- TM 31
Składniki
- 100 g zakwas żytni
- 200 g mąka żytnia typ 720
- 600 g mąka pszenna typ 550
- 15 g soli morskiej
- 70 g pomidorów suszonych w zalewie
- 50 g zielonych oliwek
- 1 łyżka ziół prowansalskich, suszonych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do wyskiego dzbanka lub słoika wlać 100g zakwasu żytniego (przepis na przepisowni podany wcześniej) i wsypać mąkę żytnią , dolać ciepłej wody tyle by konsystencja po wymieszaniu była jak gęstej śmietany.
Zostawić na 12 godzin do wyrośnięcia.
Białe ciasto chlebowe
do kielicha wlewamy 200g zaczynu i wsypujemy 300g mąki pszennej, dodajemy 120g letniej wody i połowę porcji soli, całość wyrabiamy
2minuty/"Ciasto"
wyrobione ciasto przekładamy do miski do wyrośnięcia i przykrywamy szczelnie folią spożywczą by nie wyschło.
Ciasto chlebowe czerwone
do kielicha wlewamy 200g zaczynu i wsypujemy 300g mąki pszennej, dodajemy 90g letniej wody, 20g zalewy z pomidorów i połowę porcji soli,pomidory i oliwki oraz zioła i całość wyrabiamy
2minuty/"Ciasto"
wyrobione ciasto przekładamy do miski do wyrośnięcia i przykrywamy szczelnie folią spożywczą by nie wyschło.
Po około 3 godzinach rozwałkowujemy na kwadrat osobno każde ciasto, na spód stolnicy posypanej mąką kładziemy kwadrat białego ciasta a następnie przykrywamy kwadratem czerwonego ciasta, pamiętając by czerwony był około 1cm. mniejszy z każdej strony .
Oba ciasta zwijamy jak roladę tworząc bochenek i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na 1,5godziny.
Nagrzewamy piekarnik do 250*C.
Gdy piekarnik jest już nagrzany nacinamy chleb żyletką (np.w kratę) i wkładamy na rozgrzaną blachę do piekarnika.
Dobrze jest wcześniej piekarnik spryskać sprayem z zimną wodą by powstała delikatna para .
Po włożeniu chleba temp.zmniejszamy do 200*C i pieczemy 30 minut.
Zaczyn
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dziękuję , super , że wszyskim wyszedł
Pozdrawiam!
Zrobilam, wyszedl przepyszny! Skorka chrupiaca,w srodku mieciutki i jak krotko sie piecze!
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
dodaje do wypróbowania pozdrawiam
Zrobiłam w końcu chlebek pyszności oj często bedzie u mnie gościł dziekuję za przepis i pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Swietna sprawa !!!!! Podoba mi sie bardzo
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Maszoperia ale pyszne cudo chlebek wart uwagi, dodaje do przepisów do wypróbowania
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
WOW Jestem pod wrażrniem :O Maszoperia bardzo orginalny chlebek :O W poniedziałek napewno upiekę (wyjeżdżam na kilka dni nad morze) zakwas mam w lodówce Pozdrawiam serdecznie
Are you sure to delete this comment ?