3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb bezglutenowy Eli


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

CHLEB bazglutenowy Eli

  • 300g wody lub kefiru
  • 40g drożdży
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 10g cukru, (można zastąpić syropem)
  • 45g oliwy z oliwek
  • 5g soli
  • ew. 1 jajko
  • 150g mąki ryżowej
  • 200g mąki jaglanej
  • 150g ziaren amarantusa
5

Przygotowanie

    CHLEBA bezglutenowego Eli
  1. 1.Do suchego naczynia wsypać ziarno amarantusa i zmielić na mąkę 30 s. / obr.10

    2.Dodać drożdże, cukier i wodę (lub kefir), podgrzać 2 min / 37*C / obr.1 

    3.Dodać pozostałe składniki, wyrobić 2min / Interwał

    4.Wyłożyć ciasto do 2 foremek keksówek, pozostawić do wyrośnięcia ok. 20-30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200*C                

    5.Piec ok. 45 min.

10
11

Porady

Dodatek jajka jest wskazany, bo z nim chlebek się nie kruszy. Jeżeli ktoś jest na diecie bezjajecznej to można zastąpić jajko "glutem" z lnu złocistego -2 łyzki.

Polecam, chlebek sprawdzony, pieczony wielokrotnie. Naljepiej kroić go po całkowitym wystudzeniu.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Mam Pytanie czy kto stosowa moe ksylitol zamiast...

    Zgłoszony przez Kusok na czerwca 18, 2017 at 05:49.

    Mam Pytanie, czy ktoś stosował może ksylitol zamiast cukru dla drożdży w tym przepisie?
    Pozdrawiam Karol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy amarantus można zastąpić czymś innym? Np....

    Zgłoszony przez gggosia na lutego 2, 2017 at 09:54.

    czy amarantus można zastąpić czymś innym? Np. Mąką z ciecierzycy?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak, chodzi oczywiście o

    Zgłoszony przez ElaK na października 17, 2016 at 00:27.

    Tak, chodzi oczywiście o świeże drożdże tmrc_emoticons.) Polecam i pozdrawiam. Ela

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny chleb. Piekłam

    Zgłoszony przez ZoPi na października 15, 2016 at 13:02.

    Bardzo smaczny chleb. Piekłam z połowy porcji, z wodą i jednym małym jajkiem. Następny już będzie jak w przepisie. Dziękuję.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rozumiem ze 40 g drożdży

    Zgłoszony przez rudanonta na października 15, 2016 at 12:57.

    Rozumiem ze 40 g drożdży świeżych ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, upiekłam wszystko

    Zgłoszony przez niucha22 na września 18, 2015 at 12:54.

    Witam, upiekłam wszystko zgodnie z przepisem i ... Mój chleb w niczym nie przypomina tego z obrazka  tmrc_emoticons.((

    Po pierwsze opadł (wyszedł zapadnięty do środka), po przekrojeniu jest żółty jak babka piaskowa i gorzki w smaku.  Nie mam pojęcia co robię nie tak tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tela, skoro robiłaś wszystko

    Zgłoszony przez ElaK na lipca 17, 2015 at 08:39.

    Tela, skoro robiłaś wszystko wg przepisu to nie wiem, gdzie popełniłaś błąd. Wielokrotnie piekłam chleb z tego przepisu. Czasami mąkę ryżową zastępowałam zmieloną gryką niepaloną i też wychodził. Wiem, że mąka mące nierówna i chyba w tym upatrywałabym winy. Inaczej wychodzą wypieki z mąki kupnej a inaczej ze zmielonego ziarna. Ja nie kupuję gotowych mąk odkąd mam TM, tylko mielę sama ziarna.

    Jeżeli próbowałaś z gotowej mąki ryżowej, to proponowałabym zmniejszyć ilość wody/kefiru do 260-270g. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków, Ela

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam Elu,   mój chclebek nie

    Zgłoszony przez Telimenas na lipca 16, 2015 at 12:35.

    Witam Elu,

     

    mój chclebek nie wyszedł tmrc_emoticons.( tzn upiekł się mega zakalec. Nie mam pojęcia gdzie popełniłam błąd samo ciasto przed pieczeniem pięknie wyrosło a później totalna klapa tmrc_emoticons.( masz jakiś pomysł co było nie tak?

     

    pozdrawiam Tela

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam. Jak zrobić ten "glut"

    Zgłoszony przez Agn. na grudnia 22, 2014 at 02:10.

    Witam. Jak zrobić ten "glut" z siemienia lnianego?

    Jaką mąką najlepiej zastąpić mąkę ryżową- kukurydzianą, gryczną, ...?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj wypróbuje:-)

    Zgłoszony przez IzaW81 na października 30, 2014 at 08:10.

    Dzisiaj wypróbujetmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pani Agato proszę spróbować

    Zgłoszony przez Pineczka na października 16, 2014 at 02:03.

    Pani Agato proszę spróbować wykonać Dough mode dwukrotnie. Robię tak z bułeczkami z ciężkiej mąki i wychodzą duże, dosłownie napompowane i miękkie na kilka dni.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja

    Zgłoszony przez mikulina na października 8, 2014 at 08:57.

    Rewelacja

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  afrodis zamiast ziaren

    Zgłoszony przez ElaK na października 8, 2014 at 08:16.

     afrodis zamiast ziaren amarantusa można dodać innego ziarna lub popping amarantus. Sama tego zamiennika nie stosowałam ale moi klienci mający dziecko na diecie bezglutenowej właśnie używają popping amarantus. tmrc_emoticons.) Pozdrawiam i zyczę smacznych wypieków.

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  boguska-b ja zawsze mielę

    Zgłoszony przez ElaK na października 8, 2014 at 08:13.

     boguska-b ja zawsze mielę kaszę jaglaną na mąkę i ziarno mieli mi się na "gładziutką" mąkę. Myślę, że mąkę jaglaną można kupić w sklepie ze zdrową żywnością. U mnie w miasteczku jest w osiedlowym sklepie, bo właścicielka sklepu też się zdrowo odżywia i wychodzi na przeciw oczekiwaniom swoich klientów. 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy moze byc popping

    Zgłoszony przez afrodis na października 5, 2014 at 18:06.

    Czy moze byc popping amarantus albo inne ziarno?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, mam pytanie. Próbowałam

    Zgłoszony przez boguska-b na sierpnia 7, 2014 at 16:05.

    Elu, mam pytanie. Próbowałam zmielić kaszę jaglaną w Closed lid i wychodzi mi bardzo grube ziarna. Czy taka mąka sięnadaje do upieczenia Twojego chlebka? Czy można kupić gotową mąke jaglaną która nada się idealnie?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu chlebek upieczony i

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 11, 2014 at 11:35.

    Love Elu chlebek upieczony i prawie zjedziny tmrc_emoticons.) Lekko mi opadł, ale jest chrupiący i smaczny Love Elu mam pytanie, czy masa na chlebek jest lejąca taka jak na ciasto ??? ( u mnie była ) Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki Ela za radę, następnym

    Zgłoszony przez Agata Michaud na marca 7, 2014 at 07:21.

    Dzięki Ela za radę, następnym razem zrobię ze spyskiwaniem, muszę tylko wykombinować jakiś spyskiwacztmrc_emoticons.;) pozdrawiam serdecznie

    Pozdrawiam

    Agata 

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Agata, może chlebek opadł bo

    Zgłoszony przez ElaK na marca 6, 2014 at 23:24.

    Agata, może chlebek opadł bo było mu za wilgotno? Ja nie wstawiam naczynia z wodą do piekarnika w czasie pieczenia. Spryskuję go tylko przed włożeniem do piekarnika i drugi raz na kilka minut przed końcem pieczenia. Opiam to w przepisie na chleb na zakwasie:

     http://przepisownia.pl/chleby-bu%C5%82ki-przepisy/chleb-codzienny-na-zakwasie-%C5%BCytnim/443823

    Najważniejsze, że Wam smakuje tmrc_emoticons.) A jak będziesz go robiła, to dopracujesz swoją metodę tmrc_emoticons.) Pozdrawiam  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu jeszcze raz dziękuję za

    Zgłoszony przez Agata Michaud na marca 6, 2014 at 19:56.

    Elu jeszcze raz dziękuję za przepis. Chlebek bardzo smaczny. Do piekarnika włożyłam naczynko z wodą żeby był bardziej chrupki. 

    Niestety tylko mi niezbyt urósł, pewnie przez to, że w pomieszczeniu ochłodziło się i opadł ale i tak jest smaczny. Będe robić.

    Pozdrawiam

    Agata 

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, kupiłam dzisiaj na

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 5, 2014 at 15:37.

    Love Elu, kupiłam dzisiaj na ryneczku ziarno amarantusa i jutro upiekę Twój chlebek  Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek wygląda bardzo

    Zgłoszony przez monika6500 na marca 5, 2014 at 06:00.

    smileys Chlebek wygląda bardzo apetycznie, musze tylko dokupić ziarna amarantusa i do dzieła smileys

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze