 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     45 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            
                            
                            Przepis jest testowany
                        
                                                            - TM 31
opublikowany: 17/11/10
                            
                zmieniono dnia: 29/04/22
                    Składniki
- 330 g cukru żelującego 3:1
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1000 g truskawek, większe przekroić na połowę
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć truskawki, rozdrobnić 4 s/obr. 5.
- Dodać sok z cytryny i cukier żelujący, wymieszać 5 s/obr. 3, następnie gotować 10-11 min/100°C/obr. 2. Można ewentualnie dosłodzić do smaku.
- Przelać dżem do wcześniej przepłukanych gorącą wodą słoików, zamknąć szczelnie i odstawić do góry dnem na 5 min.
 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Ja na 1 kg truskawek dodaje 0.5 kg cukru żelującego 2:1 i 20 gr soku z cytryny. Wychodzi pycha
Bat:na opakowaniu zelfixu( podaje przykładowo 3:1) jest napisane np jedno opakowanie na jeden kg owoców plus 350 g cukru ( zwykłego). Zelfix to nie cukier żelujący.
TMAsia: ja miksuje 2 kg truskawek (po 1 kg na raz) do każdego kg zmiksowanych truskawek dodaje 0,35 kg cukru i około 1/2 opakowania pektyny. Po zmiksowaniu wlewam do jednego pojemnika tak żeby można było wymieszać ( 1 opakowanie pektyny jest na 2 kg owoców ja nie znalazłem innej pektyny). Po wymieszaniu zmiksowanych trusukawek z dodatkiem cukru, pektyny i soku z cytryny wlewam do naczynia TM tak około 1,1 kg. Teraz już zgodnie z przepisem. Pozdrawiam i smacznego
Bat: mieszanka żelująca żelfix to nie jest to samo co cukier żelujący
Przepraszam, ale czy nie za dużo tego żelfiksu? Opakowanie ma 30 gram, czyli co? 10 opakowań zelfixu? Dzisiaj zrobiłam wg tego przepisu dżem - dałam 2 opakowania żelfixu 3:1 i 25 gram cukru. Mam nadzieję, ze będzie ok , dopiero skończyły się pasteryzować słoiczki, nie wiem jaka jest konsystencja- czekam aż wystygną, ale smak bardzo dobry.
Proszę o potwierdzenie ; 10 opakowań żelfixu 3:1 x 30 g - 1 opakowanie. Czy tak naprawdę ma być ??
Czekam z niecierpliwością na odpowiedź.
Bardzo dobry przepis. Dżem robi się ekspresowo i bezproblemowo.
Dżem bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. 
            
Polecam
Jak robicie ten dżemik z pektyną?
Fantastyczny! Smakuje całej rodzinie 😍
Fantastyczny! Smakuje całej rodzinie 😍