3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb domowy


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 szklanki płatków owsianych (górskie, nie błyskawiczne)
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka kminku (lub inne dodatki)
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 5 dkg drożdży (pół kostki)
  • 500 ml letniej wody
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia wrzucić 500 g mąki Blokada naczynia miksującego (odważyć). Dodać dodatki (płatki owsiane, słonecznik, siemie lniane), sól, cukier. 


    2. Włączyć mieszanie Obroty wsteczne (obroty wsteczne poz. 2-3). Do mieszających się składników dodawać pokruszone pół kostki drożdży. 


    3. Podgrzać 500 ml wody (np. w mikrofalówce, tak żeby była letnia). Dodać kminek namoczony w odrobinie wrzątku, można wypłukać go podgrzaną letnią wodą. Po dodaniu kminku wlać resztę wody do naczynia i przełączyć maszynę na wyrabianie ciasta Ciasto, czas 2,5 min. 


    4. Wyłączyć, odczekać kilka minut, w tym czasie można włączyć piekarnik na 170 stopni C i nasmarować foremkę margaryną. Ponownie włączyć wyrabianie ciasta Ciasto, czas 3 min. 


    5. Po wyrobieniu przelać ciasto do foremki, powinno się lepić, można sobie pomóc kopystką zmoczoną zimną wodą. Delikatnie potrząsnąć foremką, żeby ciasto się ułożyło. 


    6. Postawić na kilka minut w ciepłym miejscu, niech jeszcze chwilę urośnie. Wstawić do piekarnika. Piec 30 minut z termoobiegiem i kolejne 30 minut bez w temp. 170 stopni C. Po godzinie chleb jest pachnący i gotowy. Można przed pieczeniem posmarować górę jajkiem, skórka będzie błyszcząca.


    SMACZNEGO


     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszny

    Zgłoszony przez anemarz na stycznia 14, 2019 at 20:47.

    Pyszny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super chlebek. Polecam

    Zgłoszony przez pawbry na listopada 12, 2018 at 17:18.

    Super chlebek. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo fajny przepis, dodałabym jednak na jaką...

    Zgłoszony przez megi26oml na sierpnia 4, 2018 at 09:17.

    bardzo fajny przepis, dodałabym jednak na jaką foremkę jest ciasto. zatem moja foremka 35x11 jest idealna.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny polecam plus maselko wlasnej roboty...

    Zgłoszony przez Konelek 2013 na lutego 14, 2017 at 21:20.

    Bardzo smaczny polecam plus maselko wlasnej roboty tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry chlebek    

    Zgłoszony przez slawek1972 na października 9, 2016 at 12:43.

    Bardzo dobry chlebek

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny chlebek

    Zgłoszony przez Arek-Olsztyn na lipca 18, 2015 at 18:14.

    [[wysiwyg_imageupload:2411:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja jeszcze dodaję pestki dyni

    Zgłoszony przez hali na marca 11, 2012 at 12:26.

    ja jeszcze dodaję pestki dyni i sezam  a czasem łyżkę lub dwie gotowanych ziemniaków ,  zamiast 500 g mąki pszennej -150 g maki wieloziarnistej pszennej, 250 g pszennej i 100 g żytniej, płatków owsianych mniej niż szklankę, polecam bardzo smaczny i zdrowy chleb.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze