3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb codzienny na zakwasie żytnim


Wydrukuj:
4

Składniki

chleb

  • 340 g zakwasu żytniego
  • 200 g mąki żytniej, (zmielone ziarno żyta)
  • 230 g mąki pszennej, -typ 550 lub wyższy
  • 240 g letniej wody
  • 15 g soli drobnej
  • 50 g oleju roślinnego

zdrowe dodatki

  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki
  • 40 g ziaren słonecznika
  • 10 g siemienia lnianego, -mielonego na mąkę
5

Przygotowanie

    chlebać
  1. Do naczynia włożyć wszystkie składniki wg podanej kolejności i wyrobić ciasto 5 min. / Closed lidDough mode

  2. Odstawić je na ok. 20 minut, żeby odpoczęło.

    Po tym czasie znów wyrabić  2-3 minuty / Closed lidDough mode

  3. Przełożyć je do foremki, mokrą ręką wyrównać powierzchnię i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 2,5 godz ( chleb na młodym zakwasie wyrasta wolniej)

  4. Po wyrośnięciu naciąć chleb, można posypać sezamem, makiem, lub płatkami owsianymi ( co kto lubi do wyboru )

  5. Spryskać obficie wodą i wstawić do piekarnika na najniższą szynę

  6. Piec standardowo w temperaturze opadającej, tzn: wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 230*C, po 10 minutach obniżamy temp. do 200*C, a po kolejnych 10 minutach ustawiamy termostat na 180*C a minutnik na 40 minut.

    Na ok. 5-10 minut przed końcem pieczenia można otworzyć piekarnik i spryskać bochenek wodą ( najlepiej spryskiwaczem do kwiatków, który służy tylko do tego celu ). Otrzymamy wtedy chrupiącą, lśniącą skórkę tmrc_emoticons.) 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

1. Przed włożeniem chleba do piekarnika należy spryskać ścianki piekarnika wodą, aby wytworzyła się para. Dzięki temu chleb jest bardziej puszysty.

Przepis na zakwas żytni jest tutaj:

//www.przepisownia.pl/przepisy/zakwas-%C5%BCytni/443806


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Czy Wasze ciasto po wyjciu z TM te jest takie...

    Zgłoszony przez niucha22 na maja 21, 2017 at 16:48.

    Czy Wasze ciasto po wyjęciu z TM też jest takie zbite? Właśnie odstawiłam je do wyrośnięcia ale jestm przerażona jego konsystencją. No ale jestem dobrej myśli patrząc na tyle pozytywnych komentarzy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jest pyszny. Moja rodzinka go uwielbia. Zawsze mi...

    Zgłoszony przez Magdzia-m2 na marca 18, 2017 at 18:10.

    Jest pyszny. Moja rodzinka go uwielbia. Zawsze mi wychodzi,a kombinuję tu dodam pestki dyni, tu slonecznika albo otreby gryczane (dodam, ze nie malo)i zawsze jest pyszny. dzieki za przepis POLECAM

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam, chleb wychodzi za każdym razem...

    Zgłoszony przez Angeliss na stycznia 12, 2017 at 13:52.

    Polecam, chleb wychodzi za każdym razem przepyszny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam może dziwne pytanie - jak pieczemy chlebek w...

    Zgłoszony przez loona85 na stycznia 9, 2017 at 11:13.

    Mam może dziwne pytanie - jak pieczemy chlebek w piekarniku to na jakiej funkcji grzania? termoobieg?góra dół? Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb jest naprawde

    Zgłoszony przez sylwiakos na maja 20, 2016 at 07:58.

    Chleb jest naprawde przepyszny. Aby przyspieszyc wyrastanie chleba postawiłam foremke z chlebem na pokrywie akwarium, bo zawsze jest ciepla. Wyrosl w nuecale 3 godz.a zakwas mam dość młody bo mual tylko 2 tyg. Gdy robiłam chlebek. Niestety chleb wymaga sporej ilości zakwasu i musze czekać aż się rozmnoży. Czekam z niecierpliwością.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek smakije wysmienicie 

    Zgłoszony przez jowita1980 na kwietnia 25, 2016 at 13:43.

    Chlebek smakije wysmienicie  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb jest rewelacyjny,

    Zgłoszony przez Monika Marciniak na marca 24, 2016 at 07:25.

    Chleb jest rewelacyjny, pierwszy raz upiekłem chleb na zakwasie, wyszedł doskonale. U mnie w piekarniku na funkcji wyrastanie, na 7 dniowym zakwasie, wyrasta 2h, temperatura 40stC.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek jest przepyszny i

    Zgłoszony przez Monisia75 na marca 22, 2016 at 10:41.

    Chlebek jest przepyszny i prosty w wykonaniu. Rodzinka się zbuntowała i teraz kupny już nie przejdzie tmrc_emoticons.) Zrobiłam tak jak tutaj ktoś doradził, zamiast spryskiwać dałąm pod spód naczynie z wodą tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis. Jest to mój

    Zgłoszony przez Mała_Mi na marca 8, 2016 at 22:03.

    Świetny przepis. Jest to mój pierwszy chleb na zakwasie, ale wychodzi pyszny i się go trzymam. Dzieki! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek pierwsza klasa jak

    Zgłoszony przez seull na stycznia 24, 2016 at 13:41.

    Chlebek pierwsza klasa tmrc_emoticons.) jak dla mnie troszeczkę za dużo soli.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis! Piękę ten

    Zgłoszony przez nulkikulki na stycznia 24, 2016 at 09:13.

    Super przepis! Piękę ten chlebek po raz drugi (tylko tym razem x2). Mój zakwas ma cztery tygodnie, i zauważayłam, że im starszy tym chlebek wyrasta coraz ładniej. Za pierwszym razem chleb wyrastał 24 h, teraz 12 i wygląda pięknie tmrc_emoticons.-) Właśnie siedzi w piekarniku tmrc_emoticons.-) Pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mój pierwszy chleb na

    Zgłoszony przez Kawiarenka na stycznia 23, 2016 at 09:11.

    Mój pierwszy chleb na zakwasie. Może nie wyrósł tak jak powinien choć rósł 8 godz ale i tak jest pyszny. Zakwas miałam 5 dniowy więc może jeszcze slabiutki, pewnie kolejne będą wyższe.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry i bardzo łatwy

    Zgłoszony przez Meluzyna na stycznia 4, 2016 at 16:16.

    Bardzo dobry i bardzo łatwy przepis, polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dodaję gwiazdki 

    Zgłoszony przez renrew na sierpnia 30, 2015 at 19:10.

    dodaję gwiazdki  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb piekłam wczoraj, po 5

    Zgłoszony przez renrew na sierpnia 30, 2015 at 18:46.

    Chleb piekłam wczoraj, po 5 dniach tworzenia po raz pierwszy w życiu zakwasu! Pomyślałam sobota - idealny dzień na pieczenie chleba! Dam mu tyle miłości i czasu, żeby wyrósł. Czytając komentarze już wiedziałam , że na pierwszy raz tego czasu mój chleb będzie potrzebować może i kilkanaście godzin. Ciasto zrobiłam w południe, umieściłam w ciepłym miejscu i czekałam. Po 2,5 godzinie coś drgnęło. A bo nadmienię, że ambitnie drożdży nie dodałam. Po 3 godzinach może urósł 2 milimetry, a tu znajomi krzyczą "przychodź na grilla". Więc rozgrzałam piekarnik do 50 stopni i tam mój chlebek sobie rósł. Przez 2 kolejne godziny jeszcze 2 razy grzałam przez chwilkę piekarnik. Chleb urósł jak ta lala! Na spód dałam blaszkę z wodą , a pod koniec spryskałam górę chleba. Jest po prostu śliczny i przepyszny. I po prostu kawał chleba! Piekłam w blaszce do chleba 24x13

    Dziękuję za przepis!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wiecie jaki jest super

    Zgłoszony przez wyborcza27 na czerwca 12, 2015 at 11:33.

    Wiecie jaki jest super sposów, żeby nie ceregielić się z tym spryskiwaniem ciasta czy piekarnika (dotyczy każdego wypieku pieczywa)? Otóż foremkę stawiamy ciut wyżej w piekarniku a na spód wstawiamy płaskie naczynie (może być np. przykrycie naczynia żaroodpornego) z około 2-3 cm wody. W trakcie pieczenia woda paruje i wspaniale nawilża pieczywko. Smacznego

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, a ja nie wiem, co

    Zgłoszony przez Jolanta Bakłażec na maja 2, 2015 at 19:30.

