Składniki
0 porcja/porcje/porcji
CHLEB ORKISZOWY
- 500 g mąki orkiszowej typ 650 (najlepiej BIO)
- 330 g letniej wody
- 70 g ziaren (siemię lniane, czarny sezam, dynia), (opcjonalnie)
- 1-1,5 łyżeczki soli kamiennej
- 180 g zakwasu z mąki żytniej razowej
-
6
40min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
-
9Jedzenie na wynos Przepis szefa kuchni Przepis dla dużej rodziny Przepis dla 1 osoby Przepis dla 2 osób Przepis dla studenta Przepis dla starszych osób Przyjęcie Bufet Wakacje Urodziny Piknik Grill Prezent Dzieci w kuchni Gotowanie na co dzień Przystawka Dodatek Śniadanie Drugie śniadanie Podwieczorek Kolacja Przekąska Wegetariańska Przepis dla dzieci Bez nabiału Bez jajek Bez alkoholu Bez laktozy Naturalne Niedrogie Chleb
Przygotowanie
ZAKWAS - przepis na wykonanie zakwasu znajdziecie w moim przepisie na Żytni chleb z ziarnami LINK://www.przepisownia.pl/przepisy/%C5%BCytni-chleb-z-ziarnami-na-zakwasie/494557
CHLEB:
1. do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, wymieszać przy pomocy kopystki 15s/obr.5
2. keksówkę natłuścić masłem klarowanym i posypać otrębami żytnimi lub orkiszowymi (najlepiej BIO)
3. do keksówki przełożyć ciasto na chleb, wyrównać wilgotną dłonią, przykryć ściereczką i odstawić na 12 godz. (ciasto można wyrobić wieczorem i piec rano)
4. wyrośnięty chleb spryskać delikatnie wodą, wstawić do rozgrzanego piekarnika temp. 200 st, piec na drugim poziomie piekarnika (od dołu) najlepiej na ruszcie przez ok 40 min, termoobieg
5. od razu po upieczeniu wyjąć chleb z keksówki i pozostawić do wystygnięcia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Jeżeli chcecie, aby chleb był razowy, należy użyć 200gr mąki orkiszowej razowej (np. przemiał 2000) i 300 gr mąki orkiszowej typ 650
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzpiekłam pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz....
piekłam pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz. Jest pyszny! Dziękuję za przepis!
Mam pytanie o obroty, mają być 5 czy 2?...
Mam pytanie o obroty, mają być 5 czy 2? Dziękuję za odpowiedź.
Chlebek pyszny, wyszedł znakomicie
Chlebek pyszny, wyszedł znakomicie
Czy mogę dodać mąki żytniej? Jeżeli tak to w...
Czy mogę dodać mąki żytniej? Jeżeli tak to w jakich proporcjach?