Składniki
600 g
c h l e b
- 400 g mąki gryczanej
- 100 g mąki jaglanej
- 580 g wody, ciepłej
- 1 opakowanie suchych drożdży -7g
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 100 g maki ziemniaczej
- 3 łyżki nasion chia
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki babki płesznik, (opcjonalnie)
-
6
55min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. do naczynia wsypać nasiona chia i siemię lniane, zmielić 6sek/obr.8
2. dodać wszystkie pozostałe suche składniki, wymieszać 20sek/obr.4
3. dodać wodę, wyrobić ciasto 4min/
"Ciasto"
4. ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką foremki, wygłądzić mokrą dłonią i oprószyć mąką. przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 min
5. nagrzać piekarnik do 190*, piec 50 min, studzić na kratce
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
nasiona chia można stosować zamiennie z siemieniem lnianym lub razem
mąkę gryczaną i mąkę jaglaną można uzyskać mieląc kaszę
mąkę jaglaną można zastąpić mąką ryżową
wartość odżywcza na kromkę (30-40 kromek na bochenek) : około 40 kcal
koszt całego bochenka : około 7 zł
smacznego
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzChleb robi się szybko i jest bardzo łatwy. ...
Chleb robi się szybko i jest bardzo łatwy.
Trochę modyfikacji. Nie miałam siemienia ani chia, babki, więc nie dałam. Zamiast mąki jagkanej dałam make ryżowa, a mąki ziemiaczanej 65 g. A i piekłam w papierze do pieczenia.
Chleb pyszny 😋
kasza gryczana prazonaczy biała? pomocy
kasza gryczana prazonaczy biała? pomocy
Czy to ciasto ma być rzadkie? Bo mi takie...
Czy to ciasto ma być rzadkie? Bo mi takie wyszło. Zobaczymy jak sie upiecze
chleb super udał się
chleb super udał się
Chleb super . Naprawdę jest pyszny . Polecam...
Chleb super . Naprawdę jest pyszny . Polecam wszystkim , którzy są na diecie bezglutenowej . Ja użyłam mąki gryczanej białej . 😁
Robiłam kilkanaście chlebów bezglutenowych z...
Robiłam kilkanaście chlebów bezglutenowych z różnych przepisów, ale ten zdecydowanie bije całą resztę na głowę. Już nie będę więcej szukać bezglutenowego pieczywa idealnego, zostaję przy tym!
wyszła mi zbita pulpa jak zakalec, co nie tak???
wyszła mi zbita pulpa jak zakalec, co nie tak???
Chleb pyszny! Nawet rodzinie smakował, a...
Chleb pyszny! Nawet rodzinie smakował, a właściwie tylko ja nie jem glutenu.
Bardzo bardzo smaczny chleb Troch si obawiaam czy...
Bardzo, bardzo smaczny chleb! Trochę się obawiałam, czy nie wyjdzie ciężki i zbity, ale jest ok. Dodałam 2 łyżeczki soli, nie dodawałam babki płesznik. Jeszcze ciepły zajadaliśmy grubo posmarowany dobrym masłem... Gorąco polecam!
Pyszny dodaam odrobine mki z kaszy gryczanej...
Pyszny, dodałam odrobine mąki z kaszy gryczanej palonej...rewelacja
Chlebuś pyszny napewno opiekę
Chlebuś pyszny napewno opiekę jeszcze raz
Bardzo dobry przepis!
Bardzo dobry przepis! Upiekłam już trzy chleby! Zamiast mąki ziemniaczanej dałam mąkę z topinamburu bo akurat miałam. Chlebuś pierwsza klasa! Dzięki za przepis!
Łał!!! Jestem tu od paru
Łał!!! Jestem tu od paru minut i znajduję takie cuda! Na pewno wypróbuję przepis!
Chlebek rewelacja. Wreszcie
Chlebek rewelacja. Wreszcie trafiłam na dobry przepis na chleb bezglutenowy. Dziękuję bardzo
Muszę wypróbować
Muszę wypróbować