3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb gryczany ( bezglutenowy)


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

  • 1 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru lub melasy
  • 1 opakowanie drożdży instant ( bezglutenowych) trzeba sprawdzić czy drożdże są przeznaczone do upieczenia 1 kg ciasta. Jeżeli nie to dodajemy 2 opakowania. Dla osób, które nie są bezglutenowcami dodać 70 g drożdźy świeżych. i zamienić mąkę kukurydzianą na
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju
  • 6 łyżek słonecznika, dyni
  • 300 g ciepłej wody
  • 30 g zastępnika jajka ( lub 2 żółtka)
  • 100 g mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy ( bardzo drobnej)
  • 400 g mąki gryczanej ( ja daję firmy Melvit na zdjęciu )
  • 6
    2h 10min
    Czas całkowity 1h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1.  

     

    Wykonanie

    1.         Wszystko umieścić w naczyniu miksującym i wyrobić 5 minut/ Interwał ( kłosek)

    2.         Przełożyć ( przelać) do dwóch foremek silikonowych. Odstawić na czas podwojenia objętości ciasta. Posmarować białkiem, mlekiem, masłem lub żółtkiem, posypać ziarenkami lub sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st. C ok. 20 minut, następnie w temperaturze 180 st. C -   30-40 minut do suchego patyczka.

                                                                    Smacznego tmrc_emoticons.)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Chleb na TM 31, TM 21 i TM 5

Mąka gryczana jest ciężdża i bardziej zwarta niż mąka biała przenna. Ciasto nie będzie nigdy pięknie wyrośnięte, bo nie ma glutenu.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • dziękuję za informację

    Zgłoszony przez Doda73 na kwietnia 23, 2015 at 12:40.

    dziękuję za informację tmrc_emoticons.) jeszcze nie jestem na diecie bezglutenowej, mam wyznaczone badania w tym zakresie, a w międzyczasie chciałam spróbować zrobić taki chleb bezglutenowy - pierwszy taki w moim zyciu tmrc_emoticons.) nie wiedziałam zatem jak on w efekcie końcowym ma wyglądać-na zdjęciu wygląda super. Sugerowałam się też adnotacją w przepisie: Odstawić na czas podwojenia objętości ciasta. Mój nie wyrósł i starczyło go tylko na 1 keksówkę i to niedużą.... Nie chcę się zniechęcać, więc na pewno powtórzę przepis... nawet nie wiedziałam, że są jakieś specjalne drożdże do bezglutenowej - dałam zwykłe suche. A ile drożdży świeżych powinnam dać w miejsce suchych? Nie wiem też, czy on ma być twardy mimo że tak nie rośnie? Mojego ciężko mi było ugryźć.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb bez mąki białej nie

    Zgłoszony przez Aganiok na kwietnia 23, 2015 at 10:26.

    Chleb bez mąki białej nie rośnie tak ładnie bo jest bez glutenu. To glutem powoduje, że w chlebie mamy piękne dziurki. Ci co sa na diecie o tym wiedzą. To chleb bez glutenu. Dla nas bezglutenowców to nawet drożdże mają być specjalne. Jeżeli Pani nie jest na takiej diecie prosze dodać zamiast mąki kukurydzianej - mąkę zwykłą i drożdże świeże. Mąka gryczana jest też cięższa w swojej konsystencji.  Pozdrawiam .

     

    Kocham gotować Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • robiłam go wczoraj. Niestety,

    Zgłoszony przez Doda73 na kwietnia 22, 2015 at 13:42.

    robiłam go wczoraj. Niestety, nie dość, że nie wyrósł tak, no może troszkę, a robiony tylko w jednej keksówce tmrc_emoticons.( to jeszcze yszedł twardy zakalec, którego ciężko ugryźć. I nie wiem dlaczego.... wszystko robiłam zgodnie z przepisem. Mąkę miałam jak w przepisie - firmy Melwit, mąka kukurydziana drobna ... Nie wiem czy taki sam efekt by był na drżdżach świeżych? dałam jak w przepisie - suche...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety u mnie wyszedl

    Zgłoszony przez Monika Wójcik na kwietnia 16, 2015 at 13:28.

    Niestety u mnie wyszedl zakalec tmrc_emoticons.( zastanawiam sie dlaczego...

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha

    Zgłoszony przez pawlowski na kwietnia 15, 2015 at 16:53.

    Pycha tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie się za niego biorę 

    Zgłoszony przez mikulina na kwietnia 3, 2015 at 07:46.

    Właśnie się za niego biorę  tmrc_emoticons.D

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze