3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb bez pracy (nocny)


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

1 bochenek chleba

  • 300 g letniej wody
  • 1 łyżka oliwy lub bezzapachowego oleju
  • 10 g świeżych drożdży lub łyżeczka drożdży instant
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g mąki pszennej, najlepiej chlebowej

wierzch chleba

  • 1 żółtko + łyżeczka mleka
  • bułka tarta
  • oliwa do smarowania
  • 6
    8h 50min
    Czas całkowity 8h 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Jeżeli używamy świeżych drożdży to robimy zaczyn:drożdże woda i łyżeczka mąki włóż do Closed lidi wymieszaj10s/3i zostaw na 10min.

    Jeżeli instant pomiń pierwszy kroki do Closed lid włóż : mąki ,drożdże ,sól, wodę i oliwę i wyrabiaj 5-8min/Dough mode

    Przełóż do wysmarowanej oliwą i posypanej bułką foremki i włóż na noc do lodówki ( co najmniej 8 godz)Przykryte sciereczką lub folią spożywczą.

    Rano nagrzej piekarnik do 200*C wyjmij foremkę i zostaw w cieple na 30min, po tym czasie wysmaruj oliwą po wierzchu , wstaw do piekarnika na 20min i po tym czasie posmaruj wierzch rozmąconym jajkiem z mlekiem i dopiecz następne 20min.Ja jeszcze na koniec włączam termoobieg na 5min w tem.180*

    Studzimy na kratce .

     

     

10
11

Porady

Przepis zaczerpnięty z blogu Smakowity chleb i przetworzony na potrzeby Thermomixa

Mąkę pszenną można zamienić na orkiszową


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super że smakował

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na marca 15, 2017 at 16:33.

    Super że smakował

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy zaraz po ostygnięciu. Robię bardzo...

    Zgłoszony przez KonstancjaL na marca 15, 2017 at 16:18.

    Najlepszy zaraz po ostygnięciu. Robię bardzo często - super.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się  że przypasował

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na lipca 26, 2016 at 05:13.

    Cieszę się  że przypasował przepis  Cooking 7 Każdy przepis warto modyfikować pod siebie .Pozdrawiam

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekłam z mąki orkiszowej

    Zgłoszony przez Kawiarenka na lipca 25, 2016 at 13:41.

    Piekłam z mąki orkiszowej jasnej i pełnoziarnistej. Chleb wyszedł super, ładnie urósł i się nie kruszy. Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haniu chlebek pychotka

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na stycznia 7, 2016 at 10:29.

    Haniu chlebek pychotka tmrc_emoticons.) faktycznie super przepis,chlebek rośnie na parapecie okiennym w kuchni (zimno jak w lodowce tmrc_emoticons.;) Big Smile ) Pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeszcze nie ale mam go na

    Zgłoszony przez Psotka69 na stycznia 7, 2016 at 06:01.

    Jeszcze nie ale mam go na uwadze  tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Psotko a próbowałaś ten na

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na stycznia 7, 2016 at 03:54.

    Psotko a próbowałaś ten na barszczu?

     

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam ostatnio na życzenie

    Zgłoszony przez Psotka69 na stycznia 6, 2016 at 21:07.

    Robiłam ostatnio na życzenie rodziny tylko chlebek z płatkami owsianymi ale dziś postanowiłam coś odmienić i to był strzaĺ w 10 chlebek super, smakował wszystkim i napewno teraz często zagości na naszym stole  Big Smile

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziewczyny dziś robiłam

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na lutego 2, 2015 at 05:56.

    Big Smile Dziewczyny dziś robiłam zamiast mąki pszennej z orkiszową i pominęłam drugie smarowanie .Wyszedł ok.Tylko trzeba pamiętaćHmm ,że  chleby orkiszowe nie wyrastają tak jak pszenne lub mieszane

                   

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wczoraj znalazłam przepis ,

    Zgłoszony przez Elinka na stycznia 17, 2015 at 08:27.

    Wczoraj znalazłam przepis , lubię takie nocne przepisy , ciekawa jestem jak chlebek wyjdzie ,właśnie wstawiłam do piekarnika ,

     

    Pozdrawiam !!!! Wiecej takich nocnych przepisów .

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za pozdrowienia ja

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na lipca 7, 2014 at 18:41.

    Dziękuję za pozdrowienia ja piekę w średniej keksówce i też różnie wyrasta ,zależy to od wielu czynników jak wiemy :drożdże ,pogoda , samopuczucie ale zawsze jest barrrrrdzo smaczny tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Trochę mało mi wyrósł (

    Zgłoszony przez iwonka_sz na lipca 7, 2014 at 12:46.

    Trochę mało mi wyrósł ( piekłam w długiej keksówce ), ale w smaku pyszny tmrc_emoticons.) Dziękuję za przepis i pozdrawiam autorkę tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek właśnie siedzi w

    Zgłoszony przez iwonka_sz na lipca 6, 2014 at 21:10.

    Chlebek właśnie siedzi w lodówce- czeka na poranne pieczenie Big Smile

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chlebek super polecam

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 26, 2014 at 09:01.

    chlebek super polecam Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Życzę smacznego i o gwiazdkę

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na czerwca 19, 2014 at 18:59.

    Życzę tmrc_emoticons.;) smacznego i o gwiazdkę poproszę Cooking 1

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis właśnie dziś

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 19, 2014 at 11:56.

    Super przepis właśnie dziś piekę ten chlebek. Co za zapach

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Asiu on nie jest taki trudny

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na czerwca 16, 2014 at 12:37.

    Asiu on nie jest taki trudny opisałam go krok po kroku i teraz robię go na pamięć a ze względu na małą ilość drożdży jest moim ulubionym Spróbuj a ja czekam na efekty

     

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki za odpowiedź i

    Zgłoszony przez Asiak1 na czerwca 16, 2014 at 12:18.

    Dzięki za odpowiedź i podpowiedź. Muszę spróbować tego na barszczu, choć tak trochę nieśmiało do niego podchodzę. Już jakis czas temu dodałam go do ulubionych przepisów ale nie miałam odwagi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moje chlebki się nie kruszą

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na czerwca 16, 2014 at 12:04.

    Moje chlebki się nie kruszą spróbuj jeszcze chleb na barszczu jest naprawdę superowy Big Smile

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, a czy się ten chlebek

    Zgłoszony przez Asiak1 na czerwca 16, 2014 at 10:10.

    Witam,

    a czy się ten chlebek kruszy? Bo to jest najważniesze tmrc_emoticons.) Robiłam juz wiele różnych chlebów i niestety się kruszyły. Jak do tej pory tylko z ziemniakami mi się kruszył.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak właśnie ma świecącą i

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na czerwca 13, 2014 at 15:15.

    Tak właśnie ma świecącą i chrupiącą skórkę a dla mnie bez pracy bo moje dotychczasowe chlebki były bardzo pracochłonne chociażby chlebek na barszczu , a tu sam rośnie w lodówce- co już mnie nie dziwi i Mix wolny można coś innego zrobić .Nam bardzo smakował tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haniu, tak całkiem "bez

    Zgłoszony przez gabi49 na czerwca 13, 2014 at 13:27.

    Haniu, tak całkiem "bez pracy" to on nie jest. Może tylko mniej go musisz pilnować bo przez noc sobie wyrośnie w lodówce. Big Smile  Wyjaśnij mi , proszę , co daje to dwukrotne smarowanie wierzchu? Czy może chrupiącą skórkę? tmrc_emoticons.~

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze