3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

chlebek na młodym zakwasie


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

zaczyn na noc zostawić

  • 350 g aktywnego zakwasu, 500 g mąki pszenna typ 650,500 ml letniej wody

ciasto chlebowe

  • 3/4 szkl.otrebów pszennych,płatki owsiane do posypania
  • 100 g mąki jeczmiennej,100 g mąki gryczanej,300g mąki pszennej typ 650, 100-150 g letniej wody,10g soli
  • 6
    24h 0min
    Czas całkowity 24h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    zaczyn
  1. wyjąć zakwas z lodówki,dokarmic

    składniki wymieszać i odstawić w misce w ciepłym miejscu,np rano wyjąc zakwas z lodówki dokarmic go,wieczorem przygotować zaczyn i wymieszać,rano zabrać się za ciasto

  2. ciasto chlebowe
  3. do zaczynu z babelkami dodać pozostałe składniki w kolejnosci i wyrobić 5min/Closed lid/Dough mode przełozyc ciasto do foremek wyłożonych papierem docosnać ciasto do dna zwilzoną łyzką i odstawić do wyrosniecia,ja żeby przyspieszyć wyrastanie nagrzałam piekarnik do 50st,wyłączyłam zostawiłam tylko lampkę i wlożyłam keksowki w reklamówkę jednorazowa i do piekarnika

    ch;ebki wyrosły po 55minutach

  4. wyrośnięte chlebki delikatnie spryskalam posypałam płatkami owsianymi.

    do piekarnika nagrzanego do 230st włożyć bochenki,na blache na której pieczone chlebki nalać wody,po chwili zmniejszyć na 200 i piec 40minspowoduje to ze chlebki się na puszą

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

do ciasta chlebowego można dodać 500 g mąki orkiszowej zamiast tych w przepisie,wody dodać pierw 100g i sprawdzić konsystencje ciasta w naczyniu przy wyrabianu lekka klejace ma byc,gęste


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy