Składniki
2 porcja/porcje/porcji
CHLEB bazglutenowy Eli
- 300g wody lub kefiru
- 40g drożdży
- 25g mąki ziemniaczanej
- 10g cukru, (można zastąpić syropem)
- 45g oliwy z oliwek
- 5g soli
- ew. 1 jajko
- 150g mąki ryżowej
- 200g mąki jaglanej
- 150g ziaren amarantusa
Przygotowanie
1.Do suchego naczynia wsypać ziarno amarantusa i zmielić na mąkę 30 s. / obr.10
2.Dodać drożdże, cukier i wodę (lub kefir), podgrzać 2 min / 37*C / obr.1
3.Dodać pozostałe składniki, wyrobić 2min / Interwał
4.Wyłożyć ciasto do 2 foremek keksówek, pozostawić do wyrośnięcia ok. 20-30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200*C
5.Piec ok. 45 min.
CHLEBA bezglutenowego Eli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Dodatek jajka jest wskazany, bo z nim chlebek się nie kruszy. Jeżeli ktoś jest na diecie bezjajecznej to można zastąpić jajko "glutem" z lnu złocistego -2 łyzki.
Polecam, chlebek sprawdzony, pieczony wielokrotnie. Naljepiej kroić go po całkowitym wystudzeniu.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWitam. Robiłam zgodnie z przepisem, zamiast...
Witam. Robiłam zgodnie z przepisem, zamiast ziaren amarantusa dałam mąkę z amarantusa czy to coś zmienia? Bo w smaku wyszedł trochę cierpki...
Chleb w niczym nie przypomina chleba ze zdjęcia...
Chleb w niczym nie przypomina chleba ze zdjęcia 😭
mój rósł dopóki stał przed piekarnikiem, był...
mój rósł dopóki stał przed piekarnikiem, był całkiem krągły ale zaraz po wejściu do piekarnika opadł i taki kanciaty do końca już się upiekł. Piekłam z kefirem, dugi raz spróbuję z wodą. Czy pieczecie na termoobiegu ?
Mam Pytanie czy kto stosowa moe ksylitol zamiast...
Mam Pytanie, czy ktoś stosował może ksylitol zamiast cukru dla drożdży w tym przepisie?
Pozdrawiam Karol
czy amarantus można zastąpić czymś innym? Np....
czy amarantus można zastąpić czymś innym? Np. Mąką z ciecierzycy?
Tak, chodzi oczywiście o
Tak, chodzi oczywiście o świeże drożdże
Polecam i pozdrawiam. Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Bardzo smaczny chleb. Piekłam
Bardzo smaczny chleb. Piekłam z połowy porcji, z wodą i jednym małym jajkiem. Następny już będzie jak w przepisie. Dziękuję.
Rozumiem ze 40 g drożdży
Rozumiem ze 40 g drożdży świeżych ?
Witam, upiekłam wszystko
Witam, upiekłam wszystko zgodnie z przepisem i ... Mój chleb w niczym nie przypomina tego z obrazka
Po pierwsze opadł (wyszedł zapadnięty do środka), po przekrojeniu jest żółty jak babka piaskowa i gorzki w smaku. Nie mam pojęcia co robię nie tak
Tela, skoro robiłaś wszystko
Tela, skoro robiłaś wszystko wg przepisu to nie wiem, gdzie popełniłaś błąd. Wielokrotnie piekłam chleb z tego przepisu. Czasami mąkę ryżową zastępowałam zmieloną gryką niepaloną i też wychodził. Wiem, że mąka mące nierówna i chyba w tym upatrywałabym winy. Inaczej wychodzą wypieki z mąki kupnej a inaczej ze zmielonego ziarna. Ja nie kupuję gotowych mąk odkąd mam TM, tylko mielę sama ziarna.
Jeżeli próbowałaś z gotowej mąki ryżowej, to proponowałabym zmniejszyć ilość wody/kefiru do 260-270g. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków, Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Witam Elu, mój chclebek nie
Witam Elu,
mój chclebek nie wyszedł
tzn upiekł się mega zakalec. Nie mam pojęcia gdzie popełniłam błąd samo ciasto przed pieczeniem pięknie wyrosło a później totalna klapa
masz jakiś pomysł co było nie tak?
pozdrawiam Tela
Witam. Jak zrobić ten "glut"
Witam. Jak zrobić ten "glut" z siemienia lnianego?
Jaką mąką najlepiej zastąpić mąkę ryżową- kukurydzianą, gryczną, ...?
Dzisiaj wypróbuje:-)
Dzisiaj wypróbuje
Pani Agato proszę spróbować
Pani Agato proszę spróbować wykonać
"Ciasto" dwukrotnie. Robię tak z bułeczkami z ciężkiej mąki i wychodzą duże, dosłownie napompowane i miękkie na kilka dni.
Rewelacja
Rewelacja
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
afrodis zamiast ziaren
afrodis zamiast ziaren amarantusa można dodać innego ziarna lub popping amarantus. Sama tego zamiennika nie stosowałam ale moi klienci mający dziecko na diecie bezglutenowej właśnie używają popping amarantus.
Pozdrawiam i zyczę smacznych wypieków.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
boguska-b ja zawsze mielę
boguska-b ja zawsze mielę kaszę jaglaną na mąkę i ziarno mieli mi się na "gładziutką" mąkę. Myślę, że mąkę jaglaną można kupić w sklepie ze zdrową żywnością. U mnie w miasteczku jest w osiedlowym sklepie, bo właścicielka sklepu też się zdrowo odżywia i wychodzi na przeciw oczekiwaniom swoich klientów.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Czy moze byc popping
Czy moze byc popping amarantus albo inne ziarno?
Elu, mam pytanie. Próbowałam
Elu, mam pytanie. Próbowałam zmielić kaszę jaglaną w
"Blokada naczynia miksującego" i wychodzi mi bardzo grube ziarna. Czy taka mąka sięnadaje do upieczenia Twojego chlebka? Czy można kupić gotową mąke jaglaną która nada się idealnie?
Elu chlebek upieczony i
Dzięki Ela za radę, następnym
Dzięki Ela za radę, następnym razem zrobię ze spyskiwaniem, muszę tylko wykombinować jakiś spyskiwacz
pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam
Agata
Agata, może chlebek opadł bo
Agata, może chlebek opadł bo było mu za wilgotno? Ja nie wstawiam naczynia z wodą do piekarnika w czasie pieczenia. Spryskuję go tylko przed włożeniem do piekarnika i drugi raz na kilka minut przed końcem pieczenia. Opiam to w przepisie na chleb na zakwasie:
http://przepisownia.pl/chleby-bu%C5%82ki-przepisy/chleb-codzienny-na-zakwasie-%C5%BCytnim/443823
Najważniejsze, że Wam smakuje
A jak będziesz go robiła, to dopracujesz swoją metodę
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu jeszcze raz dziękuję za
Elu jeszcze raz dziękuję za przepis. Chlebek bardzo smaczny. Do piekarnika włożyłam naczynko z wodą żeby był bardziej chrupki.
Niestety tylko mi niezbyt urósł, pewnie przez to, że w pomieszczeniu ochłodziło się i opadł ale i tak jest smaczny. Będe robić.
Pozdrawiam
Agata
Elu, kupiłam dzisiaj na
Chlebek wygląda bardzo