 
                                            
                                    Składniki
- proszek do pieczenia, troszkę mniej niż płaska łyżeczka
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 1,5 łyżki spirytusu
- 2 szczypty soli
- 3 żółtka
- 200 g mąki
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Wszystkie skladniki wkładamy do misy  "Blokada naczynia miksującego"  i mieszamy 1,5 min/ obr. "Blokada naczynia miksującego"  i mieszamy 1,5 min/ obr. "Ciasto" . "Ciasto" .- 2. Po wyciągnięciu z misy wyrabiamy ciasto bardzo szybko, aby było gładkie i zwarte. - 3. Dzielimy na kawałki, wałkujemy na bardzo cieniutki placek i kroimy na paski. Formujemy faworki przewlekając przez rozcięty na środku otwór. - 4. Smażymy na bardzo rozgrzanym oleju. - 5. Odkładamy na recznik papierowy. Jak wystygną posypujemy cukrem pudrem z wanilią. 
Wykonanie
Porady
Można wykonac w TM 31 i TM 21
Przepis otrzymałam od Ali  dziekuję
 dziekuję
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Właśnie przed chwilą skończyłam piec faworki! Są doskonałe w smaku, wychodzi ich bardzo dużo. Prawie wcale nie nasiąkają tłuszczem, co jest dodatkowym atutem. Pychota! Dziękuję za przepis 
            
Zrobiłam .. znikłay praktycznie w trakcie pieczenia . Super przepis 
            
kolejny raz robione i kolejny sukces! Pycha
Faworki-chrusty -jak zwał tak zawł -smaczne i błyskawiczne.Polecam.
Super kruche !!!!! Naprawdę polecam!!!!
Gorąco polecam, bardzo dobre i takie kruche. 
            
Dobre, ale dla mnie mało kruche i twarde!!!
Bardzo smaczne. Pierwszy raz wykonane na sylwestra i na drugi dzień już wyjedzone
 Pierwszy raz wykonane na sylwestra i na drugi dzień już wyjedzone  
            
najleoszy przepis
Dodałam ok 240g mąki i wyszły dobre.