3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb żytni na zakwasie


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Chleb żytni na zakwasie

  • 300 g zakwasu żytniego
  • 500 g mąki żytniej typu 1150
  • 450 g wody
  • 1 łyżka, soli
  • 100 g ziarna słonecznika, lub innego dodatku wg. uznania np. żurawina, suszona śliwka, siemię lniane itp
  • 6
    3h 50min
    Czas całkowity 3h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Chleb
  1. Wszystkie składniki umieścić w misie TM i wymieszać w trybie interwału 3 minuty. W razie potrzeby dolać trochę wody i jeszcze wyrabiać 2 minuty/ interwał. Ciasto musi być raczej luźniejsze. Ciasto wylać do nasmarowanej tłuszczem keksówki. Powinno zajmować nieco wiecej niż połowę objętości keksówki. Mokrą łyżką wyrównać, spryskać obficie wodą i pozostawić do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od mocy zakwasu, od 3 do nawet 7 godzin. Gdy ciasto zapełni całą formę ostrym nożem nacinamy w kilku miejscach. Na dno piekarnika wstawiamy plaskie naczynie z wodą, która będzie parowala podczas pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni i pieczemy 10 min. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy kolejne 30 - 40 min.
    Po upieczeniu wyjmujemy z formy, studzimy na kratce i całkowicie wystudzony kroimy.
    Chleb jest pyszny, zdrowy i długo zachowuje świeżość . Smacznego 😊
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przepis na zakwas




100g mąki żytniej mieszamy z około 100g letniej wody tak, aby otrzymać papkę o konsystencji gęstej śmietany.
Zostawiamy na 24 godziny w ciepłym miejscu.
Przez 4 kolejnej dni o tej samej godzinie dodajemy po 50 g mąki żytniej i 50 g letniej wody.
Piątego dnia zakwas jest gotowy. Cześć wykorzystujemy do chleba, resztę chowamy do łódowki.







Gdy chcemy znowu piec chleb wyciągamy dzień wczesniej zakwas, czekamy ok godziny, dodajemy 200 g mąki i 200 g wody i następnego dnia możemy piec.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chlebek bardzo dobry. Chyba jeden z lepszych,...

    Zgłoszony przez agillopez na maja 12, 2020 at 10:15.

    Chlebek bardzo dobry. Chyba jeden z lepszych, ktore robilam do tej pory. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, ile gotowy zakwas moze stac w lodowce? Czy...

    Zgłoszony przez Ola i Patryk na października 7, 2017 at 06:37.

    Witam, ile gotowy zakwas moze stac w lodowce? Czy mozna przechowywac zakwas w sloiku?
    dziekuje i pozdrawiamtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze