thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

Chleb

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g wody letniej, do sprawdzenia z mniejszą ilością wody np 350g
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki żytniej razowej
  • 40 g otrębów i płatków owisanych, ja miałam pszenne i żytnie
  • 50 g pestek dyni
  • 10 g siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Do TM wkładamy drożdże, cukier oraz wlewamy wodę. Podgrzewamy do 37° C/ 2 min 30s/ obr. 1.
    2. Dodajemy pozostałe składniki i wyramiaby 3min _ funkcja kłosJ
    3. Naczynie z ciastem przykrywamy miarką do wyrośnięcia, następnie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.               W między czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 200°C.
    4. Pieczemy ok. 40-50 min.
    5. Z przepisu wychodzi 1 bochenek. Pestki dyni można zastąpić pestkami słonecznika.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb pszenno-żytni z pestkami dynii

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 25, 2015 at 17:00

    i ja musze sprobowac  Cooking 1

  • stycznia 20, 2014 at 20:15

    Zrobiłam zgodnie z radą z 350g wody i wyszedł super, na razie to mój ulubiony chlebek, dzięki za przepis tmrc_emoticons.)  Cooking 7

  • czerwca 1, 2013 at 23:47

    tak pestki  dyni  tmrc_emoticons.) jeśli chodzi o wodę to może masz rację, chciaż ostatnio gdy piekłam chleb tylko z mąki pszennej nie opadł mi _ ale mąka żytnia jest troche cięższa. w każdym razie następnym razem upiekę z mniejsz ailością wody. Dziękuję za uwagę. 

    Dorota

  • czerwca 1, 2013 at 09:57

    Elu -chyba dlatego chleb "się zapadł".

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

  • czerwca 1, 2013 at 00:31

    Dorota, czy w tym przepisie nie ma błędu? Sprawdź proszę ilość mąki i wody  tmrc_emoticons.~  Bo z moich doświadczeń wynika, że wody musi być mniej wagawo niż mąki a w tym przepisie jest po równo??? Może zamiast 500 g wody trzeba dać 350g?

    Szukałam dyni w składnikach, myślałam o purre  Big Smile  a tu chodzi o pestki dyni  tmrc_emoticons.;)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

Are you sure to delete this comment ?