thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
--

Składniki

  • 1 kg mąki żytniej chlebowej 3 garście otrąb orkiszowych eko 400 ml maślanki 50 g drożdży+1/4 szkl. ciepłej wody+1łyżeczka cukru+1 łyżeczka mąki (na zaczyn) 250-300 ml zakwasu 2 łyżeczki soli (lub według uznania)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. wszystkie składniki razem wymieszać w misce podzielić na dwie lub 3 część i po jednej włożyć do urządzenia miksującego nastawić czas na 4min/poz Ciasto"Ciasto"

    wyjąć, włożyć następną porcje, postąpić tak samo

    wszystkie części złączyć razem na stolnicy, zagnieść bochenek włożyć do namoczonego i wysuszonego wysypanego mąką i otrębami garnka rzymskiego,zrobić nacięcia w 3 miejscach odstawić do wyrośnięcia (ok 1-1,5 godz) przed włożeniem do pieca chleb posmarować zaparzoną letnią kawą i posypać otrębami

    nastawić piec na 230 st włożyć garnek z chlebem ,piec ok pół godz. (czas od włożenia do zimnego piekarnika)

    gdy góra się spiecze nakryć folią i zmniejszyć temperature do 200 st piec 20 min( ja Zrobiłam w tym momencie tylko pieczenie z dołu)

    następnie zmniejszyć temp do 180 st i 10-15 min

    wyjąć garnek na szmatkę i odstawić do wystygnięcia

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb żytni na zakwasie,maślance i drożdżach z otrębami

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?