3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb tostowy z otrębami i nasionkami


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

Chleb tostowy z otrębami i nasionkami

  • Proszę podać składniki według następującego wzoru: 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g otrębów przennych 400 g mąki pszennej zwykłej (nie tortowej) 240 g wody 40 g drożdży 15 g brązowego cukru (jakieś 3 łyżeczki) 30 g masła 10 g soli (1,5 łyżeczki) troszkę mleka masło do posmarowania formy Według upodobań 1 do 2 MT mieszanych nasion oleistych: słonecznik, siemie lniane, pestki z dyni, sezam
  • 6
    1h 45min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie 35min
  • 7
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wodę,drożdże, masło i cukier mieszamy razem - 2min, obroty 3, temp. 37

    Dodajemy pozostałeskładniki i wyrabiamy ciasto - 5 min, obroty Interwał Dough mode

    Ciasto przekładamy do miski, żeby wyrosło w cieple na 30min. Idealna jest do tego miska z Tupperware do wyrabiania i "rośnościęcia" ciasta, ale w cieple i pod przykryciem (np.ze ściereczki) też podrośnie.

    Po 30 min przekładamy do formy (rozmiar jak forma na keks, podłużną średnią babkę). Ciasto ma nie sięgać aż do górnej granicy formy, ale mieć jeszcze do góry jakieś 2-4 cm luzu. Bardzo dobrze spisują się tutaj formy silikonowe, bo nie trzeba ich dodaktowo natłuszczać. Przy wyciąganiu z miski i przekładaniu do formy ciasto nieco zmniejszy swoją objętość w stosunku do tej, do której dorosło w misce - to jest normalne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 min. Pod koniec możemy posmarować z góry odrobiną mleka. Można posypać makiem, ale wtedy może mniej wyrosnąć. Poza tym lepiej nasionka sypać do środka, bo wtedy nie będą się sypać w trakcie jedzenia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik. Piec w temp.180-190 (zależnie od piekarnika) na środkowym poziomie przez 35 min, z włączonym termoobiegiem oraz nagrzewaniem z góry i z dołu.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chlebek bardzo dobry, jednak

    Zgłoszony przez Sara87 na czerwca 16, 2016 at 08:42.

    Chlebek bardzo dobry, jednak nie wiem czy to, że się okrutnie kruszy, to moja kombinacja mąk zawiniła czy normalnie się kruszy? :steve:  :O pozdrawiam serdecznie:D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze