3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CHLEBEK DOBRZYŃSKI NA ZAKWASIE BABCI JANKI


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 100 g mąki krupczatki
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    chleba
  1. Składniki


     
    150 g mąki żytniej


    450 g mąki pszennej
    50g drożdży świeżych
    50 ml mleka

    300 ml zakwasu

    100 ml maślanki kwaśnej lub kefiru

    50 ml oleju

    1 plaska łyżeczka cukru

    1 łyżeczka czubata soli

     

     

    Zakwas0,5 l wody Szklanka mąki żytniejMąkę zalać wodą. Po 3 dobach wrzucić parę łusek zewnętrznych z czosnku.Pozostawić na 5-7 dni Jak weźmiemy 3MT dołożyć łyżkę mąki żytniej i szklankę wody i 5 łusek czosnku.Usuwamy stare łuski. Sposób przygotowania

     

     

    1.       Do naczynia miksującego wlać mleko, drożdże ,łyżeczkę cukru, łyżkę maki pszennej podgrzać 1 min/37°C/obr. 2. pozostawić na 5 min

    2.       Closed lidDodać wszystkie składniki (najpierw sypkie potem płynne) ,wyrobić 3 min/ Dough mode.

    3.       Blachę posypać mąką żytnią

    4.       Uformować bochenek, naciąć posypać mąką i pozostawić do wyrośnięcia na min 6 godzin.

     

         Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 100°C przez 10 minut. Zwiększyć temperaturę do 200°C i  

         piec przez 40 min. Pozostawić w piekarniku 10min i wyjąć, spryskać wodą  za pomocą spryskiwacza    

         pozostawić  do ostygnięcia.

      

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pierwsza część przepisu

    Zgłoszony przez Fiurek na kwietnia 10, 2012 at 10:45.

    Pierwsza część przepisu napisana w stylu wypowiedzi Wałęsy z lat 90-tych. Przydałby się tłumacz albo przeredagowanie. Jestem fanem chlebów na zakwasie. Do tej pory nie trafiłem na przepis, który by mnie zadowolił. Szukam i eksperymentuję dalej.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze