3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb gryczano żytni


Wydrukuj:
4

Składniki

17 porcja/porcje/porcji

Chleb

  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 600 g ciepłej przegotowanej wody
  • 100 g platkòw owsianych
  • 100 g pestek dyni
  • 100 g pestek słonecznika
  • 100 g siemienia lnianego
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 400 g mąki gryczanej
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Chleb
  1. Drożdże pokruszyć i dodać do Blokada naczynia miksującego do  wcześniej  przegotowanej i ostudzonej wody do około 37 stopni.  Zamieszać 5s/5. Dodać mąki, sól i ocet, następnie wyrabiać 10s/4. Po tym czasie nastawićCiasto na 7 minut dodając stopniowo płatki, pestki i nasiona. W razie konieczności pomagać sobie kopystką. 

    Masę, która powinna być wolna jak gęsta śmietana wlewamy do keksówki  (30x10) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

    Pieczemy bez termoobiegu w temperaturze 185 stopni około 60 minut.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przepis ten został zaczerpnięty z opakowania mąki gryczanej firmy Melvit. Chleb jest smaczny, ciężki i bardzo pożywny. Wystarczą dwie kromki żeby naprawdę sobie pojeść. 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobry, posmk kaszy gryczanej niemal...

    Zgłoszony przez karlinnee na marca 12, 2017 at 20:20.

    Bardzo dobry, posmk kaszy gryczanej niemal niewyczuwalny. Starcza na dwie małe foremki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobry, ale szału nie robi według mnie

    Zgłoszony przez ashanti88 na listopada 6, 2016 at 16:28.

    Dobry, ale szału nie robi według mnie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze