Składniki
20 porcja/porcje/porcji
Chleb żytni na zakwasie
- 300 g zakwasu żytniego
- 500 g mąki żytniej typu 1150
- 450 g wody
- 1 łyżka, soli
- 100 g ziarna słonecznika, lub innego dodatku wg. uznania np. żurawina, suszona śliwka, siemię lniane itp
-
6
3h 50min
Czas całkowity 3h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
- Wszystkie składniki umieścić w misie TM i wymieszać w trybie interwału 3 minuty. W razie potrzeby dolać trochę wody i jeszcze wyrabiać 2 minuty/ interwał. Ciasto musi być raczej luźniejsze. Ciasto wylać do nasmarowanej tłuszczem keksówki. Powinno zajmować nieco wiecej niż połowę objętości keksówki. Mokrą łyżką wyrównać, spryskać obficie wodą i pozostawić do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od mocy zakwasu, od 3 do nawet 7 godzin. Gdy ciasto zapełni całą formę ostrym nożem nacinamy w kilku miejscach. Na dno piekarnika wstawiamy plaskie naczynie z wodą, która będzie parowala podczas pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni i pieczemy 10 min. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy kolejne 30 - 40 min.
Po upieczeniu wyjmujemy z formy, studzimy na kratce i całkowicie wystudzony kroimy.
Chleb jest pyszny, zdrowy i długo zachowuje świeżość . Smacznego 😊
Chleb
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Przepis na zakwas
100g mąki żytniej mieszamy z około 100g letniej wody tak, aby otrzymać papkę o konsystencji gęstej śmietany.
Zostawiamy na 24 godziny w ciepłym miejscu.
Przez 4 kolejnej dni o tej samej godzinie dodajemy po 50 g mąki żytniej i 50 g letniej wody.
Piątego dnia zakwas jest gotowy. Cześć wykorzystujemy do chleba, resztę chowamy do łódowki.
Gdy chcemy znowu piec chleb wyciągamy dzień wczesniej zakwas, czekamy ok godziny, dodajemy 200 g mąki i 200 g wody i następnego dnia możemy piec.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzChlebek bardzo dobry. Chyba jeden z lepszych,...
Chlebek bardzo dobry. Chyba jeden z lepszych, ktore robilam do tej pory. Polecam
Witam, ile gotowy zakwas moze stac w lodowce? Czy...
Witam, ile gotowy zakwas moze stac w lodowce? Czy mozna przechowywac zakwas w sloiku?
dziekuje i pozdrawiam