3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb pszenno-żytni z pestkami dynii


Wydrukuj:
4

Składniki

Chleb

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g wody letniej, do sprawdzenia z mniejszą ilością wody np 350g
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki żytniej razowej
  • 40 g otrębów i płatków owisanych, ja miałam pszenne i żytnie
  • 50 g pestek dyni
  • 10 g siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • 6
    10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do TM wkładamy drożdże, cukier oraz wlewamy wodę. Podgrzewamy do 37° C/ 2 min 30s/ obr. 1.
    2. Dodajemy pozostałe składniki i wyramiaby 3min _ funkcja kłosJ
    3. Naczynie z ciastem przykrywamy miarką do wyrośnięcia, następnie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.               W między czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 200°C.
    4. Pieczemy ok. 40-50 min.
    5. Z przepisu wychodzi 1 bochenek. Pestki dyni można zastąpić pestkami słonecznika.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • i ja musze sprobowac 

    Zgłoszony przez sasia na sierpnia 25, 2015 at 17:00.

    i ja musze sprobowac  Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam zgodnie z radą z

    Zgłoszony przez franka_firanka na stycznia 20, 2014 at 20:15.

    Zrobiłam zgodnie z radą z 350g wody i wyszedł super, na razie to mój ulubiony chlebek, dzięki za przepis tmrc_emoticons.)  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tak pestki  dyni  jeśli

    Zgłoszony przez dorotka1983 na czerwca 1, 2013 at 23:47.

    tak pestki  dyni  tmrc_emoticons.) jeśli chodzi o wodę to może masz rację, chciaż ostatnio gdy piekłam chleb tylko z mąki pszennej nie opadł mi _ ale mąka żytnia jest troche cięższa. w każdym razie następnym razem upiekę z mniejsz ailością wody. Dziękuję za uwagę. 

    Dorota

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu -chyba dlatego chleb "się

    Zgłoszony przez kokolidek na czerwca 1, 2013 at 09:57.

    Elu -chyba dlatego chleb "się zapadł".

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dorota, czy w tym przepisie

    Zgłoszony przez ElaK na czerwca 1, 2013 at 00:31.

    Dorota, czy w tym przepisie nie ma błędu? Sprawdź proszę ilość mąki i wody  tmrc_emoticons.~  Bo z moich doświadczeń wynika, że wody musi być mniej wagawo niż mąki a w tym przepisie jest po równo??? Może zamiast 500 g wody trzeba dać 350g?

    Szukałam dyni w składnikach, myślałam o purre  Big Smile  a tu chodzi o pestki dyni  tmrc_emoticons.;)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze