Składniki
1 porcja/porcje/porcji
chleb
- 260 g mąki orkiszowej, zmielone ziarno
- po 20 g otrąb (jakie masz) i ziarno słonecznika
- 1 łyżeczka soli
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 300 g letniej wody, lub 100-150g żuru ,barszczu i dopełniamy do reszty wodą
-
6
3h 15min
Czas całkowity 2h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" wkładamy wodę drożdże i cukier wyrabiamy 2m/37*C/2
Dodajemy resztę składników (mąki w proporcjach można zamienić a orkiszową na żytnią )
Wyrabiamy 4m/
"Ciasto"
Do wyrośnięcia zostawiamy w
"Blokada naczynia miksującego" .Około w moim przypadku 1,5godz.Musi wyjść przez otwór
Jeszcze raz dla odgazowania 1m
"Ciasto"
Wkładamy do wysmarowanej formy (keksówka 30cm.)
Posmaruj jajkiem rozbełtanym
Zostawiamy pod szmatką aż wypełni foremkę (wystarcza 20-30min)
Nagrzej piekarnik do 200*C
Wstaw foremkę na drugi poziom od dołu(lub na swój sprawdzony),na 35-40min.Pieczemy na pozycji góra - dół
Mój ulubiony sposób na chrupiące skórki to 5min w tem .180*C na termoobiegu
Po upieczeniu najpóźniej po5m wyjmnij z foremki i studź na kratce.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Jest to przepis zaispirowany Chlebkiem Uli z FB
Moje chleby są najczęściej z orkiszu więc zamieniłam mąki i tak w przepisie orginalnym jest 260g mąki pszennej i 100g mąki żytniej lub orkiszowej
Udało się i chlebek wyszedł fajnie wilgotny a na drugi dzień się nie kruszy
Smacznego
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzChlebek wyszedl przepyszny i co najwazniejsze:...
Chlebek wyszedl przepyszny i co najwazniejsze: jest bardzo długo świezy. nie kruszy sie , nie jest zbyt zbity. Dla mnie bomba ! Zapisuje i następnym razem spróbuje zrobić z mąki żytniej. Polecam jak najbardziej ! Jeden z lepszych przepisów na chleb.
Przy takich mąkach trzeba
Przy takich mąkach trzeba dodać więcej wody dlatego ja nie kombinuje w ten sposób i zawsze dodaję trochę białej mąki a co do foremki to wykładam papierem do pieczenia i na suchy sypę otręby
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Witam, wyszedł fajny chlebek,
Witam, wyszedł fajny chlebek, ale mam pytanko - piekłam z dwóch rodzajów mąki - orkiszowej oraz pełnoziarnistej żytniej - konsystencja ciasta była staszliwie kleista - czy tak powinno być? I jeszcze jedno - czym wysmarować keksówkę aby chleb ładnie odchodził po upieczeniu? Nie miałam masła więc wysmarowałam formę olejem - strasznie ciężko było mi wydostać chleb. W smaku jak najbardziej ok, troszkę spód mi przeszedł tym olejem (rzepakowym) którym smarowałam keksówkę, ale to moja wina.
Pozdrawiam
[quote=filandre] Upiekłam
[quote=filandre]
Upiekłam dzisiaj, chlebek jest doskonały. Dodałam tylko małą łyżeczkę soli
Dziękuję za super przepis 
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Upiekłam dzisiaj, chlebek
Upiekłam dzisiaj, chlebek jest doskonały. Dodałam tylko małą łyżeczkę soli
Dziękuję za super przepis 
Haniu,Twoje chlebki są
Haniu,Twoje chlebki są "dopracowane" i smaczne
Przepis dodałam do wypróbowania 
A jak smakuje ach
A jak smakuje ach
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
wygląda smakowicie
Uwielbiam takie inspiracje !
Uwielbiam takie inspiracje !
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi