3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb na pszennym zakwasie


Wydrukuj:
4

Składniki

Chleb na pszennym zakwasie

  • 380 g zakwasu pszennego
  • 250 g mąki pszennej, -zmielonej pszenicy
  • 200 g mąki pszennej typ 550
  • ok. 210g letniej wody
  • 15 g soli
  • 30 g otrębów pszennych
  • 30-40 g ziaren -dyni, słonecznika, siemienia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g oliwy z oliwek
5

Przygotowanie

    chleba
  1. 1.

    Do naczynia włożyć wszystkie składniki wg podanej kolejności i wyrobić ciasto 5 min. / 2.

    Odstawić je na ok. 20 minut, żeby odpoczęło.

    Po tym czasie znów wyrabić  2-3 minuty / 3.

    Przełożyć je do foremki, mokrą ręką wyrównać powierzchnię i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 2,5 godz ( chleb na młodym zakwasie wyrasta wolniej)

    4.

    Po wyrośnięciu naciąć chleb, można posypać sezamem, makiem, lub płatkami owsianymi ( co kto lubi do wyboru )

    5.

    Spryskać obficie wodą i wstawić do piekarnika na najniższą szynę

    6.

    Piec standardowo w temperaturze opadającej, tzn: wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 230*C, po 10 minutach obniżamy temp. do 200*C, a po kolejnych 10 minutach ustawiamy termostat na 180*C a minutnik na 40 minut.

    Na ok. 5-10 minut przed końcem pieczenia można otworzyć piekarnik i spryskać bochenek wodą ( najlepiej spryskiwaczem do kwiatków, który służy tylko do tego celu ). Otrzymamy wtedy chrupiącą, lśniącą skórkę tmrc_emoticons.) 

10
11

Porady

Mąkę pszenną ze zmielonego ziarna pszenicy możemy zastąpić mąką orkiszową ( najlepiej zmielone ziarno orkiszu) tmrc_emoticons.)

Jeżeli zakwas jest młody to możemy dodać 10 g drożdży a połowę wody zastąpić letnim kefirem.

Przepis na zakwas pszenny: //www.przepisownia.pl/przepisy/zakwas-pszenny/447089


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dora, gratuluję wypieku , też

    Zgłoszony przez ElaK na stycznia 27, 2014 at 12:49.

    Dora, gratuluję wypieku , też lubię eksperymentować z dodatkami i często to robię -przepis jest wersją podstawową tmrc_emoticons.) Cieszę się,  że chlebek wszystkim smakował i pozdrawiam  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super chlebek,upiekłam

    Zgłoszony przez dora74 na stycznia 26, 2014 at 10:01.

    Super chlebek,upiekłam wczoraj z dodatkiem suszonych pomidorów w oleju,na sniadanie zostały tylko okruszki!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Agnieszko, kupuję ziarno

    Zgłoszony przez ElaK na października 30, 2013 at 14:44.

    Agnieszko, kupuję ziarno pszenicy na targu i często kupuję tam też mąkę (z młyna Stoisław; mąka chlebowa, typ 750, cena 1,5zł za 1kg). Ale jak akurat ta mąka u pana na targu się skończy to kupuję mąką w Biedronce typ 550.

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jakiej mąki pszennej

    Zgłoszony przez agnieszka99 na października 30, 2013 at 12:58.

    jakiej mąki pszennej najlepiej używać?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu dziękuję za przepis,

    Zgłoszony przez Anna500 na listopada 24, 2012 at 19:53.

    Elu dziękuję za przepis, pierwszy raz w życiu upiekłam chlebek na zakwasie i wyszedł pyszny, często go robię i moja rodzinka jest zachwycona tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek rewelacyjnie pyszny

    Zgłoszony przez magi1 na listopada 18, 2012 at 17:42.

    Chlebek rewelacyjnie pyszny tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jeszcze nie zjedzony, ale

    Zgłoszony przez lidien na listopada 16, 2012 at 10:25.

    jeszcze nie zjedzony, ale wyszedł bardzo smaczny. chyba bardziej mi smakuje niż żytni bo nie ma tego posmaku kwasu. 

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lidio, BRAAAWOOOO!!!!    

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 16, 2012 at 01:22.

    Lidio, BRAAAWOOOO!!!!   tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)  Super chlebki, pięknie wyglądają  tmrc_emoticons.D  Bardzo się cieszę, że tak wspaniale  wyszedł ten chlebek.  tmrc_emoticons.D   tmrc_emoticons.D  A jak smakował???

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a tak wyszedł mój chlebek :)

    Zgłoszony przez lidien na listopada 15, 2012 at 19:29.

    a tak wyszedł mój chlebek tmrc_emoticons.)[[wysiwyg_imageupload:126:]]

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •      

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 5, 2012 at 22:15.

    tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu jesteś KOCHANA    tyle

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 5, 2012 at 20:33.

    Cooking 1Elu jesteś KOCHANA  Love   tyle wiedzy na temat pieczenia chleba uzyskałam od Ciebie  tmrc_emoticons.)  bardzo bardzo dziekuję tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.D Big Smile Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze