Czas przygotowania
                                1h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     6 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            - TM 5
 
opublikowany: 22/01/17
                            
                zmieniono dnia: 12/08/17
                    Składniki
Risotto z wrzywami i kurczakiem
- 750 g woda, goraca, do przyrzadzenia bulionu
 - 1,5 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego wykonanego TM
 - 5 g Natki pietruszki, tylko liscie
 - 100 g sera parmezan, pokrojony na kawalki
 - 300 g cukini, pokrojonej na kawalki
 - 200 g czerwonej papryki, pokrojonej w kawalki
 - 200 g Żółtej papryki, pokrojonej na kawalki
 - 70 g cebuli, pokrojonej na kawalki
 - 2 ząbki czosnku
 - 5 g imbiru, swiezego korzenia, obranego, pokrojonego w plastry
 - 60 g oliwy z oliwek
 - 300 g ryżu do risotto, arborio lub carnaroli
 - 1,5 łyżeczki soli
 - 2 szczypty pieprzu czrnego , mielonego
 - 1,5 szczypty chili, mielonego
 - 20 g Masla
 - 2 filety piersi z kurczaka, usunac blony i pokroic w kostke 1,5x1,5
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Koszyczek - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Odwazyc 600g przegotowanej goracej wody, dodac bulion wymieszac i odstawic
 - Do suchego naczynia miksujacego wlozyc natke pietruszki, rozdrobnic 3sek/obr.8, przelozyc do innego naczynia, odstawic
 - do naczynia miksujacego wlozyc parmezan, rozdrobnic 10s/obr.10, przelozyc do innego naczynia i odstawic
 - do naczynia miksujacego wlozyc cukinie i papryke rozdrobnic 8s/ obr.5.
Przelozyc do innego naczynia i odstawic - do naczynia miksujacego dodac cebule, czosnek i imbir, rozdrobnic 5s/ obr5
 - dodac 40g oliwy, dusic 2min/120 stopni C/obr.1
 - dodac ryz, gotowac 1min/ 100stopni C/
"Obroty wsteczne"  obr1 - dodac 150g wody , gotowac bez zalozonej miarki 2min/100stopni C/
"Obroty wsteczne" / obr 1 - dodac powstaly wczesniej bulion, cukinie z papryka, sol, pieprz chili, zamiast miarki na pokrywke naczynia miksujacego nalozyc koszyczek, gotowac 12-14min/100 stopni C/
"Obroty wsteczne" / obr 1
miedzyczasie
na patelni rozgrzac reszte oliwy, dodac pokrojonego kurczaka posolic, podsmazyc
(mozna dodac jakies ziola do smaku)
zdiac z ognia, odstawic - podawac na cieplo
SMACZNEGO 
RISOTTO Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
               Kategorie przepisów: 
                                      
                
              
          
      INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Bardzo dobry przepis, ale chyba wymaga dopracowania. 1. Nie wiadomo po co masło. 2. Gotowałam prawie 10 min dłużej, bo była zupa (2 x po 5 min przedłużałam). 3.Często pomagałam kopystką, bo TM mieszał tylko dół, góra była nieruchoma. W efekcie na dole ryż i tak był miazgą, ale pewnie dlatego, że nie włączyłam obrotów wstecznych. 4. Dodałam pora, jak ktoś zasugerował ( ja lubię). Kurczaka i natkę na końcu. Parmezan na wierzch, przy podaniu. 5. Dodałam więcej soli. Poza tym wyszło bardzo smaczne risotto. Dziękuję za ten przepis.
Przepyszne,maslo dodałam zamiast oliwy w kroku 6, użyłam jej tylko do podsmażenia kurczaka, cukinii nie jem, więc zamiast niej dalam co innego,tu akurat pieczarki i marchewkę, wymieszalam na końcu z parmezanem,pietruszka i kurczakiem, leci do mojej kolekcji przepisów 😊
A no i gotowałam 20 minut bo było rzadkie jeszcze po 15 😊
A czy może być ryż paraboliczny???
Bardzo dobre
 gotowalam jednak 6 min dłużej ponieważ po 13 minutach była jeszcze zupa. Serem posypałam już na talerzu i nie dodałam masła ani pietruszki
            
bardzo smaczne, ser dodałam na sam koniec z kurczakiem i chwilę wszystko wymieszałam
 nie miałam żółtej papryki to dałam dodatkowo pora i pieczarki - mniam! 
            
Pycha
kiedy dodać masło? i czy ryż gotować tą minutę bez jakiejkolwiek wody? tylko w oliwie? jutro sie za to zabieram. Prosze o radeZapisz
O jakie dooooobre!
Pycha
            
Dobre polecam