PRZEPIS NA THERMOMIX ®
Składniki
600 g
chleb
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki czarnego sezamu
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 400 g mąki gryczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 580 g wody,ciepłej
- 40 g oleju sezamowego
-
6
56min
Czas całkowity 6minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. do naczynia wsypać sezam i siemię lniane, zmielić 6sek/obr.8
2. dodać wszystkie pozostałe suche składniki, wymieszać 20sek/obr.4
3. dodać wodę i olej, wyrobić ciasto 5min/
"Ciasto" (można sobie pomóc kopystką)
4. ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy, wygładzić mokrą dłonią i posypać ziarnami sezamu
5. przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 min
6. nagrzać piekarnik do 190*, piec 50 min, studzić na kratce
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
sezam rozprasza smak kaszy gryczanej i dzięki temu chleb jest łagodny i wytworny w smaku
po upieczeniu ma niesamowity kolor
wartość odżywcza na kromkę (30- 40 kromek na bochenek) : około 50 kcal
koszt całego bochenka : około 6 zł
smacznego
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzbardzo się cieszę
bardzo się cieszę
wiesia w
Wyszedł doskonały, dzięki:)
Wyszedł doskonały, dzięki