3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb bezglutenowy dla zdrowotności


Wydrukuj:
4

Składniki

17 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 250 g mąki ( koncentratu mąki wieloziarnistej bezglutenowej)
  • 220 ml wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 g drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • 30 g pestek słonecznika ( rumienię je delikatnie na suchej patelni)
  • 1 żółtko do posmarowania chleba
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Sposób wykonania:
  1. 1. Mąkę przesiać i wymieszać z drożdżami, solą i cukrem.

    2. Do Blokada naczynia miksującego wlać letnią wodę i olej, wsypać mąkę i połowę pestek.

    3. Wszystko wymieszać 1,5 minuty/Ciasto, odstawić na 15 minut. W tym czasie masa chlebowa nieco zgęstnieje.

    4. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.

    5. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do czasu podwojenia objętości.

    6. Gdy ciasto podrośnie posmarować rozkłóconym żółtkiem z odrobiną zimnej wody i posypać resztą pestek słonecznika.

    7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temp. 180 st. C 

    Do piekarniku na dno wstawić naczynie z wodą, aby powietrze było wilgotne.

     

                                                      Miłego pieczenia Aganiok

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Na zdjęciu chleb jest bladzińki, bo nie smarowałam żółtkiem.

Można wykonać w TM 21 i TM 31


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dziękuję zapraszam do

    Zgłoszony przez Aganiok na lutego 3, 2015 at 22:25.

    Dziękuję zapraszam do skorzystania z innych przepisów w moim wydaniu.  tmrc_emoticons.) 

    Kocham gotować Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis a chlebek

    Zgłoszony przez Edyta2608 na stycznia 30, 2015 at 21:58.

    Super przepis a chlebek pyszniutki, polecam tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze