thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
7 plaster/plastry/plastrów
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 26/07/13
zmieniono dnia: 12/10/15

Składniki

Ciasto naleśnikowe

  • 350 mleka lub wody, ml
  • 2 jaja
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 mąka pszenna pełnoziarnista, szklanka

Budyń

  • 1 opakowanie budyniu bez cukru
  • 400 ml mleka
  • stevia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Nadzienie budyniowe
  1. Wlałam mleko (300 ml) i stevię do naczynia, nastawiłam czas na 5 minut, temp. 100 stopni, obroty poz. 2, gdy mleko zaczęło wrzeć to dodałam rozmieszany proszek budyniowy w pozostałym zimnym mleku. Budyń zagęszczał się potem około minuty na obrotach poz.2-3. Przelałam gotowy budyń do miski, dodałam musli i żurawinę. Przestudzoną masę nakładałam na naleśniki.

  2. Ciasto naleśnikowe
  3. Zrobić zaczyn z drożdży i płynów - przełożyć do naczynia miksującego, nastawić temperaturę na 37 stopni, czas 2 minuty i włączyć obroty pozycja 1. Można dodać łyżkę mąki. Odczekać około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wymieszać czas 30 sekund pozycja 5-6. Można odstawić na około 15-30 minut, wtedy ciasto jest jeszcze bardziej pulchne, ale ja często smażę od razu i jak widać wychodzą tmrc_emoticons.)Po tym czasie smażyć naleśniki, u mnie patelnia posmarowana olejem tylko przy pierwszym nałożeniu ciasta. 

Porady

Dużo przepisów na Thermomix znajdziesz tutaj:

//quchniawege.blogspot.com/2013/03/drozdzowe-nalesniki-z-budyniem.html

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Drożdżowe naleśniki

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 25, 2017 at 13:43

    Placuszki smażyłam już kilka razy. Do ciasta dodaję 1 łyżeczkę oleju i podczas smażenia nie daje oleju na patelnię. Placuszki robie o średnicy ok 10 cm i wtedy 2 przekładam budyniem, posypuję cukrem pudrem. Nie dawałam musli. Wolę owoce drobno pokrojone czy rodzynki lub żurawinę.

  • kwietnia 6, 2017 at 11:27

    szkoda ze w skladnikach nie ma inf ze przyda sie zurawina i muesli

  • czerwca 10, 2014 at 14:34
    5.0

    Wyśmienite!

    Fajna masa budyniowa.

    Jak dla mnie 5/5!

    Z czym jeszcze - równie pysznym - można je podawać?

  • sierpnia 6, 2013 at 22:00

    Pyszności tmrc_emoticons.D polecam naprawdę warto je zrobic bo sa pyszne tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 1, 2013 at 17:24

    Zrobiłam bo wyglądały naprawdę apetycznie, trochę mnie zaskoczyła konsystencja ciasta po odczekaniu tych 30 min. (była raczej wodnista) ale gdy tylko wylewałam porcje na patelnie pieknie się smażyły. Na pewno będę  wracać, zawsze to trochę zdrowiej z razowej mąki. Pozdrawiam

  • lipca 29, 2013 at 21:49

    Naleśniki wyglądają pysznie tmrc_emoticons.) dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.) budyń sama zrobie bo tak zdrowiej tmrc_emoticons.D dzięki za przepis tmrc_emoticons.D

  • lipca 29, 2013 at 14:22

    Zapowiada sie smacznie Big Smile tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p  Tyle, ze budyn zrobie sama tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  Do wypròbowania Big Smile Big Smile  Pozdrawiam serdecznie Big Smile