3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb dukana


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

Chleb dukana

  • 600 gramów otrębów owsianych
  • 160 gramów mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 300 gramów serka wiejskiego
  • 8 jajka
  • 520 gramów jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soli
  • 6
    2h 20min
    Czas całkowity 1h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy wszystkie produkty sypkie 600 g otrębów owsianych, 160 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej, 1 łyżka soli, 40 g proszku do pieczenia. Wszystko wymieszać.
  2. Do naczynia miksującego zakładamy motylek i wlewamy białaka z 3 jaj dodając szczyptę soli.
  3. Ustawiamy pokrętło na pozycję 1,5 czas 1 minuta.
  4. Przekładamy ubite białka do innego naczynia.
  5. Do naczynia miksującego dodajemy 520 g jogurtu naturalnego, 300 g serka wiejskiego, żółtka.
  6. Ustawiamy pokrętła na 4, czas 50 sekund.
  7. Przygotowaną masę wlewamy do misiki z suchymi składnikami oraz mieszamy łyżką.
  8. Po połączeniu się składników dodajemy ubite białka i delikantnie łączymy składniki mieszając łyżką.
  9. Przygotwaną masę przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia dwóch podłużnych formek.
  10. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celcjusza przez około 60 min.
  11. Po upieczeniu przekładamy chleb na kratkę i czekamy do całkowitego wystudzenia.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Alex - kwadratowa forma do zapiekania
    Alex - kwadratowa forma do zapiekania
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • W diecie Dukana nie stosuje sie MĄKI...

    Zgłoszony przez WawaLove na lutego 19, 2023 at 11:52.

    W diecie Dukana nie stosuje sie MĄKI KUKURYDZIANEJ tylko skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną. Ten przepis mocno wprowadza w błąd.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze