Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Chleb turecki
- 3 łyżki kawy zbożowej (np. ,,Inki")
- 50 g rodzynek lub suszonej żurawiny
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki miodu
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 50 g drożdży
- 300 g ciepłej wody
-
6
45min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
1. Do
"Blokada naczynia miksującego" włozyć wszystkie składniki w podanej kolejności i wyrobić 2 min./
"Ciasto" .
2. Przełożyć do wąskiej blaszki (keksówki lub podłużnego prodiża). Można pozostawic do wyrośnięcia w temp. ok. 70*C.
3. Piec ok. 40 min. w temp. 180-200*C.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzA to tak troche wyglada jak nasz Lódzki "żòlik"...
A to tak troche wyglada jak nasz Lódzki "żòlik" jak ktos z Lodzi robil to nie powie czy podobne.
Chlebek super bardzo polecam przepis
Chlebek super bardzo polecam przepis
Pyszny, polecam
Pyszny, polecam
Potwierdzam pozytywne opinie o tym chlebie, to...
Potwierdzam pozytywne opinie o tym chlebie, to jest coś pomiędzy pieczywem, do którego jestem przyzwyczajona, a wypiekiem słodkim - duży plus !
Wyprobowalam i rzeczywiście jest swietny. Ą jaki...
Wyprobowalam i rzeczywiście jest swietny. Ą jaki puszysty ładnie wyrośnięty. Super.
Swietnie smakuje letni z masem palce liza ...
Swietnie smakuje letni z masłem ....palce lizać
wracam do niego co jakiś czas. Dzieciaki tez się zajadają .
dzisiaj też go upiekłam i wyszedł ...boski....
dzisiaj też go upiekłam i wyszedł ...boski....
Chleb wyśmienity! piekłam go
Chleb wyśmienity! piekłam go już kilka razy,,
Wspaniały chlebek. Mojej
Wspaniały chlebek. Mojej rodzinie mega smakuje. Po upieczeniu znika w mig
Pyszny
Pyszny
Bardzo dziękuję za miłe
Bardzo dziękuję za miłe słowa... próbowałam też z suszonymi morelami
Chlebek zagościł u Nas już na
Chlebek zagościł u Nas już na dobre, bardzo szybki, smaczny, ja zamiast kawy inka dodaję kakao też pysznie
Przepyszny! Ja dodałam
Przepyszny! Ja dodałam suszone śliwki. To jeden z najlepszych chlebów jakie jadłam w życiu
Bardzo smaokwity i zawsze
Bardzo smaokwity i zawsze udany
Smakowicie!!!
Smakowicie!!!
Dodałam do wypróbowania,
Dodałam do wypróbowania, niebawem zagości na stole
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
wypróbowawalam jest wspaniały
wypróbowawalam jest wspaniały z konfitura z cebuli czeronej i serem zołtym pycha
Świetny... Szybki...
Świetny... Szybki... Wypróbuję