3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb Tomiego 2w1 Na Zakwasie


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

  • 100 g zakwas żytni
  • 200 g mąka żytnia typ 720
  • 600 g mąka pszenna typ 550
  • 15 g soli morskiej
  • 70 g pomidorów suszonych w zalewie
  • 50 g zielonych oliwek
  • 1 łyżka ziół prowansalskich, suszonych
5

Przygotowanie

    Zaczyn
  1. Do wyskiego dzbanka lub słoika wlać 100g zakwasu żytniego (przepis na przepisowni podany wcześniej) i wsypać mąkę żytnią , dolać ciepłej wody tyle by konsystencja po wymieszaniu była jak gęstej śmietany.

    Zostawić na 12 godzin do wyrośnięcia.

  2. Białe ciasto chlebowe

    do kielicha wlewamy 200g zaczynu i wsypujemy 300g mąki pszennej, dodajemy 120g letniej wody i połowę porcji soli, całość wyrabiamy

    2minuty/Dough mode

    wyrobione ciasto przekładamy do miski do wyrośnięcia i przykrywamy szczelnie folią spożywczą by nie wyschło.

  3. Ciasto chlebowe czerwone

    do kielicha wlewamy 200g zaczynu i wsypujemy 300g mąki pszennej, dodajemy 90g letniej wody, 20g zalewy z pomidorów i połowę porcji soli,pomidory i oliwki oraz zioła i całość wyrabiamy

    2minuty/Dough mode

    wyrobione ciasto przekładamy do miski do wyrośnięcia i przykrywamy szczelnie folią spożywczą by nie wyschło.

  4. Po około 3 godzinach rozwałkowujemy na kwadrat osobno każde ciasto, na spód stolnicy posypanej mąką kładziemy kwadrat białego ciasta a następnie przykrywamy kwadratem czerwonego ciasta, pamiętając by czerwony był około 1cm. mniejszy z każdej strony .

    Oba ciasta zwijamy jak roladę tworząc bochenek i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na 1,5godziny.

     

    Nagrzewamy piekarnik do 250*C.

    Gdy piekarnik jest już nagrzany nacinamy chleb żyletką (np.w kratę) i wkładamy na rozgrzaną blachę do piekarnika.

    Dobrze jest wcześniej piekarnik spryskać sprayem z zimną wodą by powstała delikatna para .

    Po włożeniu chleba temp.zmniejszamy do 200*C i pieczemy 30 minut.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  •   Bardzo dziękuję , super ,

    Zgłoszony przez Maszoperia na września 29, 2013 at 19:31.

      tmrc_emoticons.) Bardzo dziękuję , super , że wszyskim wyszedł Love

    Pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobilam, wyszedl przepyszny!

    Zgłoszony przez jajciucha na sierpnia 9, 2013 at 11:08.

    Zrobilam, wyszedl przepyszny! Skorka chrupiaca,w srodku mieciutki i jak krotko sie piecze!

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dodaje do wypróbowania

    Zgłoszony przez ilonaw na kwietnia 13, 2013 at 22:10.

    dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.) pozdrawiam Love Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam w końcu chlebek

    Zgłoszony przez magi1 na kwietnia 13, 2013 at 21:59.

    Zrobiłam w końcu chlebek tmrc_emoticons.D pyszności tmrc_emoticons.D oj często bedzie u mnie gościł tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D dziekuję za przepis i pozdrawiam tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Swietna sprawa !!!!!

    Zgłoszony przez veronicab71 na października 11, 2012 at 11:08.

    Swietna sprawa !!!!! Big Smile Love Love  Podoba mi sie bardzo Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Maszoperia ale pyszne cudo

    Zgłoszony przez magi1 na października 10, 2012 at 21:07.

    Maszoperia ale pyszne cudo tmrc_emoticons.D chlebek wart uwagi, dodaje do przepisów do wypróbowania tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   WOW Jestem pod wrażrniem 

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 10, 2012 at 11:07.

    Love

      tmrc_emoticons.) WOW tmrc_emoticons.) Jestem pod wrażrniem  :O Maszoperia bardzo orginalny chlebek  :O W poniedziałek napewno upiekę (wyjeżdżam na kilka dni nad morze) zakwas mam w lodówce  Love   Pozdrawiam serdecznie Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze