thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 3 banany bardzo dojrzałe ( z plamkami i lekko brązową skórką)
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 g mąki
  • 180g cukru
  • 60g rozdrobnionych orzechów włoskich lub rodzynek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania:

    1. Orzechy rozdrobnić 3 s/Obr.5

    2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Banany obrać ze skórki , usunąć włókna, pokroić na 3-4 części.

    3. Do naczynia miksującego włożyć banany i jajka, wymieszać 30s/Obr.4

    4. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem orzechów. Wymieszaj 10 s/obr.4

    5. Dodać orzechy i wymieszać za pomocą kopystki.

    6. Ciasto przelać do foremki o wymiarach 24 cm.

    7. Piec 55-60 minut.

    8. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

     

Porady

Przedojrzałe banany już nigdy sie nie zmarnują tmrc_emoticons.)

Mozna wykonac w TM 31 i TM 21

                                                   Miłego pieczenia Aganiok

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szybkie ciasto bananowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 10, 2024 at 16:19
    5.0

    Całkiem dobre. Zamieniłam sodę na 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i nie dodałam orzechów.

    Ciasto z przepisuCiasto z przepisu

  • lipca 21, 2020 at 16:34

    łatwe, szybkie i smaczne tmrc_emoticons.)

  • stycznia 20, 2020 at 13:08

    Przepyszne! Dałam połowę cukru i też bardzo dobre takie w sam raz tmrc_emoticons.)

  • października 3, 2019 at 20:32

    Pychota

  • października 27, 2018 at 19:19

    Prosty przepis, dobry sposób na wykorzystanie produktów, które w wielu domach po prostu się wyrzuca. Nie lubię marnować jedzenia, więc na pewno skorzystam z przepisu wielokrotnie.

  • kwietnia 12, 2017 at 11:51

    Super sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Dodałam 4 banany, z 15 g więcej mąki i sody łyżeczkę z czubem, jabłko pokrojone w kostkę, cukru 65 g, reszta bez zmian. Wyszło idealne, wilgotne, delikatnie slodkie. Tylko miałam problem z wyjęciem ciasta z blaszki. Mimo posmarowania i posypania mąka przed pieczeniem, ciasto się przykleiło. To mój debiut z ciastem bananowym. Polecam.

  • marca 14, 2017 at 13:12

    Pisząc komentarz, jem ciasto bananowe tmrc_emoticons.)

    Dodałam połowę cukru. Piekłam w 160 st. z termoobiegiem 40 min. W smaku jest ok, ale konsystencja, jak to określiła moja córka, jest gumiasta Sad

  • grudnia 9, 2016 at 11:26

    Wyszło ok tylko jak dla mnie czuć za bardzo sól. Upiekło się po 40 minutach w termoobiegu 160 stopni.

  • grudnia 3, 2016 at 19:49

    Ciasto bardzo smaczne i szybkie. super się sprawdza na bardzo dojrzałe bananytmrc_emoticons.) wtedy ilosc cukru spokojnie można zmniejszyć o połowę.

    Polecamtmrc_emoticons.)

  • listopada 23, 2016 at 18:48

    Super przepis tmrc_emoticons.) Daje mniej cukru a i tak ciasto jest słodkie.