3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE ŻYTNIM


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

CHLEB ORKISZOWY

  • 500 g mąki orkiszowej typ 650 (najlepiej BIO)
  • 330 g letniej wody
  • 70 g ziaren (siemię lniane, czarny sezam, dynia), (opcjonalnie)
  • 1-1,5 łyżeczki soli kamiennej
  • 180 g zakwasu z mąki żytniej razowej
5

Przygotowanie

  1. ZAKWAS - przepis na wykonanie zakwasu znajdziecie w moim przepisie na Żytni chleb z ziarnami LINK://www.przepisownia.pl/przepisy/%C5%BCytni-chleb-z-ziarnami-na-zakwasie/494557

     

    CHLEB:

    1. do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, wymieszać przy pomocy kopystki 15s/obr.5

    2. keksówkę natłuścić masłem klarowanym i posypać otrębami żytnimi lub orkiszowymi (najlepiej BIO) 

    3. do keksówki przełożyć ciasto na chleb, wyrównać wilgotną dłonią, przykryć ściereczką i odstawić na 12 godz. (ciasto można wyrobić wieczorem i piec rano)

    4. wyrośnięty chleb spryskać delikatnie wodą, wstawić do rozgrzanego piekarnika temp. 200 st, piec na drugim poziomie piekarnika (od dołu) najlepiej na ruszcie przez ok 40 min, termoobieg 

    5. od razu po upieczeniu wyjąć chleb z keksówki i pozostawić do wystygnięcia

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Jeżeli chcecie, aby chleb był razowy, należy użyć 200gr mąki orkiszowej razowej (np. przemiał 2000) i 300 gr mąki orkiszowej typ 650


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy