Tu jesteś:
4
Składniki
Chleb
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g wody letniej, do sprawdzenia z mniejszą ilością wody np 350g
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki żytniej razowej
- 40 g otrębów i płatków owisanych, ja miałam pszenne i żytnie
- 50 g pestek dyni
- 10 g siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli
-
6
1h 0min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do TM wkładamy drożdże, cukier oraz wlewamy wodę. Podgrzewamy do 37° C/ 2 min 30s/ obr. 1.
- Dodajemy pozostałe składniki i wyramiaby 3min _ funkcja kłosJ
- Naczynie z ciastem przykrywamy miarką do wyrośnięcia, następnie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. W między czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 200°C.
- Pieczemy ok. 40-50 min.
- Z przepisu wychodzi 1 bochenek. Pestki dyni można zastąpić pestkami słonecznika.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzi ja musze sprobowac
i ja musze sprobowac
Zrobiłam zgodnie z radą z
Zrobiłam zgodnie z radą z 350g wody i wyszedł super, na razie to mój ulubiony chlebek, dzięki za przepis

tak pestki dyni jeśli
tak pestki dyni
jeśli chodzi o wodę to może masz rację, chciaż ostatnio gdy piekłam chleb tylko z mąki pszennej nie opadł mi _ ale mąka żytnia jest troche cięższa. w każdym razie następnym razem upiekę z mniejsz ailością wody. Dziękuję za uwagę.
Dorota
Elu -chyba dlatego chleb "się
Elu -chyba dlatego chleb "się zapadł".
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Dorota, czy w tym przepisie
Dorota, czy w tym przepisie nie ma błędu? Sprawdź proszę ilość mąki i wody
Bo z moich doświadczeń wynika, że wody musi być mniej wagawo niż mąki a w tym przepisie jest po równo??? Może zamiast 500 g wody trzeba dać 350g?
Szukałam dyni w składnikach, myślałam o purre
a tu chodzi o pestki dyni
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/