![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/a1z67apm-c3e30-312706-cfcd2-h4kwy26f/c34fa833-5d11-4431-96f2-08ad2c7b5d9c/main/chlebek-z-fb.jpg)
- TM 31
Składniki
chleb
- 260 g mąki orkiszowej, zmielone ziarno
- po 20 g otrąb (jakie masz) i ziarno słonecznika
- 1 łyżeczka soli
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 300 g letniej wody, lub 100-150g żuru ,barszczu i dopełniamy do reszty wodą
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" wkładamy wodę drożdże i cukier wyrabiamy 2m/37*C/2
Dodajemy resztę składników (mąki w proporcjach można zamienić a orkiszową na żytnią )
Wyrabiamy 4m/
"Ciasto"
Do wyrośnięcia zostawiamy w
"Blokada naczynia miksującego" .Około w moim przypadku 1,5godz.Musi wyjść przez otwór
Jeszcze raz dla odgazowania 1m
"Ciasto"
Wkładamy do wysmarowanej formy (keksówka 30cm.)
Posmaruj jajkiem rozbełtanym
Zostawiamy pod szmatką aż wypełni foremkę (wystarcza 20-30min)
Nagrzej piekarnik do 200*C
Wstaw foremkę na drugi poziom od dołu(lub na swój sprawdzony),na 35-40min.Pieczemy na pozycji góra - dół
Mój ulubiony sposób na chrupiące skórki to 5min w tem .180*C na termoobiegu
Po upieczeniu najpóźniej po5m wyjmnij z foremki i studź na kratce.
Porady
Jest to przepis zaispirowany Chlebkiem Uli z FB
Moje chleby są najczęściej z orkiszu więc zamieniłam mąki i tak w przepisie orginalnym jest 260g mąki pszennej i 100g mąki żytniej lub orkiszowej
Udało się i chlebek wyszedł fajnie wilgotny a na drugi dzień się nie kruszy
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Chlebek wyszedl przepyszny i co najwazniejsze: jest bardzo długo świezy. nie kruszy sie , nie jest zbyt zbity. Dla mnie bomba ! Zapisuje i następnym razem spróbuje zrobić z mąki żytniej. Polecam jak najbardziej ! Jeden z lepszych przepisów na chleb.
Przy takich mąkach trzeba dodać więcej wody dlatego ja nie kombinuje w ten sposób i zawsze dodaję trochę białej mąki a co do foremki to wykładam papierem do pieczenia i na suchy sypę otręby![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Witam, wyszedł fajny chlebek, ale mam pytanko - piekłam z dwóch rodzajów mąki - orkiszowej oraz pełnoziarnistej żytniej - konsystencja ciasta była staszliwie kleista - czy tak powinno być? I jeszcze jedno - czym wysmarować keksówkę aby chleb ładnie odchodził po upieczeniu? Nie miałam masła więc wysmarowałam formę olejem - strasznie ciężko było mi wydostać chleb. W smaku jak najbardziej ok, troszkę spód mi przeszedł tym olejem (rzepakowym) którym smarowałam keksówkę, ale to moja wina.
Pozdrawiam![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
[quote=filandre]
Upiekłam dzisiaj, chlebek jest doskonały. Dodałam tylko małą łyżeczkę soli
Dziękuję za super przepis ![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Upiekłam dzisiaj, chlebek jest doskonały. Dodałam tylko małą łyżeczkę soli
Dziękuję za super przepis ![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Haniu,Twoje chlebki są "dopracowane" i smaczne
Przepis dodałam do wypróbowania ![Love Love](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/love.png)
A jak smakuje ach![kucharz-i-szef-kuchni-ruchomy-obrazek-0015 kucharz-i-szef-kuchni-ruchomy-obrazek-0015](http://www.gify.net/data/media/92/kucharz-i-szef-kuchni-ruchomy-obrazek-0015.gif)
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Uwielbiam takie inspiracje !
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?