Tu jesteś:
4
Składniki
12 porcja/porcje/porcji
Chlebek piwny
- 50 g masło, pokrojone na mniejsze kawałki
- 450 g mąka pszenna tortowa
- 330 g piwo ciemne
- 1-1,5 łyżeczki soli, drobnej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g cukier
-
6
2h 15min
Czas całkowity 1h 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 190 C. Foremkę o wym. ok. 23x13x7 posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić.
- Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć masło, roztopić 2min / 60 C/obr. 2. Przelać do innego naczynia i odstawić.
- Do
"Blokada naczynia miksującego" wsypać mąkę, dodać piwo iresztę sypkich składników. Wyrobić 30s
"Ciasto" . Gotowe ciasto przełozyć do wcześniej przygotowanej formy, równomiernie rozprowadzić kopystką.
Wierzch ciasta polać wcześnie roztopionym masłem. - Piec 55-60 min.
Po upieczeniu chleb nastychmiast wyciągnąć z formy i przełożyć na kratkę do studzenia.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz