 
                                            
                                    - TM 31
Składniki
- 7 jaj (dużych, L)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 300 g białej czekolady
- 750 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% (w tym 350 ml dobrze schłodzonej)
- około 500 g, np. 250 g malin i 250 g jagód (świeżych lub mrożonych)
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- Cukier puder
- cynamon
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Motylek Motylek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Biszkopt: - 1. Oddzielić żółtka od białek, ocieplić w temperaturze pokojowej. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając resztę papieru na zewnątrz. Boków tortownicy niczym nie smarować. - 2. Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. - 3. Założyc motylek i ubijać białka przez około 2 minuty, obroty 3. - 4. Następnie ustawić czas na 5 min, obrpoty 3 i stopniowo dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając na sztywną pianę. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze białka przez około 2 minuty, aż będą sztywne i błyszczące. - 5. czas 1 min 30 sek, obroty 2 dodawać po jednym żółtku (dodawać kolejne dopiero gdy wcześniejsza porcja ubije się już z białkami). - 6. Dodać przesiane mąki (najlepiej w 3 partiach) Czas 2 min obroty 1, ewentaolnie Staramy się nie zniszczyć ubitej piany. - 7. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut. Od razu wyjąć tortownicę z piekarnika i energicznie odstawić ją na blat (z wysokości około 25 cm). - Mus z białej czekolady: - 1. Żelatynę wsypać do garnuszka, wlać 2 łyżki wody i wymieszać. Odstawić do namoczenia na około 15 minut. - 2. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić (np. w mikrofalówce). - 3. 400 ml śmietanki zagotować, czas 4 min, obroty 1, temp 100. - 4. Resztę śmietanki wlać do miski i wstawić do zamrażarki do szybkiego schłodzenia (będziemy ją ubijać). - 5. Namoczoną żelatynę podgrzewać na minimalnym ogniu aż całkowicie się rozpuści, nie gotować. - 6. Do zagotowanej śmietanki dodać żelatynę (najpierw zahartować ją częścią śmietanki, tzn. dodawać po łyżce śmietankę do żelatyny za każdym razem mieszając, wystarczy dodać około 4 łyżek śmietanki, dopiero taką "zaprawioną" żelatynę dodać do śmietanki). Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny, czas 1,5 min, obroty 2 - 7. Następnie dodać roztopioną czekoladę wlewając ją bezpośrednio do śmietanki, wymieszać na gładką masę. czas ok 3 min, obroty 2. Dokładnie ostudzić od czasu do czasu zamieszać. Na koniec wstawić do lodówki w celu schłodzenia, przełożyć do innego naczynia. - 8. Resztę zimnej śmietanki (350 ml) ubić na sztywną pianę, przy pomocy motylka. czas ok 4-5 min, obroty 3. - 9. Dodać śmietanę do ostudzonej czekolady i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Gotowy mus podzielić na 2 części, z każdej odjąć po 2 łyżki (na boki tortu). - Przełożenie: - 1. Biszkopt przekroić (np. dużym nożem z piłką) na 3 blaty (zachować wszelkie okruszki). - 2. Ułożyć pierwszy dolny blat na paterze, nasączyć, wyłożyć jedną warstwę owoców np. jagód (mrożonych owoców nie trzeba rozmrażać). Przykryć porcją musu czekoladowego. Położyć drugi krążek biszkoptu i znów nasączyć, wyłożyć owoce i mus. Maliny można "rozkładać" w palcach na płasko i w ten sposób układać na biszkopcie. Przykryć ostatnim trzecim krążkiem, nasączyć go, boki posmarować resztą musu (4 łyżki). - 3. Wierzch tortu posypać cukrem pudrem i cynamonem, ułożyć maliny. Boki obsypać mieszanką okruszków z biszkoptu i wiórków kokosowych (wysypać na dłoń i przykładać ją do boków tortu). Udekorować listkami świeżej szałwii 
Porady
można użyć owoców mrożonych
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Afroddytta: mualam dokkadnie to samo z tym musem...
5 gwiazdek za smak.
Natomiast za przepis tylko 1- nie wiem co jest nie tak w przepisie bo to co miało być sztywnym musem wyszło rzadkie mimo dodanej żelatyny. Nawet po nocy w lodówce dobrze nie zesztywniało.
Całe szczęście robiłam ten tort na próbę i na dłuższy czas przed urodzinami bo gdybym robiła przed sama imprezą to chyba bym się załamała gdybym miała postawić na stół taka rzadką ciape.
A czym nasaczyc ten biszkopt?
Zrobiłam jedynie krem, samo ciasto ze wzgledu na dietę bezjajeczną było w wersji wegańskiej 
 
Krem niestety na koniec nie miał konsystencji musu/piany/kremu tylko był rzadki Na blatach ułożyłam dużo świeżych owoców (truskawki, maliny, borówki) zalałam sosem. Tort robiłam w opasce nie w tortownicy więc krem zaczął wyciekać dołem, na szczęscie w lodówce szybko zaczął zastygać więc ostatecznie po schłodzeniu wyglądał jak tort, z krojeniem było nieco słabiej
 Na blatach ułożyłam dużo świeżych owoców (truskawki, maliny, borówki) zalałam sosem. Tort robiłam w opasce nie w tortownicy więc krem zaczął wyciekać dołem, na szczęscie w lodówce szybko zaczął zastygać więc ostatecznie po schłodzeniu wyglądał jak tort, z krojeniem było nieco słabiej  . Niemniej jednak tort był zachwalany przez gości, a krem smakował wyśmienicie, wykwintnie i świeżo. Na pewno zrobię go jeszcze raz.
. Niemniej jednak tort był zachwalany przez gości, a krem smakował wyśmienicie, wykwintnie i świeżo. Na pewno zrobię go jeszcze raz.