 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                50min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                50min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     -- 
                                     -- 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            - TM 5
opublikowany: 19/12/17
                            
                zmieniono dnia: 19/12/17
                    Składniki
Waniliowe ciasto z białek
- 8-10 białek, w zależności ile macie
- 200g mąki pszennej tortowej, przesianej
- 150g masła, roztopionego i przestudzonego
- 150g cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Motylek Motylek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia zakładamy motylek, wlewamy białka i dodajemy szczyptę soli, a następnie ubijamy białka na sztywną pianę (5min/obr.3,5). Około minuty przed końcem czasu dodajemy przez otwór partiami cukier puder z cukrem waniliowym. Powinniśmy otrzymać sztywną, lśniącą pianę.
- Mieszając dalej pianę (1min/obr.1,5) dodajemy przez otwór w pokrywie powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, masło i aromat waniliowy. Masa nie powinna mieć grudek (gdyby mąka się nie rozmieszałą można wydłużyć czas mieszania lub przełożyć masę do miski i delikatnie wymieszać łopatką).
- Masę przekładamy do keksówki (u mnie o dł. 25cm, ale może być mniejsza) wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180℃ (dół+góra). Pieczemy 50min, a następnie odstawiamy do ostudzenia.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
               Kategorie przepisów: 
                                      
                
              
          
      INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Właśnie piecze się w piekarniku. Za 50 minut podzielę się efektami. 
            
sam zakalec mi wyszedł.. ale kto nie lubi zakalca 
            
gdyby trzeba było zdjąć to byłaby mowa o tym w przepisie
Czy zdejmujemy motylek po ubiciu białek i przechodzimy na noże, czy pracujemy caly czas na motylku? Pozdrawiam 😁