Czas przygotowania
                                1h 40min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                2h 35min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     1 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Chlebek duński
- 140 g pestek słonecznika
 - 160 g siemienia lnianego
 - 140 g ziaren sezamu, białego
 - 220 g mąki kukurydzianej
 - 1,5 łyżeczki soli, drobnej
 - 110 g oleju rzepakowego lub słonecznikowego
 - 500 g wody wrzącej
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do
"Blokada naczynia miksującego" wsypać słonecznik, siemię, sezam, dodać mąkę, sól i olej wymieszać przy pomocy kopystki 15s/obr.4
Dodać wrzącą wodę, wymieszać 20s/obr.5.
Masę rozsmarować na grubość2-3 mm na blasze. Piec 55min w temp.150 stopni C. z termoobiegiem.
Upieczoną masę pokroić na kawłki lub połamać.
Podawac jako przekąskę lub dodatek do past, kremów, zup.
Przepis pochodzi z kolekcji "Thermomix 20 lat w Polsce" 
Chlebek duński
Porady
Można również dodać pestki z dyni
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Zrobiłam chlebek duński wg przepisu i jest smaczny. Pierwszy chlebek ktory zajada moja 2,5letnia córa
 takiego szukałam!!!
Wchodzi do naszego menu.
Ps. a moze ktos wie badz robił, czy wyjdzie ten chlebek z mąką kokosową zamiast kukurydzianej?
Bede wdzieczna za odpowiedz. Wiem, że mogłabym spróbowac ale nie chce stracic tych wszystkich nasion jesli ma leciec do kosza.
Zapomniałam o "gwiazdkach" do komentarza
            
Super przepis, godny polecenia
            
Pyszny i łatwy chlebek. Polecam😊
Bardzo smaczny chlebek. Ma jedną wadę- znika szybciej, niż się piecze
            
Bardzo dobry chlebek, uwielbiam wszystko z ziarnami i orzechami
Ciekawy przepis.musze wyprobowac