobiegniemy mocnemu spieczeniu.Chociaż ja lubię właśnie taki wypieczony 
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Rzeczywiscie dobry. Polecam.
Rzeczywiscie dobry. Polecam. Chlebek piekl sie u mnie wprawdzie 35 min w temp. 220stopni (dluzej by sie spiekl za bardzo) ale sie upiekl. Jest piekny, chrupiacy i przede wszystkim smaczny.
Dziękuję
Dziękuję
Już kiedyś podawałam
Już kiedyś podawałam Keksówka do wypieku chleba 30\14cm wymiar wewnętrzny
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Haniu dziś mam zamiar
Haniu dziś mam zamiar wypróbować twój przepis proszę napisz do jakiej dużej formy dajesz chlebek
Bardzo dziękuję za
Bardzo dziękuję za podpowiedz
Dziękuje za odpowiedz,ja
Dziękuje za odpowiedz,ja dopiero pierwsze kroki stawiam z thermomixem TM5.Pozdrawiam