Składniki
0 porcja/porcje/porcji
1 bochenek chleba
- 300 g letniej wody
- 1 łyżka oliwy lub bezzapachowego oleju
- 10 g świeżych drożdży lub łyżeczka drożdży instant
- 150 g mąki żytniej typ 720
- 1 łyżeczka soli
- 400 g mąki pszennej, najlepiej chlebowej
wierzch chleba
- 1 żółtko + łyżeczka mleka
- bułka tarta
- oliwa do smarowania
-
6
8h 50min
Czas całkowity 8h 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Jeżeli używamy świeżych drożdży to robimy zaczyn:drożdże woda i łyżeczka mąki włóż do "Blokada naczynia miksującego" i wymieszaj10s/3i zostaw na 10min.
Jeżeli instant pomiń pierwszy kroki do "Blokada naczynia miksującego" włóż : mąki ,drożdże ,sól, wodę i oliwę i wyrabiaj 5-8min/"Ciasto"
Przełóż do wysmarowanej oliwą i posypanej bułką foremki i włóż na noc do lodówki ( co najmniej 8 godz)Przykryte sciereczką lub folią spożywczą.
Rano nagrzej piekarnik do 200*C wyjmij foremkę i zostaw w cieple na 30min, po tym czasie wysmaruj oliwą po wierzchu , wstaw do piekarnika na 20min i po tym czasie posmaruj wierzch rozmąconym jajkiem z mlekiem i dopiecz następne 20min.Ja jeszcze na koniec włączam termoobieg na 5min w tem.180*
Studzimy na kratce .
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Przepis zaczerpnięty z blogu Smakowity chleb i przetworzony na potrzeby Thermomixa
Mąkę pszenną można zamienić na orkiszową
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzRewelacja Chleb wyszedł super, ładnie wyrósł...
Rewelacja Chleb wyszedł super, ładnie wyrósł i się nie kruszy. Szkoda, że tak późno znalazłam ten przepis, bo innych wypieków chlebowych moja rodzina nie akceptuje. Uff i w końcu się udało. Bardzo dziękuję za przepis jest prosty i wspaniały. Pozdrawiam
jaka długosc formy?
jaka długosc formy?
Super że smakował
Super że smakował
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Najlepszy zaraz po ostygnięciu. Robię bardzo...
Najlepszy zaraz po ostygnięciu. Robię bardzo często - super.
Cieszę się że przypasował
Cieszę się że przypasował przepis Każdy przepis warto modyfikować pod siebie .Pozdrawiam
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Piekłam z mąki orkiszowej
Piekłam z mąki orkiszowej jasnej i pełnoziarnistej. Chleb wyszedł super, ładnie urósł i się nie kruszy. Polecam
Haniu chlebek pychotka
Haniu chlebek pychotka faktycznie super przepis,chlebek rośnie na parapecie okiennym w kuchni (zimno jak w lodowce ) Pozdrawiam
Jeszcze nie ale mam go na
Jeszcze nie ale mam go na uwadze
Psotko a próbowałaś ten na
Psotko a próbowałaś ten na barszczu?
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Robiłam ostatnio na życzenie
Robiłam ostatnio na życzenie rodziny tylko chlebek z płatkami owsianymi ale dziś postanowiłam coś odmienić i to był strzaĺ w 10 chlebek super, smakował wszystkim i napewno teraz często zagości na naszym stole
Dziewczyny dziś robiłam
Dziewczyny dziś robiłam zamiast mąki pszennej z orkiszową i pominęłam drugie smarowanie .Wyszedł ok.Tylko trzeba pamiętać ,że chleby orkiszowe nie wyrastają tak jak pszenne lub mieszane
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Wczoraj znalazłam przepis ,
Wczoraj znalazłam przepis , lubię takie nocne przepisy , ciekawa jestem jak chlebek wyjdzie ,właśnie wstawiłam do piekarnika ,
Pozdrawiam !!!! Wiecej takich nocnych przepisów .
Dziękuję za pozdrowienia ja
Dziękuję za pozdrowienia ja piekę w średniej keksówce i też różnie wyrasta ,zależy to od wielu czynników jak wiemy :drożdże ,pogoda , samopuczucie ale zawsze jest barrrrrdzo smaczny
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Trochę mało mi wyrósł (
Trochę mało mi wyrósł ( piekłam w długiej keksówce ), ale w smaku pyszny Dziękuję za przepis i pozdrawiam autorkę
Chlebek właśnie siedzi w
Chlebek właśnie siedzi w lodówce- czeka na poranne pieczenie
chlebek super polecam
chlebek super polecam
Życzę smacznego i o gwiazdkę
Życzę smacznego i o gwiazdkę poproszę
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Super przepis właśnie dziś
Super przepis właśnie dziś piekę ten chlebek. Co za zapach
Asiu on nie jest taki trudny
Asiu on nie jest taki trudny opisałam go krok po kroku i teraz robię go na pamięć a ze względu na małą ilość drożdży jest moim ulubionym Spróbuj a ja czekam na efekty
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Dzięki za odpowiedź i
Dzięki za odpowiedź i podpowiedź. Muszę spróbować tego na barszczu, choć tak trochę nieśmiało do niego podchodzę. Już jakis czas temu dodałam go do ulubionych przepisów ale nie miałam odwagi .
Moje chlebki się nie kruszą
Moje chlebki się nie kruszą spróbuj jeszcze chleb na barszczu jest naprawdę superowy
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Witam, a czy się ten chlebek
Witam,
a czy się ten chlebek kruszy? Bo to jest najważniesze Robiłam juz wiele różnych chlebów i niestety się kruszyły. Jak do tej pory tylko z ziemniakami mi się kruszył.
Tak właśnie ma świecącą i
Tak właśnie ma świecącą i chrupiącą skórkę a dla mnie bez pracy bo moje dotychczasowe chlebki były bardzo pracochłonne chociażby chlebek na barszczu , a tu sam rośnie w lodówce- co już mnie nie dziwi i Mix wolny można coś innego zrobić .Nam bardzo smakował
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Haniu, tak całkiem "bez
Haniu, tak całkiem "bez pracy" to on nie jest. Może tylko mniej go musisz pilnować bo przez noc sobie wyrośnie w lodówce. Wyjaśnij mi , proszę , co daje to dwukrotne smarowanie wierzchu? Czy może chrupiącą skórkę?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"