3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi i miodem


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi i miodem

  • 400 g mąki pszennej typ 750
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 120 g płatków owsianych
  • 250 ml wody
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • opakowanie suchych drożdży
  • 6
    2h 15min
    Czas całkowity 1h 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewamy z wodą i masłem (3min/40[color=#717171; font-family: Arial, Verdana, Tahoma, 'Times New Roman'; font-size: 15px; text-align: justify]°C[/color]/obr.2). Dodajemy pzoostałe składniki i całość wyrabiamy (3min/Ciasto). Ciasto przekładamy na stolnicę, f[color=#717171; font-family: Arial, Verdana, Tahoma, 'Times New Roman'; font-size: 15px; text-align: justify]ormujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość i nabrać “puszystości&rdquotmrc_emoticons.;).[/color]
  2. [color=#717171; font-family: Arial, Verdana, Tahoma, 'Times New Roman'; font-size: 15px; text-align: justify]Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto w dłoniach, formujemy okrągły bochenek (lub inny kształt w zależności od blaszki) i wkładamy go do formy wysmarowanej grubo tłuszczem i wysypanej płatkami owsianymi. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na pół godziny. [/color]
  3. [color=#717171; font-family: Arial, Verdana, Tahoma, 'Times New Roman'; font-size: 15px; text-align: justify]Wyrośnięty chlebek smarujemy delikatnie mlekiem (można też posypać płatkami owsianymi) wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 230°C (góra-dół*). Pieczemy 10 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 210°C i pieczemy chleb jeszcze 20 minut aż skórka będzie rumiana. Po upieczeniu chlebek wyciągamy z blaszki i odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.[/color]
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

* można też piec z termoobiegiem, ale wtedy należy obniżyć temperaturę o 20°C[/i]


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy