thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
24h 0min
Czas całkowity
24h 0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni

Składniki

zaczyn na noc zostawić

  • 350 g aktywnego zakwasu, 500 g mąki pszenna typ 650,500 ml letniej wody

ciasto chlebowe

  • 3/4 szkl.otrebów pszennych,płatki owsiane do posypania
  • 100 g mąki jeczmiennej,100 g mąki gryczanej,300g mąki pszennej typ 650, 100-150 g letniej wody,10g soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    zaczyn
  1. wyjąć zakwas z lodówki,dokarmic

    składniki wymieszać i odstawić w misce w ciepłym miejscu,np rano wyjąc zakwas z lodówki dokarmic go,wieczorem przygotować zaczyn i wymieszać,rano zabrać się za ciasto

  2. ciasto chlebowe
  3. do zaczynu z babelkami dodać pozostałe składniki w kolejnosci i wyrobić 5min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto"  przełozyc ciasto do foremek wyłożonych papierem docosnać ciasto do dna zwilzoną łyzką i odstawić do wyrosniecia,ja żeby przyspieszyć wyrastanie nagrzałam piekarnik do 50st,wyłączyłam zostawiłam tylko lampkę i wlożyłam keksowki w reklamówkę jednorazowa i do piekarnika

    ch;ebki wyrosły po 55minutach

  4. wyrośnięte chlebki delikatnie spryskalam posypałam płatkami owsianymi.

    do piekarnika nagrzanego do 230st włożyć bochenki,na blache na której pieczone chlebki nalać wody,po chwili zmniejszyć na 200 i piec 40minspowoduje to ze chlebki się na puszą

Porady

do ciasta chlebowego można dodać 500 g mąki orkiszowej zamiast tych w przepisie,wody dodać pierw 100g i sprawdzić konsystencje ciasta w naczyniu przy wyrabianu lekka klejace ma byc,gęste

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

chlebek na młodym zakwasie

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?