    Elu, a ja nie wiem, co zrobiłam nie tak - prócz tego, że chlebek nie urósł (czekałam 4 godziny - ani drgnął), to jeszcze dopiekałam go, bo nie "wychodził" z formy. Spróbuję jeszcze raz innym razem.

    Rozchodzący się po mieszkaniu zapach chlebka jest nieziemski.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj uciekłam mój pierwszy

    Zgłoszony przez paula_london na kwietnia 6, 2015 at 21:59.

    Dzisiaj uciekłam mój pierwszy cheb na zakwasie tmrc_emoticons.) Chelb wyszedł bardzo dobry, mąż zachwycony tmrc_emoticons.) dziękuje za przepis tmrc_emoticons.) /obawiałam sie ze mi nie wyrośnie i dlatego tez dodałam za pierwszym razem 5 g drożdży poniewaz zakwas był młody, następnym razem będę juz próbowała bez dodatku drożdży tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek jest boski 

    Zgłoszony przez marta32 na stycznia 17, 2015 at 22:26.

    Chlebek jest boski  Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb jest super. Moj

    Zgłoszony przez Małgorzata1981 na grudnia 10, 2014 at 22:05.

    Chleb jest super. Moj pierwszy nie wyrósł ale kolejny az uciekl z foremki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • sposób na muszki "octówki" -

    Zgłoszony przez Roman1313 na listopada 24, 2014 at 13:26.

    sposób na muszki "octówki" - wlać do naczynka miksturę, pół na pół ocet (np jabłkowy) i płyn do mycia naczyń - kilka łyżek. Wymieszać, wystawić w miejscu gdzie się gromadzą.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Anna S. napisał: W koncu

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 19, 2014 at 14:07.

    Anna S.

    W koncu znalazłam dobry przepis, który sie udaje przy bardzo małym wysiłku. Cały czas teraz mam pod ręka zakwas i piekę ten chlebuś prawie, że hurtowo dla całej rodziny. POLECAM

    Aniu, cieszę się że chlebek smakuje tmrc_emoticons.) Polecam jeszcze jeden swój przepis, którym w rodzinie się zajadamy:

    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/search/label/pieczywo

     

    Pozdrawiam, Ela

     

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • azip napisał: wszystko

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 19, 2014 at 14:01.

    azip

    wszystko super,ALE wyhodowalam zakwas a wraz z nim roj muszek, juz nie daje rady jak je wytepic, pomocy, u was tez lataja???

    Jeżeli zakwas stoi w lodówce to nie ma żadnych muszek, chyba że z czegoś innego... Wyjmujemy go z lodówki tylko wtedy, gdy chcemy upiec chleb. Pisałam o tym w przepise na zakwas:

    http://www.przepisownia.pl/przepisy/zakwas-%C5%BCytni/443806

    Możesz też przejrzeć ten wątek, może znajdziesz rady dla siebie:

    http://www.przepisownia.pl/node/13062

    Pozdrawiam

     

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Asik81 napisał: Elu, mam

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 19, 2014 at 13:55.

    Asik81

    Elu, mam pytanie - czy jeśli zakwas ma już ponad miesiąc, nadal dodawać go w ilości 340g do ciasta? Czy tez mozna zmniejszyć ilość? Jeśli zmniejszyć jego ilość to czy dodać więcej mąki żytniej? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź!

    Ja nie przechowuję takiej ilości zakwasu. Gdy zdaży się, że jest go więcej to go suszę i zostawiam na przyszłość lub dla klientów. Pisałam o tym tu:

    http://www.przepisownia.pl/node/13062#comment-29237

     Najlepiej przejrzyj cały wątek tmrc_emoticons.)

     Jak postępować z zakwasem pisałam w przepisie na zakwas:

     http://www.przepisownia.pl/przepisy/zakwas-%C5%BCytni/443806

     Pozdrawiam serdecznie

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W koncu znalazłam dobry

    Zgłoszony przez Anna S. na listopada 19, 2014 at 09:26.

    W koncu znalazłam dobry przepis, który sie udaje przy bardzo małym wysiłku. Cały czas teraz mam pod ręka zakwas i piekę ten chlebuś prawie, że hurtowo dla całej rodziny. POLECAM

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wszystko super,ALE

    Zgłoszony przez azip na listopada 13, 2014 at 18:47.

    wszystko super,ALE wyhodowalam zakwas a wraz z nim roj muszek, juz nie daje rady jak je wytepic, pomocy, u was tez lataja???

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek robię co trzy dni, w

    Zgłoszony przez Arek-Olsztyn na listopada 13, 2014 at 16:23.

    Chlebek robię co trzy dni, w końcu znalazłem odpowiedni przepis na chleb Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, mam pytanie - czy jeśli

    Zgłoszony przez Asik81 na października 28, 2014 at 22:47.

    Elu, mam pytanie - czy jeśli zakwas ma już ponad miesiąc, nadal dodawać go w ilości 340g do ciasta? Czy tez mozna zmniejszyć ilość? Jeśli zmniejszyć jego ilość to czy dodać więcej mąki żytniej? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb jest świetny, w końcu

    Zgłoszony przez bozena.sosnowska na października 24, 2014 at 11:29.

    Chleb jest świetny, w końcu znalazłam przepis na zdrowy chleb, który jest do zaakceptowania przez moje dzieci. Wg mojego syna pasta z makreli tylko z tym chlebem się komponuje. Dzięki Elu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek pyszny! Rósł długo-

    Zgłoszony przez iwonka_sz na października 19, 2014 at 10:43.

    Chlebek pyszny! Rósł długo- ale smak wspaniały i nie kruszy się tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry chlebek!!!

    Zgłoszony przez Asik81 na października 10, 2014 at 13:24.

    Bardzo dobry chlebek!!! Ciasto rosło 15h ale warto było czekać tmrc_emoticons.)[[wysiwyg_imageupload:2235:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • viola309 popatrzyłam w

    Zgłoszony przez ElaK na października 8, 2014 at 08:09.

    viola309 popatrzyłam w internecie co to jest garnek rzymski tmrc_emoticons.) Nigdy nie piekłam w takiej foremce ale myślę, że warto by go było wypróbować. Cieszę się, że chleb Ci smakuje. Pozdrawiam, Ela

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek pyszny

    Zgłoszony przez viola309 na października 4, 2014 at 18:58.

    Chlebek pyszny ,mięciutki.Pierwszy raz robiłam w garnku rzymskim ale nie wyrósł jak trzeba,może to z powodu temperatury?garnek rzymski wstawia sie do zimnego pieca.dzisiaj robiłam w foremce i jest ok,smaczny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wiolu, dziękuję za komentarz

    Zgłoszony przez ElaK na lipca 7, 2014 at 07:15.

    Wiolu, dziękuję za komentarz i bardzo się cieszę, że chlebek smakuje  tmrc_emoticons.)  W naszym domu to chleb podstwawowy  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam,chlebek

    Zgłoszony przez wiola77712 na lipca 4, 2014 at 17:02.

    Witam,chlebek rewelacja.Piekłam go już pięć razy,co dziennie.wielkie dzięki za przepis. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeżeli zakwasu jest mniej to

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 16, 2014 at 23:22.

    Jeżeli zakwasu jest mniej to można dopaować inne składniki do jego ilości lub go dokarmić i użyć potrzebną ilość do pieczenia chleba a resztę zostawić do dalszego rozmnożenia tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo fajny przepis, chlebek

    Zgłoszony przez renetre na kwietnia 16, 2014 at 18:47.

    Bardzo fajny przepis, chlebek pięknie urosł i nie opadł  tmrc_emoticons.D pod koniec pieczenia. Ja dodałam do niego jeszcze łyżkę miodu, tak dla osłody.Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ale jestem podekscytowana

    Zgłoszony przez haqna na kwietnia 16, 2014 at 13:01.

    Ale jestem podekscytowana tmrc_emoticons.) Dziś upiekłam mój pierwszy w życiu chleb na samodzielnie wyhodowanym zakwasie i wyszedł pyszny. Dzięki Elu!

    Zakwas zrobiłam wg tego przepisu: http://smakowitychleb.pl/zakwas-zytni-krok-po-kroku/

    Jestem zaskoczona, bo zakwas jest młodziutki, a chlebek pięknie wyrósł w jakieś 3h i nawet troszkę uciekł w piekarniku. Mam tylko jedną wątpliwość: Jak studzić chleb po upieczeniu? Wyciągnęłam go z piekarnika i zostawiłam w foremce. Dopiero letni wyjęłam z foremki i spód jest mokry. Czyżby się zaparzył? 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie do ilości

    Zgłoszony przez marti_przepisy na kwietnia 16, 2014 at 08:28.

    Mam pytanie do ilości zakwasu. Niestety mój zakwas nie ma aktualnie 340g tmrc_emoticons.( Czy proporcje można jakoś zmienić?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Od jakiegoś czasu to mój

    Zgłoszony przez Tuti69 na marca 11, 2014 at 20:29.

    Od jakiegoś czasu to mój ulubiony chleb, dzięki za wspaniały przepis tmrc_emoticons.)  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie umiem odpowiedzieć na to

    Zgłoszony przez ElaK na stycznia 27, 2014 at 12:51.

    Nie umiem odpowiedzieć na to pytanie, bo nigdy nie piekłam na kamieniu  tmrc_emoticons.~  To ciasto jest dość rzadkie, więc wlewam je do foremki i tak piekę  tmrc_emoticons.)  Jeżeli zrobisz eksperyment z kamieniem to napisz proszę jak się udał?  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam,czy chleb można upiec

    Zgłoszony przez dora74 na stycznia 26, 2014 at 16:29.

    Witam,czy chleb można upiec bez foremki na kamieniu?nie bedzie płaski?

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kuleczka, dziękuję za

    Zgłoszony przez ElaK na października 6, 2013 at 21:52.

    Kuleczka, dziękuję za komentarz  tmrc_emoticons.)  Bardzo się cieszę, że chlebek smakuje. W moim domu to chleb codzienny... domownicy się do niego przyzwyczaili ale goście zachwalają za każdym razem  tmrc_emoticons.)   Pozdrawiam, Ela   tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   To moj pierwszy chleb na

    Zgłoszony przez kuleczka_ok na września 15, 2013 at 21:09.

     

    To moj pierwszy chleb na zakwasie. Zakwas był 7 dniowy na mące żytniej razowej. Chlebek upieczony w dwóch silikonowych foremkach. Moj błąd, ze nie skróciłam czasu pieczenia i troszkę przypiekłam, ale CHLEB jest REWELACJA. Napewno będą kolejne  tmrc_emoticons.)

    kuleczka_ok

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam ten chlebek już dwa

    Zgłoszony przez klaudiszja na sierpnia 14, 2013 at 14:17.

    Zrobiłam ten chlebek już dwa razy, za drugim razem dodałam siemie lniane 90g to dosyć sporo a mimo to chlebek wspaniale wyrósł. 

    Dziękuję za bardzo fajny przepis bez dodatku drożdży.[[wysiwyg_imageupload:1306:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo się cieszę, że kolejne

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 6, 2013 at 10:37.

    Bardzo się cieszę, że kolejne osoby korzystają z przepisu  tmrc_emoticons.)  Dziękuję, że dodajecie komentarze do przepisów, z których korzystacie  tmrc_emoticons.)  Każdemu autorowi przepisu jest wtedy b.milo na taki odzew  tmrc_emoticons.D  To także dodatkowa motywacja, by tworzyć i wpisywać kolejne przepisy  tmrc_emoticons.D  Pozdrawiam  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobilam zakwas i upieklam

    Zgłoszony przez jajciucha na sierpnia 6, 2013 at 08:53.

    Zrobilam zakwas i upieklam wczoraj chlebek, wyszedlrysznius! Dalam cala lyzeczke czarnuszki i dodatkowo pol szklanki pestek dyni. Mniam! tmrc_emoticons.)

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bombeliko, zakwas będzie Ci

    Zgłoszony przez ElaK na maja 31, 2013 at 08:29.

    Bombeliko, zakwas będzie Ci długo służył jeśli będziesz go regularnie dokarmiała i piekła chlebki. W wątku "chleb na zakwasie" napisałam, co zrobić z zakwasem, jeżeli wyjeżdżamy na dłużej:

    http://www.przepisownia.pl/node/13062#comment-29237

    Mam nadzieję, że zwłaszcza teraz, przed wakacjami ta informacja Wam się przyda  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wreszcie sie odważyłam,

    Zgłoszony przez bombelinka na maja 30, 2013 at 22:36.

    Wreszcie sie odważyłam, zrobiłam zakwas i upiekłam ten chlebek...REWELACJA. Mam nadzieję, że mój zakwas będzie stale w użyciu!!! Pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu - jutro wypróbuję przepis

    Zgłoszony przez kokolidek na maja 17, 2013 at 23:05.

    Elu - jutro wypróbuję przepis - widzę, że bez mąki razowej i bez otrąb (będzie smakował mężowi, bo marudzi, że w moim chlebie są "jakieś wióry")

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •