thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
15 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

ciasto

  • do posmarowania bułeczek jajko rozbełtane z 2 łyzkami płaskimi smietany,posypać makiem
  • mleko 150g,190g wody letniej,cukier 10g,zakwas pszenny 300g,mąka pszenna 650 typ 300g,maka pszenna typ 550-200g,mąka jęczmienna(zmielona kasza jęczmienna)100g

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. po 30min juz posmarowane i posypane można wlożyc do lekko nagrzanego piekarmika,ja nagrzałam do 40st i potrzymac tak z 30min potem wyjąc rozgrzać piekarnik do 150st i piec od 45-60min ja piekłam 45 min wystarczyło

  2. składniki po kolei włozyc do naczynia wyrobić 5min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto"

    przełozyc wyrobione ciasto do miski wysmarowanej oliwą aby nie przywarło ponieważ jest klejące.odłozyc na 20min,po tym czasie formowac bułeczki dłonmi wysmarowanymi w oliwie,kłaść na blaszce wyłozonej papierem.Odłozyc na 30 min do wyrosnięcia,posmarowac bułeczki jajkiem i posypac makiem

Porady

mozna posypać ziarnem według uznania

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

bułeczki jęczmienne na zakwasie pszennym

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 1, 2014 at 16:17
    5.0

    bardzo ładnie wyglądają te bułeczki , dzisiaj przetestuję mój nowy sprzęt i Pani przepis  tmrc_emoticons.D

  • listopada 12, 2013 at 14:11

    myslę że jak najbardziej można z zakwasem także zytnim,ja nastepnym razem tez planuję zrobić na żytnim  tmrc_emoticons.) Cooking 1

    Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com


     

  • listopada 12, 2013 at 10:36

    Dodaję do wypróbowania, ciekawy przepis ale mam tylko żytni zakwas, a może próbowałaś agulinko na zytnim robic te bułeczki?

     

Are you sure to delete this comment ?