Składniki
chleb
- 340 g zakwasu żytniego
- 200 g mąki żytniej, (zmielone ziarno żyta)
- 230 g mąki pszennej, -typ 550 lub wyższy
- 240 g letniej wody
- 15 g soli drobnej
- 50 g oleju roślinnego
zdrowe dodatki
- 1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki
- 40 g ziaren słonecznika
- 10 g siemienia lnianego, -mielonego na mąkę
Przygotowanie
Do naczynia włożyć wszystkie składniki wg podanej kolejności i wyrobić ciasto 5 min. /
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto"
Odstawić je na ok. 20 minut, żeby odpoczęło.
Po tym czasie znów wyrabić 2-3 minuty /
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto"
Przełożyć je do foremki, mokrą ręką wyrównać powierzchnię i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 2,5 godz ( chleb na młodym zakwasie wyrasta wolniej)
Po wyrośnięciu naciąć chleb, można posypać sezamem, makiem, lub płatkami owsianymi ( co kto lubi do wyboru )
Spryskać obficie wodą i wstawić do piekarnika na najniższą szynę
Piec standardowo w temperaturze opadającej, tzn: wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 230*C, po 10 minutach obniżamy temp. do 200*C, a po kolejnych 10 minutach ustawiamy termostat na 180*C a minutnik na 40 minut.
Na ok. 5-10 minut przed końcem pieczenia można otworzyć piekarnik i spryskać bochenek wodą ( najlepiej spryskiwaczem do kwiatków, który służy tylko do tego celu ). Otrzymamy wtedy chrupiącą, lśniącą skórkę
chlebać
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
1. Przed włożeniem chleba do piekarnika należy spryskać ścianki piekarnika wodą, aby wytworzyła się para. Dzięki temu chleb jest bardziej puszysty.
Przepis na zakwas żytni jest tutaj:
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzdorylyn: cieszę się że chleb wyszedł i...
dorylyn: cieszę się że chleb wyszedł i smakuje. Zakwas im starszy tym lepszy.
50 g oleju to 2-3 łyżki, ale można dać mniej. Z olejem się nie kruszy.
Ja piekę ten chleb na zmianę z takim ziarnistym.
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wyszedł ekstra! Użyłam mąkę żytnią razową...
Wyszedł ekstra! Użyłam mąkę żytnią razową i stareńki zakwas od mamy 🙂 no i dałam tylko łyżkę oleju, no bo jednak 50g to strasznie dużo 😱
Super chlebek, mój pierwszy na samodzielnie...
Super chlebek, mój pierwszy na samodzielnie wyhodowanym zakwasie.Bardzo smaczny.Robilam 2x chlebek smaczny
Renata274 napisał:...
Cieszę się bardzo. Mam nadzieję, że równie dobrze smakuje. Ja piekę co drugi dzień.
Od kilku tygodni nie kupiłam żadnego bochenka. Taki swojski najlepszy!
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Udało się. Wyszedł wyśmienity.
Urósł po 2.5 godz.na świeżym zakwasie....
paulina_sosnowska napisał:...
Ja piekę w takiej większej keksówce
wymiary: 35 x 11 cm i 6 cm wysoka.
Chlebek w czasie pieczenia wyrasta tak ok 1 cm powyżej tej blaszki.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
A jaki rozmiar blachy do tego chlebka?
A jaki rozmiar blachy do tego chlebka?
Chleb wyszedł idealny ale zamiast wody dałem...
Chleb wyszedł idealny ale zamiast wody dałem mleko
Czy odbiera się z tego chleba zaczyn na kolejny...
Czy odbiera się z tego chleba zaczyn na kolejny chleb czy to co zostało trzeba dokarmiać i rozmnażać?
Wyszedł idealnie. Robię już drugi raz....
Wyszedł idealnie. Robię już drugi raz. Konkretny i zrozumiały przepis. Dziękuję
Madzik93 napisał:...
Chleb się nie kruszy, jest dość zbity. Chleby na zakwasie nie są puszyste
A ziarna? -oczywiście można dodać dowolne w ilości nie więcej niż 100g.
Ja dodaję różne: raz dynia, słonecznik, moczona soja.... co akurat mam w szufladzie
Pozdrawiam i życzę smacznych wypieków.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
A jak z kruchoscia chleba? Jest zwarty? Na...
A jak z kruchoscia chleba? Jest zwarty? Na zdjęciu słabo widać jak on wygląda. Czy można dodać ziarna?
Kasi01 napisał:...
Przykro mi, że wyszedł Pani zakalec. Jeżeli ma Pani młody zakwas, to dla lepszego "ruszenia" można do ciasta dodać 5 g świeżych drożdży. Później, gdy zakwas jest już dobrze pracujący takiego wspomagania nie potrzebuje
Ja ten chleb niezmiennie piekę od kilku lat i za każdym razem wychodzi pyszny
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Magdzia-m2: Piekłam pierwszy raz i wyszedł mi...
Magdzia-m2: Piekłam pierwszy raz i wyszedł mi zakalec . Ciasto wyszło klejące i po trzech godzinach wogule nie wyrosło . Pozdrawiam
Czy Wasze ciasto po wyjciu z TM te jest takie...
Czy Wasze ciasto po wyjęciu z TM też jest takie zbite? Właśnie odstawiłam je do wyrośnięcia ale jestm przerażona jego konsystencją. No ale jestem dobrej myśli patrząc na tyle pozytywnych komentarzy.
Jest pyszny. Moja rodzinka go uwielbia. Zawsze mi...
Jest pyszny. Moja rodzinka go uwielbia. Zawsze mi wychodzi,a kombinuję tu dodam pestki dyni, tu slonecznika albo otreby gryczane (dodam, ze nie malo)i zawsze jest pyszny. dzieki za przepis POLECAM
Polecam, chleb wychodzi za każdym razem...
Polecam, chleb wychodzi za każdym razem przepyszny.
Mam może dziwne pytanie - jak pieczemy chlebek w...
Mam może dziwne pytanie - jak pieczemy chlebek w piekarniku to na jakiej funkcji grzania? termoobieg?góra dół?
Chleb jest naprawde
Chleb jest naprawde przepyszny. Aby przyspieszyc wyrastanie chleba postawiłam foremke z chlebem na pokrywie akwarium, bo zawsze jest ciepla. Wyrosl w nuecale 3 godz.a zakwas mam dość młody bo mual tylko 2 tyg. Gdy robiłam chlebek. Niestety chleb wymaga sporej ilości zakwasu i musze czekać aż się rozmnoży. Czekam z niecierpliwością.
Chlebek smakije wysmienicie
Chlebek smakije wysmienicie
Chleb jest rewelacyjny,
Chleb jest rewelacyjny, pierwszy raz upiekłem chleb na zakwasie, wyszedł doskonale. U mnie w piekarniku na funkcji wyrastanie, na 7 dniowym zakwasie, wyrasta 2h, temperatura 40stC.
Chlebek jest przepyszny i
Chlebek jest przepyszny i prosty w wykonaniu. Rodzinka się zbuntowała i teraz kupny już nie przejdzie
Zrobiłam tak jak tutaj ktoś doradził, zamiast spryskiwać dałąm pod spód naczynie z wodą 
Świetny przepis. Jest to mój
Świetny przepis. Jest to mój pierwszy chleb na zakwasie, ale wychodzi pyszny i się go trzymam. Dzieki!
Chlebek pierwsza klasa jak
Chlebek pierwsza klasa
jak dla mnie troszeczkę za dużo soli.
Super przepis! Piękę ten
Super przepis! Piękę ten chlebek po raz drugi (tylko tym razem x2). Mój zakwas ma cztery tygodnie, i zauważayłam, że im starszy tym chlebek wyrasta coraz ładniej. Za pierwszym razem chleb wyrastał 24 h, teraz 12 i wygląda pięknie
Właśnie siedzi w piekarniku
Pozdrawiam.
Mój pierwszy chleb na
Mój pierwszy chleb na zakwasie. Może nie wyrósł tak jak powinien choć rósł 8 godz ale i tak jest pyszny. Zakwas miałam 5 dniowy więc może jeszcze slabiutki, pewnie kolejne będą wyższe.
Bardzo dobry i bardzo łatwy
Bardzo dobry i bardzo łatwy przepis, polecam
dodaję gwiazdki
dodaję gwiazdki
Chleb piekłam wczoraj, po 5
Chleb piekłam wczoraj, po 5 dniach tworzenia po raz pierwszy w życiu zakwasu! Pomyślałam sobota - idealny dzień na pieczenie chleba! Dam mu tyle miłości i czasu, żeby wyrósł. Czytając komentarze już wiedziałam , że na pierwszy raz tego czasu mój chleb będzie potrzebować może i kilkanaście godzin. Ciasto zrobiłam w południe, umieściłam w ciepłym miejscu i czekałam. Po 2,5 godzinie coś drgnęło. A bo nadmienię, że ambitnie drożdży nie dodałam. Po 3 godzinach może urósł 2 milimetry, a tu znajomi krzyczą "przychodź na grilla". Więc rozgrzałam piekarnik do 50 stopni i tam mój chlebek sobie rósł. Przez 2 kolejne godziny jeszcze 2 razy grzałam przez chwilkę piekarnik. Chleb urósł jak ta lala! Na spód dałam blaszkę z wodą , a pod koniec spryskałam górę chleba. Jest po prostu śliczny i przepyszny. I po prostu kawał chleba! Piekłam w blaszce do chleba 24x13
Dziękuję za przepis!
Wiecie jaki jest super
Wiecie jaki jest super sposów, żeby nie ceregielić się z tym spryskiwaniem ciasta czy piekarnika (dotyczy każdego wypieku pieczywa)? Otóż foremkę stawiamy ciut wyżej w piekarniku a na spód wstawiamy płaskie naczynie (może być np. przykrycie naczynia żaroodpornego) z około 2-3 cm wody. W trakcie pieczenia woda paruje i wspaniale nawilża pieczywko. Smacznego
Elu, a ja nie wiem, co
Elu, a ja nie wiem, co zrobiłam nie tak - prócz tego, że chlebek nie urósł (czekałam 4 godziny - ani drgnął), to jeszcze dopiekałam go, bo nie "wychodził" z formy. Spróbuję jeszcze raz innym razem.
Rozchodzący się po mieszkaniu zapach chlebka jest nieziemski.
Dzisiaj uciekłam mój pierwszy
Dzisiaj uciekłam mój pierwszy cheb na zakwasie
Chelb wyszedł bardzo dobry, mąż zachwycony
dziękuje za przepis
/obawiałam sie ze mi nie wyrośnie i dlatego tez dodałam za pierwszym razem 5 g drożdży poniewaz zakwas był młody, następnym razem będę juz próbowała bez dodatku drożdży 
Chlebek jest boski
Chlebek jest boski
Chleb jest super. Moj
Chleb jest super. Moj pierwszy nie wyrósł ale kolejny az uciekl z foremki
sposób na muszki "octówki" -
sposób na muszki "octówki" - wlać do naczynka miksturę, pół na pół ocet (np jabłkowy) i płyn do mycia naczyń - kilka łyżek. Wymieszać, wystawić w miejscu gdzie się gromadzą.
Anna S. napisał: W koncu
Aniu, cieszę się że chlebek smakuje
Polecam jeszcze jeden swój przepis, którym w rodzinie się zajadamy:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/search/label/pieczywo
Pozdrawiam, Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
azip napisał: wszystko
Jeżeli zakwas stoi w lodówce to nie ma żadnych muszek, chyba że z czegoś innego... Wyjmujemy go z lodówki tylko wtedy, gdy chcemy upiec chleb. Pisałam o tym w przepise na zakwas:
http://www.przepisownia.pl/przepisy/zakwas-%C5%BCytni/443806
Możesz też przejrzeć ten wątek, może znajdziesz rady dla siebie:
http://www.przepisownia.pl/node/13062
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Asik81 napisał: Elu, mam
Ja nie przechowuję takiej ilości zakwasu. Gdy zdaży się, że jest go więcej to go suszę i zostawiam na przyszłość lub dla klientów. Pisałam o tym tu:
http://www.przepisownia.pl/node/13062#comment-29237
Najlepiej przejrzyj cały wątek
Jak postępować z zakwasem pisałam w przepisie na zakwas:
http://www.przepisownia.pl/przepisy/zakwas-%C5%BCytni/443806
Pozdrawiam serdecznie
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
W koncu znalazłam dobry
W koncu znalazłam dobry przepis, który sie udaje przy bardzo małym wysiłku. Cały czas teraz mam pod ręka zakwas i piekę ten chlebuś prawie, że hurtowo dla całej rodziny. POLECAM
wszystko super,ALE
wszystko super,ALE wyhodowalam zakwas a wraz z nim roj muszek, juz nie daje rady jak je wytepic, pomocy, u was tez lataja???
Chlebek robię co trzy dni, w
Chlebek robię co trzy dni, w końcu znalazłem odpowiedni przepis na chleb
Elu, mam pytanie - czy jeśli
Elu, mam pytanie - czy jeśli zakwas ma już ponad miesiąc, nadal dodawać go w ilości 340g do ciasta? Czy tez mozna zmniejszyć ilość? Jeśli zmniejszyć jego ilość to czy dodać więcej mąki żytniej? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź!
Chleb jest świetny, w końcu
Chleb jest świetny, w końcu znalazłam przepis na zdrowy chleb, który jest do zaakceptowania przez moje dzieci. Wg mojego syna pasta z makreli tylko z tym chlebem się komponuje. Dzięki Elu.
Chlebek pyszny! Rósł długo-
Chlebek pyszny! Rósł długo- ale smak wspaniały i nie kruszy się
Bardzo dobry chlebek!!!
Bardzo dobry chlebek!!! Ciasto rosło 15h ale warto było czekać
[[wysiwyg_imageupload:2235:]]
viola309 popatrzyłam w
viola309 popatrzyłam w internecie co to jest garnek rzymski
Nigdy nie piekłam w takiej foremce ale myślę, że warto by go było wypróbować. Cieszę się, że chleb Ci smakuje. Pozdrawiam, Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Chlebek pyszny
Chlebek pyszny ,mięciutki.Pierwszy raz robiłam w garnku rzymskim ale nie wyrósł jak trzeba,może to z powodu temperatury?garnek rzymski wstawia sie do zimnego pieca.dzisiaj robiłam w foremce i jest ok,smaczny.
Wiolu, dziękuję za komentarz
Wiolu, dziękuję za komentarz i bardzo się cieszę, że chlebek smakuje
W naszym domu to chleb podstwawowy
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Witam,chlebek
Witam,chlebek rewelacja.Piekłam go już pięć razy,co dziennie.wielkie dzięki za przepis.