Składniki
1 porcja/porcje/porcji
chleb
- 30 g słonecznika łuskanego
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka miodu
- 300 g ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 400 g ziarna orkiszu
- 1 łyżka płatków owsianych
-
6
45min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Ziarno orkiszu podziel na połowę ,włóż
"Blokada naczynia miksującego" i zmiel 1min/10 każdą porcję (podłóż pod miarkę ręcznik papierowy)
Przełóż zmielone ziarno (powstałą mąkę )do innego pojemnika
Włóż do
"Blokada naczynia miksującego" wszystkie składniki w podanej tu kolejności: woda,drożdże ,miód ,mąka sól,oliwę i ziarna siemienia i słonecznika (oprócz płatków)
Wyrób 5min/
"Ciasto"
Przełóż do keksówki wysmarowanej oliwą i wysypaną otrębami na 1,5h
Posyp po wierzchu płatkami ,sezamem , czarnuszką lub makiem(wybór należy do Ciebie)
Rozgrzej piekarnik do 190*C i wstaw foremkę na 40min
Studź na kratce wyjęte z formy
Smacznego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCzy ziarna orkiszu można zastąpić gotową...
Czy ziarna orkiszu można zastąpić gotową mąką orkiszową?
Na zdrowie cieszę się że
Na zdrowie cieszę się że zasmakował
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Od dzisiaj mój ulubiony
Od dzisiaj mój ulubiony chlebek!
lakikonik napisał: Rewelacja
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Rewelacja Polecam!
Rewelacja
Polecam!
Ja nie próbowałam ale
Ja nie próbowałam ale wszystko przed Tobą .Bułki przeważnie robię z przepisu szybkie bagietki
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Psyche72 napisał: Hej, to
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Hej, to będzie mój pierwszy
Hej, to będzie mój pierwszy chleb z termomixa wiec nie bardzo jeszcze sie orientuje jakie foremki uzyc , moja ma 22/10/7 czy z tej porcji moze wieksza forma , prosze o pomoc
A czy bułki z tego ciasta
A czy bułki z tego ciasta wyjdą?
Super że smakował
Super że smakował
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Pyszny chlebek Wygląda na
Pyszny chlebek
Wygląda na ciężki i zwarty, ale w konsumpcji się tego nie odczuwa. Dodałam do składników tzw. suchy zakwas (do kupienia w sklepach internetowych), poprawia smak i daje wrażenie chleba pieczonego na zakwasie (niestety nie powoduje wzrostu dlatego łączy się go z drożdżami).
Chlebek rewelacja !!!!
Chlebek rewelacja !!!! Szczerze polecam
Na tym polega urok tworzenia
Na tym polega urok tworzenia
.Powodzenia 
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Po dodaniu słonecznika i
Po dodaniu słonecznika i żurawiny super.
Mielimy ziarno na dwa razy i
Mielimy ziarno na dwa razy i odstawiamy na chwilę na bok i nic nie zostawiamy .Jest wyraźnie napisane dodajemy w podanej kolejności do dzbanka woda ,drożdże ,miód, mąka itd .Ponieważ kolejność jest ważna dlatego jest podana ale nic się nie martw bo powstałą mąkę dodajeszjako czwartą pozycję .Myślę ,żę pomogłam
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Tylko kiedy ją dodać..zmielić
Tylko kiedy ją dodać..zmielić odstawić i co ?? zostawić ??
[quote=Agata Michaud] Bardzo
[quote=Agata Michaud]
Bardzo smaczny
dałam nieco więcej siemienia i słonecznika i cukier trzcinowy zamiast miodu. Posypałam sezamem.
Nie wyrósł mi tak pięknie jak na zdjeciu, bo nie doczytałam, że trzeba go najpierw pozostawic do wyrośniecia przed pieczeniem
chętnie też bym wyprobowała przepis chlebka na zakwasie, ale troche podchodze do zrobienia zakwasu jak do jeża, bo raz mi nie wyszedł
Ja dlatego używam barszczu bo te mi wychodzą .Zobacz inne moje chlebki może coś trafisz
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Bardzo smaczny dałam nieco
Bardzo smaczny
dałam nieco więcej siemienia i słonecznika i cukier trzcinowy zamiast miodu. Posypałam sezamem.
Nie wyrósł mi tak pięknie jak na zdjeciu, bo nie doczytałam, że trzeba go najpierw pozostawic do wyrośniecia przed pieczeniem
chętnie też bym wyprobowała przepis chlebka na zakwasie, ale troche podchodze do zrobienia zakwasu jak do jeża, bo raz mi nie wyszedł
Pozdrawiam
Agata
Na pewno niebawem jakiś
Na pewno niebawem jakiś wypróbuje
ten był przepyszny i jak pięknie wyrósł 
Jeżeli Ci smakuje to spróbuj
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Bardzo smaczny chlebek i do
Bardzo smaczny chlebek
i do tego bardzo prosty!
Masz wyraźnie podane 400 g
Masz wyraźnie podane 400 g ziarna orkiszu zmiel ,a więc 400g mąki orkiszowej
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Nie widzę mąki w produktach a
Nie widzę mąki w produktach a w wykonaniu jest dodać mąki ale ile tej mąki??
No mnie też urzekł
No mnie też urzekł
smakiem i prostotą 
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Prawdziwy chleb
Prawdziwy chleb
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi