Składniki
2 porcja/porcje/porcji
CHLEB gryczany z ziemniakami
- 100g mąki kukurydzianej
- 50g mąki ryżowej
- 250g mąki gryczanej, (z kaszy niepalonej)
- 100g mąki jaglanej
- 250g ziemniaków -ugotowanych i przestudzonych
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 opakowanie suchych drożdży -7g
- 200g letniej wody lub kefiru
Przygotowanie
1.Do suchego naczynia wsypać mąkę gryczaną, dodać ziemniaki i rozdrobnić 10 s. / obr.5
2.Dodać drożdże, wodę (jeszcze lepiej kefir lub jogurt)
3.Dodać resztę składników i wyrobić ciasto 3 min. / Interwał
4.Zostawić ciasto w naczyniu na ok.20-30 minut (aż wyjrzy przez otwór w pokrywie
5.Wyrobić drugi raz 1 min. / Interwał
6.Przełozyć do dwóch wąskich keksówek wyłożonych pergaminem i pozostawić w ciepłym miejscu aż podwoi objętość
7.Piec w temp. 175-180*C ok.45-55 minut
CHLEBA gryczanego z ziemniakami
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Chleb zachowuje świeżość przez kilka dni.
Można go po upieczeniu i lekkim wystudzeniu wyjąć z foremki i wstawić na 10-15 minut do piekarnika (175*C) żeby dopiekł się lepiej.
Po całkowitym wystudzeniu można go pokroić na kromki i zamrozić.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzNiestety chlebek mi nie
Niestety chlebek mi nie wyszedł.... Dziesiąty raz przeglądam przepis, co mogłam zrobić nie tak i wygląda na to, że wszystko zrobiłam jak trzeba, a chleb nie wyszedł. Jest jeszcze w piecu, ale widać, że nic z niego nie będzie. Nie wyrósł mi ani pół centymetra mimo podwojonego czasu na wyrastanie i cieplutkiego miejsca. Doświadczenie w pieczeniu mam spore... wychodzą mi chleby na własnym żytnim zakwasie... a ten nie
Co mogło być nie tak....? Zobaczę jaki będzie po upieczeniu, ale podejrzewam, że jeśli wogóle zjadliwy,to napewno płaski i zbity, bo wogóle nie chciał wyrastać
Chyba się poddaję jeśli chodzi o bezglutenowe pieczywo... nie wychodzi mi to i nie rozumiem dlaczego.
Jedyne co zrobiłam inaczej niż w przepisie, to dałam świeże drożdże a nie suszone, ale prawidłowo przeliczone czyli zamiast 7g dałam 25g - myślę, że to nie powinno nic zmienić.
Pozdrawiam
chcę ten przepis wypróbowac
chcę ten przepis wypróbowac wiec dodaje do mojej kolekcji
Dziewczyny, baaardzo dziękuję
Dziewczyny, baaardzo dziękuję za czujność
Gdzieś mi wyparowała ta woda
Już dopisałam do składników: potrzeba ok.200g
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu do wypróbowania właśnie
Elu do wypróbowania
właśnie a gdzie woda ??? chetnie go spróbuje bo wygląda pysznie i zdrowo 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Elu ile dajesz wody lub
Elu ile dajesz wody lub kefiru ???
Elu Dziękuję za przepis, już
Elu Dziękuję za przepis, już dodałam do wypróbowania
Dam znać jak wyszedł 