Czas przygotowania
                                1min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                41min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     15 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            - TM 5
 
opublikowany: 29/01/18
                            
                zmieniono dnia: 29/01/18
                    Składniki
Najlepszy kakaowy biszkopt bezglutenowy (biszkopt jaglany bez glutenu)
- 6 średnich jajek
 - 180g cukru pudru, w zdrowszej wersji ksylitolu zmielonego na puder
 - 100g mąki jaglanej
 - 40g (2 łyżki) mąki ziemniaczanej
 - 50g (2 czubate łyżki) naturalnego kakao
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Motylek - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Oddzielamy białka od żółtek. Do czystego i suchego naczynia wkładamy motylek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (4 min/obr. 3-4).
 - Do naczynia przez otwór w pokrywie powoli dodajemy cukier (nie zmniejszamy obrotów) i ubijamy jeszcze przez ok. 1-1,5min do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy.
 - Zmniejszamy obroty do 3 i przez otwór w pokrywie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy jeszcze przez ok. 1 min. Na koniec dodajemy mąkę i kakao - całość delikatnie mieszamy (30s/ obr.1).
 - Gotową masę na biszkopt przelewamy do tortownicy o śr. 24cm lub kwadratowej formy 24x24cm wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Blachę do piekarnika rozgrzanego do 170℃ (termoobieg), po czym od razu zmniejszamy temperaturę do 160℃ i pieczemy biszkopt 40min.
 - Po upieczeniu gorący biszkopt wyciągamy z piekarnika i "upuszczamy" go na blat lub podłogę z ok. 30-40cm (zapobiega to późniejszemu opadnięciu biszkopta). Biszkopt odstawiamy do całkowitego ostudzenia, po tym czasie wyciągamy go z formy (boki najlepiej wcześniej "objechać" nożem żeby łatwo doeszły od foremki) i przekrawamy.
 
Porady
Jeśli chcecie przygotować tradycyjną (jasną) wersję biszkoptu to wystarczy całość kakao zastąpić mąką.
Uwaga![/b] Biszkopty bezglutenowe są nieco bardziej kruche, dlatego jeśli je przekroicie i będziecie chcieli jeden blat odłożyć na bok róbcie to ostrożnie, wkładając dłonie pod cały blat a nie łapiąc jedynie za brzegi!
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
               Kategorie przepisów: 
                                      
                
              
          
      INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze