3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

chleb gryczany z chia (bezglutenowy, bezmleczny)


Wydrukuj:
4

Składniki

600 g

c h l e b

  • 400 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki jaglanej
  • 580 g wody, ciepłej
  • 1 opakowanie suchych drożdży -7g
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g maki ziemniaczej
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki babki płesznik, (opcjonalnie)
  • 6
    5min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. 1. do naczynia wsypać nasiona chia i siemię lniane, zmielić 6sek/obr.8

    2. dodać wszystkie pozostałe suche składniki, wymieszać 20sek/obr.4

    3. dodać wodę, wyrobić ciasto 4min/Dough mode

    4. ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką foremki, wygłądzić mokrą dłonią i oprószyć mąką. przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 min

    5. nagrzać piekarnik do 190*, piec 50 min, studzić na kratce

     

10
11

Porady

nasiona chia można stosować zamiennie z siemieniem lnianym lub razem

mąkę gryczaną i mąkę jaglaną można uzyskać mieląc kaszę

mąkę jaglaną można zastąpić mąką ryżową

 

wartość odżywcza na kromkę (30-40 kromek na bochenek) : około 40 kcal

koszt całego bochenka : około 7 zł

 

smacznego tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Robiłam kilkanaście chlebów bezglutenowych z...

    Zgłoszony przez Kumilka na kwietnia 19, 2018 at 18:08.

    Robiłam kilkanaście chlebów bezglutenowych z różnych przepisów, ale ten zdecydowanie bije całą resztę na głowę. Już nie będę więcej szukać bezglutenowego pieczywa idealnego, zostaję przy tym!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyszła mi zbita pulpa jak zakalec, co nie tak???

    Zgłoszony przez Alca na września 30, 2017 at 08:41.

    wyszła mi zbita pulpa jak zakalec, co nie tak???

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb pyszny! Nawet rodzinie smakował, a...

    Zgłoszony przez pacia91 na lipca 14, 2017 at 11:16.

    Chleb pyszny! Nawet rodzinie smakował, a właściwie tylko ja nie jem glutenu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo bardzo smaczny chleb Troch si obawiaam czy...

    Zgłoszony przez Agary na maja 12, 2017 at 20:03.

    Bardzo, bardzo smaczny chleb! Trochę się obawiałam, czy nie wyjdzie ciężki i zbity, ale jest ok. Dodałam 2 łyżeczki soli, nie dodawałam babki płesznik. Jeszcze ciepły zajadaliśmy grubo posmarowany dobrym masłem... Gorąco polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny dodaam odrobine mki z kaszy gryczanej...

    Zgłoszony przez AniaAnd na maja 6, 2017 at 17:52.

    Pyszny, dodałam odrobine mąki z kaszy gryczanej palonej...rewelacja

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebuś pyszny napewno opiekę

    Zgłoszony przez Czorcik20 na lipca 18, 2016 at 09:39.

    Chlebuś pyszny napewno opiekę jeszcze raz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry przepis!

    Zgłoszony przez Protisagi na lipca 8, 2016 at 21:29.

    Bardzo dobry przepis! Upiekłam już trzy chleby! Zamiast mąki ziemniaczanej dałam mąkę z topinamburu bo akurat miałam. Chlebuś pierwsza klasa! Dzięki za przepis!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Łał!!! Jestem tu od paru

    Zgłoszony przez Protisagi na czerwca 28, 2016 at 14:59.

    Łał!!! Jestem tu od paru minut i znajduję takie cuda! Na pewno wypróbuję przepis!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek rewelacja. Wreszcie

    Zgłoszony przez truskawka na kwietnia 21, 2016 at 11:02.

    Chlebek rewelacja. Wreszcie trafiłam na dobry przepis na chleb bezglutenowy. Dziękuję bardzo tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Muszę wypróbować

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na stycznia 3, 2016 at 22:14.

    Muszę wypróbować

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze